Active Beauty
Fenntartható szépségápolás

Figyeljünk a részletekre

Fenntartható szépségápolás

A környezetvédelem és a fenntarthatóság életünk egyre több területén kap (komoly) figyelmet. Ebből a sorból pedig a szépségápolás sem maradhat ki. Szerencsére számos olyan készítmény kapható, mely nem csak fenntartható, de zero waste is, azaz minimális szemetet termel.

Mit jelent a zero waste?

Míg a fenntarthatóság fogalma valószínűleg már mindenki által ismert, addig a zero waste többeknek még fejtörést okozhat. Röviden és tömören ez a kifejezés azt jelenti, hogy minél kevesebb vagy épp nulla szemetet termeljünk. Ez azt is magába foglalja, hogy mindenből annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van, továbbá olyan termékek mellett döntsünk, melyek közel teljesen csomagolásmentesek. A kozmetikai termékek esetén ez nehezen kivitelezhető, ennek ellenére a legtöbb gyártó azon dolgozik, hogy megfeleljen ennek, illetve a fenntarthatóság szempontjainak.

9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT

Natúrkozmetikumok

A mindennapi higiénia és testápolás következtében rengeteg műanyagszemetet vagyunk képesek termelni, legalábbis akkor, ha nem helyezünk elegendő hangsúlyt a környezetvédelemre. Szerencsére egyre több olyan termék létezik, mely a fenntarthatóság jegyében készült. Ilyenek például a natúrkozmetikumok, melyek esetében nem csupán minőségi és természetes összetevőket használnak, de újrahasznosítható csomagolásba is teszik ezeket a termékeket.

Milyen típusú fenntartható szépségápolási termékek kaphatóak?

Szilárd készítmények

Minden fürdőszoba tele van tusfürdővel, samponnal és hajbalzsammal, melyek műanyagflakonokba zárva várják, hogy használjuk őket. Jó esetben ezek már újrahasznosított anyagokból készültek, amivel már óvjuk a környezetet. De létezik sokkal jobb megoldás! Kaphatóak úgynevezett szilárd termékek, melyek ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, mint folyékony társaik, azonban nem adnak hozzájuk vizet, emiatt szilárd az állaguk, így pedig csomagolásmentesen lehet megvenni őket. Továbbá koncentráltabbak is, így ha még minimálisan be is vannak csomagolva, környezetkímélőbbek, hiszen ritkábban kell belőlük újat venni.

Használatuk rendkívül egyszerű! A szilárd sampon esetén a szokásos módon benedvesítjük a hajunkat, majd a terméket felhabosítjuk a kezünkben. A keletkezett habot felvisszük a hajunkra, bemasszírozzuk, végül leöblítjük. A szilárd termékek esetén mindössze arra célszerű figyelni, hogy olyan helyen tároljuk azokat, ahol le tud róluk csöpögni a víz. Például egy szappantartóban.

SZÉPSÉGTIPPEK A NAGYVILÁGBÓL

Sminklemosó korongok

A legtöbben szokványos sminklemosó korongokat vagy kendőket használnak, melyek praktikusak, azonban sok esetben környezetszennyezők, hiszen egy használat után kidobjuk őket. Manapság már számos helyen kaphatóak teljes mértékben ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó pamutból készült korongok, így ezek jóval környezetkímélőbbek. Ezen kívül léteznek többször használatos termékek is, melyekkel tovább csökkenthetjük a napi hulladéktermelésünket.

Fenntartható fogkefék

A szájápolás sem maradhat ki ebből a trendből, így a gyártók már ezen a területen is sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak. Ennek köszönhetően kaphatóak biológiailag lebomló, fenntartható termesztésből származó bambuszból készült fogkefék. A bambuszról továbbá érdemes tudni, hogy a leggyorsabban növekvő növény a Földön, továbbá antibakteriális, vagyis termesztése során nincs szükség műtrágyára, sem növényvédőszerekre.

Fenntartható fültisztító pálcika

Ezekkel nem csupán a füleinket tudjuk megtisztítani, hiszen sminkelés során is gyakran a segítségünkre vannak, így ez egy viszonylag gyorsan fogyó termék. Épp ezért fokozottan kell figyelnünk a fenntarthatóságra, amikor fültisztító pálcikát használunk. Ezért is jó hír, hogy már ezekből is kapható bambusz változat.