Melegítő ételek hűvös napokra
Hogyan segíthet nekünk a hagyományos kínai orvoslás abban, hogy fittek maradjunk a hideg időszakban?
A kínai gyógyászat a tél időszakához a víz elemet rendeli: ezekben a hónapokban tehát a vesénk és a húgyhólyagunk erősítésére kell koncentrálnunk, és védenünk kell a testünket a hidegtől. Ez olyan ételekkel sikerülhet, melyek melegítik a testünk középpontját és segítik az emésztésünket (például a hosszan főzött levesek és az egytálételek). Az ételeknek a testünket 37 fokra kell felmelegíteniük ahhoz, hogy jól működjön az emésztésünk és az anyagcserénk. Ezért ajánlom azt, hogy már a napot is meleg reggelivel indítsuk. Ez lehet egy zabkása, vagy ahogy Ázsiában szokás, egy leves, esetleg egy klasszikus omlett.
Medvehagyma
Télen mely alapanyagok tesznek nekünk különösen jót?
A gyökérzöldségek, a gomba, a káposztafélék, valamint a hüvelyes zöldségek különösen jól erősítenek minket télen. A hüvelyesek közül a lencse a legkönnyebben emészthető, a vöröslencsének pedig egy kis édeskés íze is van, amit a gyerekek kifejezetten szeretnek. Én ezeket szívesen kombinálom olyan fűszerekkel, mint a kurkuma vagy a kömény, ahogy a vöröslencselevesnél is (lásd a receptet alább). A gyömbér is melegíti a test középpontját, ami alatt a kínai orvoslás a lépet, a gyomrot és a hasnyálmirigyet érti, s emiatt nálam sok receptben szerepel, hideg napokon pedig teaként is iszom. A gombák erősítik az immunrendszert, különösen a laska- és a shiitakegomba, valamint a sampinyon.
Hazai alapanyagokból is elkészíthetők ezek az ételek?
Természetesen igen. Elméletben minden, ami éppen megérett, pontosan azt adja a szervezetnek, amire annak szüksége van. Hagymával, póréhagymával, fokhagymával, zellerrel, káposztafélékkel vagy sárgarépával kiválóan erősíthetjük az immunrendszerünket a hideg évszakokban. A gyökérzöldségekkel tálalt marharolád egy csodálatos téli étel, s ezt a kínai orvosok is így gondolják. A hagyományos kínai orvoslás szerint nemcsak maga az élelmiszer, hanem annak elkészítése is fontos. Míg nyáron főleg nyers ételeket fogyasztok, addig télen megpárolom a zöldségeket, vagy hosszan főzött erőlevest készítek belőlük – ezek belülről melegítenek.
Ön mely hazai fűszerek használatát javasolja?
A szerecsendió és a borókabogyó különösen jól illenek a melegítő hatású ételekbe, ahogy a paprika is. Ez utóbbit előszeretettel használom egytálételek fűszerezéséhez, míg a szerecsendió íze csodásan illik a burgonyás fogásokhoz. Ha a kínai orvoslás táplálkozási tanácsait követve főzünk, akkor figyelnünk kell arra is, hogy az ételekben minél több ízirány jelenjen meg. A keserűanyagok, melyek például a rozmaringban vagy a kakukkfűben is megtalálhatók, serkentik az emésztést, míg az olajos magvak, a zöldségek vagy a gabonák édeskés íze nyugtató hatású, és kiegyensúlyozza a zamatokat. Savanyú komponensként szívesen használok citromlevet, ami táplálja az értékes testnedveket. A só erősíti az ízeket, és a hideg időszakban kicsit többet is használhatunk belőle, mert támogatja a vesék és a húgyhólyag megfelelő működését. Viszont ebben sem szabad túllőnünk a célon.
Ön mivel tartja fitten az immunrendszerét?
A gyömbéres zöldségkrémlevesek mellett nagyon szeretem reggelire a zabkását vagy a polentát almapürével. Ezenkívül a húst általában olívaolaj, gyömbér, fokhagyma és citromlé keverékében pácolom, és a leggyakrabban szezonális zöldségekkel együtt párolom meg a sütőben. Ha így erősítem magamban a jangot, tehát a dinamikus és melegítő energiát, akkor nem fáznak a lábaim. Ha mégis, akkor teszek a lábfürdőmbe egy evőkanál borókabogyót vagy mustárlisztet, esetleg gyömbérszeleteket teszek a talpamra, ami ugyancsak csodásan melegít. Ezenkívül sokat vagyok kint a természetben, vagy jógázom a belső egyensúlyom helyreállítása érdekében. Ez a kihívásokkal teli időszakokban is sokat segít.
Vöröslencseleves
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
· 200 g dmBio vöröslencse
· 2 sárgarépa
· 1 hagyma
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 citrom
· 1 darab gyömbér, 1 cm nagyságú
· 1 tk. őrölt kurkuma
· 1 tk. őrölt kömény
· 1 késhegynyi őrölt ceyloni fahéj
· 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
· 1 babérlevél
· 1 csokor koriander vagy petrezselyem
· 1 liter dmBio ételízesítő
· 1 ek. dmBio tisztított vaj (ghí)
· Naturmind Himalaya kristálysó
· fekete bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, és csepegtessük le.
2. Öblítsük le a koriandert vagy a petrezselymet, és csipkedjük le a szárról a leveleket. Pucoljuk meg, és vágjuk apró kockára a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát. Hámozzuk meg a gyömbért, és reszeljük le.
3. Hevítsük fel a ghí vajat egy edényben, pirítsuk meg benne a hagymát, adjuk hozzá a sárgarépát, valamint a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsuk össze őket. Ezt követően keverjük hozzá a köményt, a babérlevelet és a kurkumát is.
4. Keverjük hozzá a lencsét, valamint a forró zöldségalaplevet, és fedő alatt, kis lángon főzzük az egészet 20–30 percig. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis levest, és gyakran keverjük meg, különben a lencse letapad az edény aljára.
5. Ha megpuhult a lencse, vegyük ki a levesből a babérlevelet, és fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés citromlével. Ha szeretnénk, le is turmixolhatjuk. Végül szórjuk meg a korianderrel vagy a petrezselyemmel.
Tipp: A vöröslencseleves erősíti a testünk középpontját és melegítő hatású.
Immunerősítő homoktövis
INTERJÚALANYUNK
A grazi születésű Sabine Dobersberger táplálkozási tanácsadóként tevékenykedik, valamint főzőkurzusokat tart a „die Pause” nevű stúdiójában Bécs Spittelberg negyedében, ahol egyébként is él. A járvány miatt otthon töltött hónapokat különböző könyvprojektekhez használta fel: a nemrégiben megjelent „Kitchen Date. Boldogság a lábasból” (Facultas Kiadó) c. könyve a jin és a jang energiák egyensúlyának megteremtéséről szól a táplálkozásban és a kapcsolatokban. A „Med-Kitchen” című könyvbe pedig azok a receptjei kerültek bele, melyek a kínai orvoslás szerint gyógyító hatásúak.