Active Beauty
Hajápolás: 7 rendkívül egyszerű és hatásos tipp a szép hajért

Ápolási útmutató

Hajápolás: 7 rendkívül egyszerű és hatásos tipp a szép hajért

Tulajdonképpen milyen gyakran kellene hajat mosni? És milyen sorrendben használjuk a sampont, a balzsamot és a pakolást? Hajápolási tippjeink segítenek egészségessé és csillogóvá varázsolni a hajkoronádat.

Szép szőkeség nyáron is

Gyakran előfordul, hogy a szőke haj a medencében vagy a tengerben való pancsolás után zöldes árnyalatúvá válik. A zöldes beütést a szőkített, valamint a természetes szőke haj a klór és a réz kombinációjától kapja. A klór hatására a réz oxidálódik. Ha ezek a részecskék hozzátapadnak a hajban lévő fehérjéhez, zöldes árnyalatúra színezhetik azt. Hogyan kerüljük ezt el? Sohase ne menjünk száraz hajjal a vízbe, hanem mindig jól nedvesítsük át előtte – így a réz és a klór nem tud rátapadni a hajra, és szép szőke marad a színe.

Az ideális hajmosási ritmus

Sokan azt állítják, hogy az a legegészségesebb a hajnak, ha csak minden harmadik napon mossuk meg. Az igazság az, hogy a hajmosás gyakoriságát illetően nem létezik mindenkire érvényes szabály. Ez nagyban függ a haj struktúrájától, típusától és a fejbőr adottságaitól. Túl gyakran azonban nem tanácsos megmosni. Egy jó szárazsamponnal és csinos fonott frizurákkal a hajmosási ciklust 1-2 nappal is meghosszabbíthatjuk.

A haj kíméletes szárítása

Mint tudjuk: a meleg nem tesz jót a hajnak. Viszont nedves állapotban rendkívül érzékeny és könnyen törik. A legkímélőbb hajszárítási módszer az, ha hagyjuk a hajunkat a levegőn száradni, és amikor már csak egy kicsit nedves, akkor hideg vagy langyos levegővel 15 cm távolságról hajszárítóval teljesen megszárítjuk.


Hőformázásnál elengedhetetlen a hővédőtermékek használata

A hajszárításhoz, hajvasaláshoz vagy hajsütővassal való formázáshoz elengedhetetlen a hővédő készítmények használata. A hővédő termékek védőréteget képeznek a hajon, így bezárják a nedvességet a hajba. Ennek köszönhetően a haj selymes marad, és nem válik sprőddé vagy töredezetté.

Tipp: Hővédőtermékek széles választékát találod meg a dm.hu weboldalon.

Ilyen gyakran kellene vágatni a végéből

A töredezett hajvégek fakó, ápolatlan hatást eredményeznek, ráadásul ha nem vágod le a sérült végeket, könnyebben károsodik tovább a hajad. Azért, hogy sokáig egészséges maradjon, tízhetente tanácsos vágatni a végéből, ami által ápoltabbá és dúsabbá válik az összhatás.


A ricinusolaj egy hajápoló csodaszer

A ricinusolaj gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Ezenkívül hajerősítő összetevőket, zsírsavakat és E-vitamint is tartalmaz. Az olajat heti egy alkalommal tanácsos a fejbőrbe masszírozni és a hajszálakra felvinni. A ricinusolaj rendkívül jól hidratálja a hajat, és segít megelőzni annak töredezését, ami által a haj hosszabbnak és dúsabbnak hat. Arra azonban még nincs tudományos bizonyíték, hogy a ricinusolaj valóban támogatja-e a hajnövekedést.


Balzsam, sampon, pakolás stb. – a hajápolási termékek használatának helyes sorrendje,

A hajmosás egy alapos besamponozással kezdődik. Ezzel megtisztítjuk a fejbőrt. A következő lépés a balzsammal való ápolás. Végezetül pedig hajolajat viszünk fel a végekre. Nagyjából heti egy alkalommal a samponozás és a balzsamozás között tápláló hajpakolással is kényeztethetjük a hajkoronánkat, amit a hatóidő letelte után alaposan kiöblítünk a hajból. A gazdag textúrájú ápoló készítményeket csak a hajvégekre és a hajszálakra tanácsos felvinni – és csupán mogyorónyi mennyiségben. Ha nem így teszünk, akkor elsősorban a finom, vékonyszálú haj már közvetlenül a mosás után zsíros és lelapult hatású lesz. A fejbőrön kiegyensúlyozottan termelődő faggyú védelmet nyújt a fejbőrnek, biztosítja a haj csillogását, rugalmasságát, s ehhez nincs szüksége ápolótermékek segítségére.


A dm-nél többek között ezeket a hajápoló termékeket vásárolhatod meg: