Menü

Immunerősítő homoktövis

Még a citromnál is egészségesebb

Home » Életmód » Egészség » Immunerősítő homoktövis - 11.2020

Mindenki tudja, hogy a homoktövis egészséges. De tudod azt is, milyen hatása van ennek a szuper gyümölcsnek, hogyan kell megenni, és egyáltalán milyen az íze? A dm-nél vitaminbomba, gyümölcslé vagy cukorka formájában is kapható

Az egészséges bélflórának fontos szerepe van az immunrendszer zavartalan működésében. De ez korántsem az egyetlen fontos dolog, emellett rengeteg ragyogó immuntippet ismerünk. Azonnal fogyasszunk homoktövisből készült termékeket, mert így felvértezzük magunkat a téli megfázások és betegségek ellen.

HOMOKTÖVIS: (SZINTE) SEMMI SEM TARTALMAZ TÖBB C-VITAMIN

A homoktövis egy cserje, amely eredetileg Kínából származik, de ma már Európában is elterjedt (különösen Észak-Németországban). A homoktövis különlegességei a kicsi, narancssárga bogyós gyümölcsök, amelyek tele vannak C-vitaminnal. Bár a bogyók sokkal kisebbek, mint a citromok, csaknem tízszer több C-vitamint tartalmaznak, és egyedül a csipkebogyó veheti fel vele a versenyt. A homoktövis az összes B-vitamint is magas szinten tartalmazza; ezek fontosak a vérképzés és az idegműködés szempontjából.

MINDENT A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSÖKRŐL

HATÁSA: MIÉRT ÉRDEMES HOMOKTÖVIST ENNI?

A C-vitamin feladata a különféle kórokozók (pl. vírusok, mikrobák és baktériumok) elleni védekezés, de elengedhetetlen a szabad gyökök elleni védelemhez is. A szabad gyökök blokkolják a test saját regenerációs folyamatait, és így befolyásolják a vitalitást és az öregedési folyamatot. Különösen a téli hónapokban, amikor a testünk a hideg, a sötét és egyéb, az immunrendszert gyengítő hatások miatt (pl. megfázás, influenza és egyéb kórokozók) még inkább szükség van a C-vitaminra, érdemes a homoktövist rendszeresen fogyasztani.

SZÉP ÉS BOLDOG: A HOMOKTÖVIS MÉG TÖBBRE KÉPES

Azok, akik egészségesek és fittek, automatikusan boldogok is. A narancssárga vitaminbomba rendszeres fogyasztásával még tetézheted is ezt. A C-vitamin számos olyan hormon és neurotranszmitter képződéséért is felelős, amelyek pozitívan befolyásolják koncentrációs képességünket és hangulatunkat. A C-vitamin széppé is tesz, különösen a kötőszövet erősödéséhez járul hozzá. Ráncok, narancsbőr vagy sápadt arcszín? Mindez a múlté! Nem csoda akkor, hogy a homoktövist maszkokhoz, krémekhez és hajápoláshoz is használják.

NYERSEN ENNI? MILYEN AZ ÍZE A HOMOKTÖVISNEK VALÓJÁBAN?

A homoktövist nem igazán lehet nem szeretni, hacsak nem szereted a savanykás ízt. A kis bogyók extra savanyúak. Alapvetően a homoktövis nyersen is fogyasztható, azonban nagyon kevesen kedvelik ebben a formában. A kis bogyókat jobban emészthető olajokká, gyümölcslevekké, teává, táplálékkiegészítővé, cukorkává, lekvárrá és még sok minden mássá alakítják. A homoktövis a modern ínyenc konyhákban is használatos. Édes vagy savanykás aromákkal keverve a friss savassága szószok, desszertek, levesek vagy turmixok végső ízének meglepetését okozza.

Egy kis tipp: ha a homoktövist gyümölcsléként szeretnéd fogyasztani, a legjobb az úgynevezett direktlé. Az ilyen gyümölcslevek tiszta koncentrátumok, amelyek a felhasznált gyümölcsök 100 százalékát teszik ki. Savanykás íze miatt nem szokták önmagában inni, de így a legmagasabb a vitamintartalma.

MINDENT A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSÖKRŐL

FOGYASZTÁSA: A RENDSZERESSÉG FONTOS

A szervezet nem tudja tárolni a C-vitamint, tehát nincs értelme egyszerre nagy mennyiségeket inni belőle. Azok, akik szeretnék egészségesen átvészelni az év hűvösebb évszakát, fogyasszanak homoktövist rendszeresen. Két kis egység, egy reggel, egy este, optimálisan fedezi a C-vitamin napi szükségletet. Ha még több homoktövist szeretnél enni, sem probléma, a kis bogyókat nem lehet túladagolni. A felesleges C-vitamin egyszerűen kiválasztódik, ezért nyugodtan élvezd ezt a vitaminbombát, hiszen a savanyú nemcsak egészségessé tesz, hanem viccessé is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk