Active Beauty
Így (ne) utazzunk kiskedvencünkkel!

Hasznos tanácsok, ha háziállattal kirándulunk

Így (ne) utazzunk kiskedvencünkkel!

Dönthetünk úgy, hogy magunkkal visszük, de úgy is, hogy panzióba küldjük házi kedvencünket, míg mi meghódítjuk a világot. Az alábbiakban kiderül, hogy mi mindenre érdemes odafigyelniük az utazás előtt álló gazdiknak.

Ha a panziót választjuk

Még a rutinos utazóknak is nagy fejtörést okoz, hogy mi legyen a család kedvenc kisállatával, amíg mindenki nyaral. Jó döntés lehet a kutya- vagy cicapanzió, ahol vállalják a vadászgörényt, hörcsögöt és a nyulat is. Persze nem olcsó mulatság, és nagyon meg kell nézni, hová visszük kedvencünket. A legjobb, ha ismerős ajánlására, referenciákkal rendelkező helyet választunk.

Utazás előtt elintézendők

Dönthetünk úgy is, hogy magunkkal visszük háziállatunkat. Akkor nekünk, mint tulajdonosnak ki kell váltanunk az állat útlevelét, amely tartalmazza az érvényes veszettség elleni védőoltás dokumentációját. Matricával, oltóanyagszámmal és az állatorvos aláírásával, bélyegzőjével kell igazolni, hogy meddig érvényes a védőoltás. Az állat legkorábban az első veszettség elleni oltás beadásától számított 21. napon utazhat külföldre.

Az útlevél kiállítása a magán állatorvosok feladata. A mikrochippel megjelölt állatok adatait internetes adatbázisban rögzítik, az idősebb, útlevéllel rendelkező állatok tetoválási számmal kerülnek a rendszerbe. Az állatorvosnak dokumentálnia kell azt is, hogy a beutazás előtt legkorábban öt nappal, de minimum 24 órával galandféreg elleni kezelést is kapott az állat. A nyilvántartás segítséget jelent, ha a külföldi hatóság ellenőrzi az állatot, és megkönnyíti a gazdák helyzetét is, ha gond adódik – például nyaralás közben elveszik a kis kedvenc.

NYARALÁS KUTYÁVAL

Amennyiben nem tartjuk be az előírásokat, komoly szankciókra számíthatunk. Angliában például nagyon szigorúak a szabályok, és ha csak felmerül a gyanú valamelyik megsértésére, akár hat hónapi karanténba helyezhetik a kutyát vagy macskát. A szigetországban az állatok számára kijelölt belépési pontok vannak, és akkor is karanténba kerülhetnek, ha nem a megfelelő határállomáson lépnek be az országba. Természetesen ilyenkor csak a megfelelő igazolások bemutatásig.

Ha távolabbi országokba szeretnének utazni, utazás előtt érdemes a külképviseleten a feltételekről érdeklődni, mert a beutazás feltételrendszere függ az adott országtól. Van, ahol karanténba helyezik az állatot, de az is előfordulhat, hogy elkobozzák vagy visszafordítják.

Ha repülővel utazunk

A légitársaságok is különböző feltételeket írnak elő. A kutyusok általában a csomagtérben utaznak, zárt, speciális szállítóban. Néhány társaság viszont megengedi, hogy a kisebb testű állatokat, például a csivavát vagy a cicákat “kézipoggyászként” felvigyék a fedélzetre. Érdemes annál a légitársaságnál érdeklődni, amelynek a szolgáltatásait igénybe vesszük, hogy milyen feltételekkel utazhat velünk a kiskedvencünk, mert a szabályozás társaságonként eltérhet.

A szálláson

Eleve úgy kell szállást keresnünk, hogy az állatbarát legyen, vagyis ne okozzon problémát, ha odaállítunk egy kutyával vagy cicával. Érdemes annak is utánajárni, hogy a célországban milyen, állatokra veszélyes betegségek fordulnak elő. Kóborlás közben ugyanis olyan fertőzést is összeszedhetnek, amely Magyarországon nincs.

HOGYAN BESZÉLGETNEK VELÜNK A KUTYÁK?

A program összeállítása

Gondolni kell arra is, hogy a családi programokat meg lehet-e úgy szervezni, hogy a kedvencre is jusson idő. Ha városnézésre indulunk, a kutyát nem hagyhatjuk a tűző napon az autóban, mert hőgutát kaphat, és az esti program idejére sem célszerű bezárni az apartmanba. A macskával pedig még nehezebb a helyzet, mert őt nem igazán lehet pórázra kötni. A strandolásnál is lehetnek gondok, mert nem minden strand enged be a területére állatokat. Meg kell hát keresni azt a szakaszt, ahol ez lehetséges.

Még mielőtt útnak indulnánk, mérlegeljük, hogy tudunk- e kellő figyelmet szentelni a kedvencünknek, mert az állatnak kínzást jelent, ha magunkkal visszük, de nem foglalkozunk vele.