Active Beauty
Természetes hajfestékek
Szöveg: Nagy Viktória

A cékla és a citrom csodákra képes

Természetes hajfestékek

Mit szólnál egy új hajszínhez, mindezt kémiai anyagok nélkül? Az alábbi házi praktikáknak köszönhetően úgy varázsolhatsz magadnak új hajszínt, hogy semmilyen vegyszer nem éri a tincseidet.

Előnyök
A kémiai szerekre alapozó hajfestés nem csak a környezetre van káros hatással, de a fejbőrre is. A természetes készítmények mellett szól továbbá, hogy nem növelik a kóros elváltozások kialakulásának az esélyét, és állatokon sem tesztelik azokat. Alábbiakban bemutatjuk, hogy melyik 4 házi praktika segíthet, ha ki szeretnéd próbálni a vegyszer nélküli hajfestést.

Hajszín világosítása
A citromlé a legjobb választás, ha világosítani szeretnél a hajszíneden. Ehhez szükséged lesz egy nagy tálra, abba facsard ki egy citrom levét, majd ezt hígítsd némi vízzel. Ha azonban intenzívebb hatást szeretnél elérni, akkor hagyd el a vízzel való hígítást.

A legegyszerűbb, ha a zuhany alatt vagy a mosdó felett viszed fel a tincseidre a citromlevet. Ezután csavarj egy törölközőt a hajad köré, várj egy órát, majd langyos vízzel alaposan öblítsd le.

Hajszín sötétítése
Ha sötétíteni szeretnél a hajadon, akkor 3 evőkanál fekete teára lesz szükséged, amit 300 ml vízzel kell felforralnod, majd 30 percig állni hagynod. Pár perccel azelőtt, hogy lejárna a fél óra, mosd meg a hajadat egy lágy samponnal, és óvatosan töröld meg.
Ezután tincsről tincsre haladva áztasd a hajadat a főzetbe, és alaposan masszírozd bele. Ha ezzel végeztél, akkor csavarj egy törölköződ a fejed köré, és várj 30 percet. Ezután langyos vízzel öblítsd le a hajad. A jól látható végeredmény érdekében több héten keresztül hetente egyszer ismételd meg ezt a fekete teás kúrát.
Dögös vörös
Ha vörös hajtincsekre vágysz, a cékla, pontosabban annak leve és némi méz jelenti számodra a természetes változás kulcsát. Keverd össze őket egy tálban. Arra figyelj, hogy az állag ne legyen túl sűrű, de túl folyékony sem, ezen kívül mindenféleképpen használj gumikesztyűt, ellenkező esetben nem csak a hajkoronád, de a kezed is vörös lesz.

Miután megmostad a hajadat, vidd el a fejedre a céklás-mézes krémet, és alaposan oszlasd el a hajvégeken is. Ezután csavarj egy régi törölközőt a fejedre, és legalább 4 óráig hagyd hatni a céklás keveréket. Végezetül langyos vízzel öblítsd ki a hajad, mosd meg egy lágy samponnal, majd szárítsd meg.

Klasszikus barna
Ha szép barna hajra vágysz, akkor mindössze száraz hagymahéjra lesz szükséged. Középhosszú haj esetén kb. 100 grammra. A héjakat 250 ml vízben forrald fel, majd addig hagyd őket ázni, amíg azt a színt nem kapod, amilyet szeretnél. Ezután szűrd le a hagymát, és várd meg, hogy kihűljön a víz. A következő lépésben adj a vízhez egy tojássárgáját, és alaposan keverd össze. A tojássárgának köszönhetően nem csak befested, de ápolod is tincseidet.

A keveréket kend a hajadra, hagyd rajta 10-15 percig, majd alaposan mosd le. Ha nem elég barna a végeredmény, akkor annyiszor ismételd meg a folyamatot, amíg olyan nem lesz az árnyalat, mint amilyenre vágysz.