A hagyományos hajfestékek a növényiekkel szemben olyan kémiai adalékanyagokat is tartalmaznak, mint például az ammónia és a hidrogén-peroxid. Ezek az anyagok nem csupán a környezetet károsítják, de hosszútávon a hajszerkezetet is. Ennek oka, hogy a tökéletes végeredmény érdekében a mesterséges festékek felnyitják a haj kutikula rétegét, hogy a lehető legmélyebbre jussanak a színpigmentek, és ott tapadjanak meg. Hosszútávon ez száraz hajhoz vezet, ami könnyebben törik. A növényi hajfestékek esetén azonban teljesen más a helyzet!


A növényi hajfestékek a természetes színpigmentjeikkel körbeölelik a haj felső rétegét. Ezáltal azok védve vannak a káros környezeti behatásoktól és a kiszáradástól. A növényi hajfestékek alatt olyan festékeket értünk, melyek természetes növényi kivonatokat tartalmaznak. Ide soroljuk a hennát, az indigót és a cassiát. Amennyiben intenzívebb hajszínre vágysz, az olyan természetes hozzávalók is remek választásnak bizonyulnak, mint a dióhéj, a kurkuma és a hibiszkusztea.

Időközben már olyan modern növényi hajfestékek is kaphatók, amelyek a lehető legkevesebb vegyszert tartalmazzák, csak épp annyit, hogy szép fényes és intenzív legyen a végeredmény. „A növényi hajfestékek ugyanis nem fednek 100 százalékosan” – állítja Susanne Frobosko és Janine Hausegger, a dm két minőségoktatója. A szakértőket kérdeztük a növényi hajfestékek előnyeiről és hátrányairól, továbbá arra is kíváncsiak voltunk, hogy mire kell figyelnünk a használatuk során.

Milyen előnyökkel jár, ha növényi hajfestékkel festem be a tincseimet?

„Növényi hajfestékekkel főleg meleg hatású, vöröses végeredményt érhetsz el. Ezek a készítmények rátapadnak a kutikula rétegre, ezáltal gyönyörűen fog csillogni a hajad. Minél többször használsz növényi hajfestéket, annál tartósabb lesz az eredmény” – mondja Susanne Frobosko.

Kinek ajánlottak a növényi hajfestékek?

„A növényi hajfestékek egyik legnagyobb előnye, hogy kímélik a hajat, ezáltal bárki nyugodtan használhatja őket, aki a természetes termékeket preferálja. Mivel a növényi hajfestékek természetes növényi kivonatokból – például virágokból, szárakból és gyökerekből – készülnek, sokkal kevesebb kémiai összetevőt tartalmaznak, és kímélik a haj szerkezetét” – emeli ki Janine Hausegger.

Mire kell figyelni a növényi hajfestékek használata során?

„A növényi hajfestékek nem tudják világosítani a hajat, továbbá a fehér hajszálakat sem képesek 100 százalékban befedni. A végeredmény nagyban függ a természetes hajszíntől. Mivel a növényi hajfestékek több vörös pigmentet tartalmaznak, hideg árnyalatokat csak rendkívül nehezen vagy egyáltalán nem lehet festeni velük” – állítják a szakértők.

A növényi hajfestékek jó választásnak bizonyulnak ősz haj esetén?

„Fehér, illetve ősz hajat a növényi hajfestékekkel csak elrejteni tudsz, de nem tudod 100 százalékosan elfedni azokat. A fehér hajon a végeredmény erősebb és intenzívebb, ugyanis a színpigmentek alkalmazkodnak a haj természetes fehér- és szürke árnyalataihoz, ezáltal rendkívül természetes lesz a hajszíned. Minél többször használsz növényi hajfestéket, annál szebb és tartósabb lesz az eredmény” – egészíti ki Susanne Frobosko.

Mire kell figyelni növényi hajfesték használata során, ha előtte vagy utána szőkíteni szeretném a hajamat?

„Amennyiben kiszőkíted a hajad a növényi hajfesték használatát követően, nagyon feltűnő színeltérések alakulhatnak ki. Épp ezért azt ajánljuk, hogy először csak egy tincset fess be otthon vagy a fodrásznál. Fordítva a következő érvényes: Mivel a növényi hajfesték nem világosítja a természetes hajszínt, szőkített haj esetén nem ajánlottak a növényi hajfestékek használata” – javasolják a szakértők.

Hogyan lesz még intenzívebb a végeredmény?

„A tökéletes végeredmény érdekében azt javasoljuk, hogy távolíts el mindennemű formázó- és ápolóterméket a hajadból. Árnyalattól függően víz helyett teával keverd ki a festéket. Sötét haj esetén a fekete tea bizonyul jó választásnak, világos hajnál pedig a kamillatea. A vörös árnyalatokat hibiszkuszteával tudod kiemelni.”

Szakértői tippek a növényi hajfestékek alkalmazásához:

  • A növényi hajfestékeket mindig frissen mosott, törölközőszáraz hajra vidd fel.
  • A szín kikeveréséhez forrald fel a vizet, majd hagyd kicsit kihűlni, ugyanis a túl forró víz elégetné az összetevőket, így eltüntetve a növényi hajfestékek ápoló hatóanyagait. Túl hideg víz esetén pedig a színanyagok nem tudják teljes mértékben kifejteni a hatásukat.
  • Annak érdekében, hogy a hatóidő alatt ne száradjon ki a festék, azt javasoljuk, hogy a tincseidet takard be folpackkal.
  • Mindig viselj kesztyűt, hogy a festék ne fogja meg a kezed.
  • A tartósság növelése érdekében azt ajánljuk, hogy festés után használj festett hajra készített ápolótermékeket.

A dm kínálatában kapható vegán hajápoló termékek festett hajra: