Menü

Miért sír a baba?

És mi rá a megoldás?

Home » Család » Miért sír a baba? - 10.2017

Egy újdonsült anyuka számára nincs is rosszabb érzés annál, mint amikor tehetetlenül áll, mert a kisbabája sír és nem tudja, mi a baj. Egy baba, különösen egy újszülött számtalan okból kifolyólag sírhat – vannak, amelyek nyilvánvalóak és vannak, amelyek nem olyan egyértelműek. Összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, és azt is eláruljuk, melyikre mi a megoldás!

Éhség
A legegyértelműbb és leggyakoribb ok, amiért egy baba sír, az az éhség. De van, hogy nem az etetés a megoldás, főleg akkor nem, ha közvetlenül szoptatás után jönnek a könnyek. A friss anyukáknak nem szabad elfelejteni, hogy az újszülötteket 1-2 óránként kell etetni az első hetekben.
A megoldás: Figyeljük az éhségre utaló jeleket (szájmozgatás, ujjszopás), így hamarabb észleljük, hogy kisbabánk enne már.

A HOZZÁTÁPLÁLÁS BEVEZETÉSE

Piszkos pelus
A másik leggyakoribb ok, ami babasíráshoz vezet, az nedves vagy koszos pelenka – és ez még gyakrabban megtörténik akkor, ha sokszor szopik a kicsi.
A megoldás: Cseréljünk pelenkát minden etetés után – az első hetekben még éjszaka is.

Hasfájás
Sok újdonsült anyuka annyira az első és a második esetre koncentrál, hogy megfeledkezik erről az eshetőségről. Főleg a cumisüvegből táplált csöppségekre jellemző, hogy túl sok levegőt nyelnek etetés közben, ez pedig felfúvódáshoz, gázképződéshez vezethet. Egy kisbaba számára ez nagy fájdalommal járhat, ezért sírni kezd.
A megoldás: Ne felejtsük el megbüfiztetni a kicsit etetés előtt, közben és alatt is – a lényeg ezúttal (is) a gyakoriságon van.

JÓ, HA KICSI A KORKÜLÖNBSÉG A GYEREKEKNÉL?

Unalom
Igen, még a kisbabákra is rátörhet az unalom! Bár még kevés dologra képesek, a túl sok inger épp úgy ki tudja őket borítani, mint az unalom.
A megoldás: Vegyük fel gyermekünket és sétálgassunk vele a házban vagy tegyük babakocsiba és sétáljunk egyet a környéken – a lényeg, hogy más környezet vegye körül. A friss levegő, az új illatok és látnivalók minden érzékére hatnak és remekül lefoglalják.

Túl meleg van vagy túl hideg van
Egy másik lehetséges ok, ami a babát sírásra készteti, az a hőmérséklet. Túl sok réteg van csemeténken? És adunk még rá kissapkát és kiskesztyűt is, mert kicsit hűvösebb lett a szobában? A legtöbb szülő folyton attól tart, hogy a pici megfázik, ezért túlságosan bebugyolálja. Ha azt látjuk, hogy a baba nyűgösen sírdogál, meglehet, hogy melege van és izzad a sok ruha alatt.
A megoldás: Öltöztessük az évszaknak megfelelően gyermekünket. A hűvös időben pedig törekedjünk a réteges öltözködésre, így könnyedén tudunk reagálni a hőmérséklet-változásokra.

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk