Menü

Hogyan találjuk meg kisbabánk tökéletes pelenkáját?

Pelusvadászat profin

Home » Család » Baba-Mama » Hogyan találjuk meg kisbabánk tökéletes pelenkáját? - 01.2019

Egy kisbaba érkezésekor több száz kérdés vetődik fel az újdonsült szülőkben. A pelenka dilemmája is egy ezek közül, hiszen kisbabánk nem tudja majd megmondani, hogy megfelelő-e neki, amit választottunk. Így honnan is tudhatnánk, melyik lesz a legjobb a számára? A döntés megkönnyítése érdekében összeszedtük, mire kell figyelni a választásnál.

  1. Ár

Természetesen a biztonság és a kényelem sem elhanyagolható, de legyünk őszinték: igencsak fontos – sokaknál egyenesen elsődleges szempont – a pelenka ára. Mivel kifejezetten gyakran használt dologról van szó, már a kisebb árbéli eltérések is jelentős összeggé hízhatnak a pelenkás időszak végére. Gondoljunk csak bele: egy kisbaba akár 2700 (!) darab pelust is elhasználhat egy év alatt. Így már tényleg nem mindegy, ugye?

TÖKÉLETES PELUS A BABÁNAK

  1. Környezettudatosság

Ma már egyre többeknek válik fontossá a környezettudatosság és a fenntarthatóság tényezője. Szerencsére, ahogyan sok egyéb területen, pelenkák között is találunk természet-barát opciót. Azt tudnunk kell ugyan, hogy valószínűleg ez egy drágább választás lesz, de ha megtehetjük, és számunkra fontos a természetes, lebomló anyagok használata, akkor inkább az öko-pelenkák mellett tegyük le a voksunkat.

  1. Méret

A pelenkaválasztás meghatározó faktora maga a pelenka mérete. A legkisebbek számára létezik úgynevezett újszülött pelenkaméret, így első körben még általában nem kell sokat gondolkodnunk. Azonban ahogyan pár hét elteltével hirtelen hízni kezd babánk, egyre bonyolultabbá válhat a ‘vadászat’. Érdemes odafigyelni rá, hogy az első méretekből ne vegyünk túl sokat, hiszen a kicsi szükségletei a kezdeti időszakban gyorsan változnak. De arra sincs szükség, hogy rögtön nagyobb pelusért rohanjunk, ahogy babánk átlépte a jelenlegi pelenkaméretéhez meghatározott súlykorlátot. Annyi időnk van, hogy elhasználjuk a még megmaradt pelenkákat, pár nap alatt nem válik kényelmetlenné az előző méret. Túl nagy pelust semmiképpen se válasszunk, hiszen, ha nem illeszkedik gyermekünk testére, akkor a legfontosabb tulajdonságát veszti el. Viszont túl sokat sem szabad várni a nagyobb méretre váltással, mert a kicsi pelenka idővel kiütéseket is okozhat a dörzsölődéssel.

MIÉRT SÍR A BABA?

  1. Kényelem

Ahogyan mi sem szeretünk rosszul álló, kényelmetlen szabású nadrágot hordani, úgy kisbabánk sem fogja jól érezni magát, ha valahol túlságosan szorítja tisztasági tartozéka. Egy kényelmetlen pelus rengeteg stresszt okozhat kicsinek és szülőnek egyaránt, a dörzsölődésekről, kipirulásokról, kiütésekről vagy a szivárgási balesetekről nem is beszélve. Tartsuk észben, hogy babák különösen érzékeny bőre között is van eltérés. Néhány kisbaba bőre még az átlagosnál is hajlamosabb lehet a különféle anyagok által előidézett irritációra. Ezért, mikor pelenkát választunk, mindig egy kisebb csomaggal kezdjük, és figyeljük meg gyermekünk reakcióját, bőre által adott válaszait. Ha úgy találjuk, hogy kisbabánk bizony az érzékenyebbek csoportjába tartozik, akkor ennek megfelelően válasszunk pelenkát, és szerezzünk be extra bababőrápoló vagy kiütések elleni krémet is hozzá, amelyet használjunk is rendszeresen.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk