Menü

A hozzátáplálás bevezetése

Egy falat apa kedvéért...

Home » Család » A hozzátáplálás bevezetése - 05.2017

Nem kerülgetjük a forró kását, a hozzátáplálás esetében is igaz: minden kezdet nehéz. Főleg anya és apa számára, akik mindent jól akarnak csinálni.

Lassan itt az idő, mondja a nagymama. Már most? – kérdezi a barátnő. Mi pedig előkét és kanalat szépen előkészítve bizonytalanul tétovázunk. Ezen szinte minden újdonsült szülő átmegy, miközben tisztában vannak azzal, hogy mindenki csak jót akar, mégis kétkedve hallgatják a különböző véleményeket. Ebből is következik, hogy az első gyümölcspüré elfogyasztásának időpontja sincs kőbe vésve.

Csak egy időintervallumot lehet meghatározni: a WHO (Egészségügyi Világszervezet) egy korábbi ajánlásának megfelelően a betöltött hat hónapos kor után javasolja a kiegészítő hozzátáplálás bevezetését, a vegyes táplálkozásban részesülőknek négy–hat hónapos kor között, de semmiképpen sem a negyedik hónap előtt.

Ha a gyermek a tejes táplálékkal már nem lakik jól és érdeklődést mutat mások ételei iránt, az azt is jelezheti, hogy megérett a helyzet az első pép elfogyasztására. A hozzátáplálást egy keskeny, lapos babakanállal és egy nagy halom türelemmel felvértezve kezdjük el. Érdemes a gyermeknek az első kísérlet előtt még némi tejet adni, hogy már félig jóllakottan és elégedetten láthassunk hozzá. Mi lehet az oka annak, hogy a korgó gyomor ellenére a kísérletező kedv elenyésző?

Idő kell ahhoz, hogy az új evési technika kialakuljon, hogy a nyelési reflex és a nyelv összjátéka tökéletesedjen. Az előke és a nedves kendők nagyban leegyszerűsítik a procedúrát, ugyanúgy, mint egy törhetetlen műanyag tál, amit a legideálisabb esetben még az asztalkára is tudunk rögzíteni.

Startra készen

Az első klasszikus falat a sárgarépa. Jól emészthető és enyhén édes, ezt szeretik a gyerekek a leginkább. Nem ritka, hogy a kicsi először azzal van elfoglalva, hogy a pürét mindenhol szétkenje és az állagát tesztelgesse – legszívesebben az ujjacskáival teszi ezt a szájában és a tálkában. Ez az evés iránti kíváncsiságát mutatja és alapvetően jó jelnek vehetjük. Ha a gyermek a kanalat egy az egyben elutasítja, valószínűleg nem jött még el a kísérletezés ideje. Várjunk pár napot és próbálkozzunk újra.

A mennyiséget fokozatosan növeljük az egykanálnyitól a teljes üvegig. Egy teljes étkezés kiváltása egy egész hónapot is igénybe vehet. A sárgarépa mellett a pasztinák is kedvelt első körös zöldség, mert íze nagyon semleges. Ha a baba nyitott a témára, az étrendet további zöldségfajtákkal, végül pedig pépesre pürésített hússal bővíthetjük. Ha ezt is elfogadta, várjunk még egy kicsit, mielőtt az esti étkezés kiváltásának is nekiveselkedünk.

Eltelítő

Az esti a második tejes étkezés, amitől anya és gyermeke elbúcsúznak. A 6. és a 8. hónap között érdemes lassan, fokozatosan a pelyheket is felvenni az étrendbe, és új ízekkel is megismertetni gyermekünket. Ekkor már törekedhetünk a változatosságra is: például keverhetünk szétnyomott banánt a (tejalapú) pépbe, de a szilárdabb konzisztenciájú, koruknak megfelelő alapanyagokból elkészített kásákat is szívesen kóstolgatják ekkor már az utódok. Ezek jobban is telítenek, mint az anyatej vagy a tápszer, így éjszaka is csökkenhet az éhség miatti felébredések száma – az ifjú szülők legnagyobb örömére.

A 7. és a 9. hónap között változatosabbá és izgalmasabbá válik az evés. Az ebéd már kis darabokat és sok új alapanyagot tartalmaz. Ezáltal kisebb, teljes értékű finomságok kerülhetnek a tányérra. Délután egy kis uzsonna is szerepel az étrendben – kiváltképpen gyümölcs.

Különösen fontos, hogy kerüljük a cukrot, hogy a csemete már a kezdetektől az egészséges táplálékok természetes ízéhez szokjon hozzá. A klasszikus gyümölcspürék – elsősorban gabonával keverve – nagyon kedveltek, s telítőértékük is magas.

Észszerű

Egyévesen a kicsik már kinőttek a babakorszakból, és ezt az étkezéseken is észrevesszük. Ilyenkor már apróra vágott ételeket fogyasztanak, akár a kevésbé fűszerezett családi ételekből is falatozhatnak. Kísérletezzünk az ízekkel és hagyjuk, hogy a gyermek a legkülönbözőbb fogásokat is kipróbálja. Ehhez is sok türelem szükségeltetik, mivel a gyermekek legszívesebben azt eszik, amit már ismernek. Tizenhat alkalmat érdemes számukra biztosítani egy bizonyos élelmiszer megkóstolására, szüneteket beiktatva a próbálkozások között. És mivel mindent utánoznak, amit tőlünk látnak, érdemes az étkezésnél is jó példát mutatnunk. Jó étvágyat a családnak!

Kóstoló

 

Így csináljuk helyesen!

Lassan kezdjük. Először kanalanként. Időben eltolva, étkezésről étkezésre haladjunk.
Menjünk biztosra. Mindig ellenőrizzük a pép hőmérsékletét. A langyos minden esetben jobb, mint a túl forró.
Egyszer melegítsük csak. Ha az üveges bébiételt egyszer már megmelegítettük, ne melegítsük fel újra. Ezért először mindig csak kis mennyiségekkel próbálkozzunk.  A kinyitott üveg tartalma két napig fogyasztható még.
Igyon sokat. Ha az első étkezéseket kiváltottuk és már nem szoptatunk, a gyermek innivalójáról is gondoskodnunk kell. A víz vagy akár a babatea is ideális erre a célra.

Kérek még!

 

Ha gyermekünk nem akar enni, annak több oka is lehet:

A türelem a varázsszó. A babák megérzik, ha apa és anya feszültek és érzékenyen reagálnak rá.
Az időpont nem megfelelő. Trükközés helyett inkább várjunk még pár napot és akkor ismét próbálkozhatunk.
Nem ízlik a zöldség. Egyszerűen vegyünk elő egy másik, eltérő ízvilágú finomságot és egy kicsit később próbálkozzunk újra.
A baba nem akar egyedül enni. Érdemes akkor etetni a kisbabát, amikor mindenki az asztalnál ül és étkezik, ez motiválja őt is és sokkal jobb szórakozás is számára.
A gyermek hirtelen elkezd ellenkezni. Mi lehet az oka annak, ha a gyermek a tányért eltolva elutasítja az ételt, becsukja a száját és a fejét is elfordítja? Talán egyszerűen csak jóllakott. Még ha a szomszéd gyereke többet is eszik, akkor is érdemes odafigyelni a gyermek jelzéseire, és félretenni a kanalat – csak ne erőltesse!

Pépek a saját konyhánkból

 

A gyermekek ételeinek elkészítésénél ezekre ügyeljünk:

Ügyeljünk a higiéniára. Nagyon fontos, hogy az üvegbe töltés előtt kellően fertőtlenítsük az üvegeket és a kezünket. A babák a baktériumokra különösen érzékenyen reagálnak.
Figyeljünk az összetevők minőségére. Egy pép csak annyira jó, mint az összetevői. Ha magunk készítjük el, mindig kiváló minőségű növényi olajat keverjünk hozzá (kb. 1 evőkanálnyit 200 grammhoz). Zsírra nemcsak azért van szükség, hogy a gyermeket megfelelő mennyiségű energiához juttassa, hanem a zsírban oldódó vitaminok felszívódása miatt is elengedhetetlen fontosságú.  A mi tippünk: babylove Bio repceolaj, amely gyermekek számára már a 4. hónaptól adható.
Az adalékoktól továbbra is tartsuk távol magunkat. Lehet, hogy nekünk szülőknek a pép íztelennek tűnik, a gyermeknek viszont sem a só, sem a fűszerek nem fognak hiányozni. Ezenkívül így a potenciális allergiakiváltókat is elkerüljük.
Ne cukrozzunk. Mézet csak az első év betöltése után adjunk a gyermeknek, a benne lévő baktériumok életveszélyt jelenthetnek a kisbabák számára.
Ügyeljünk az eltarthatóságra. A saját készítésű babaételeket a legjobb azonnal elfogyasztani. Alternatívaként le is fagyaszthatjuk az ételt, a kis adagokat pl. jégkockatartóban.

Az első falatok

babybrei aus Karotten selber gemachtA sárgarépa a legideálisabb zöldség, amellyel megkezdhetjük a hozzátáplálást. És az elkészítése is kevés időt vesz igénybe.

Hozzávalók:

  • 100 g sárgarépa
  • 1 teáskanál repceolaj

A répapüré elkészítése:
A sárgarépát hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra, majd egy vízzel teli lábosban főzzük puhára. Pürésítsük és a repceolajjal keverjük össze. Hagyjuk egy kicsit hűlni, és kezdhetjük is a kóstoltatást!

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk