Active Beauty
Kekszsütés gyerekekkel

Íme, 3 kreatív recept

Kekszsütés gyerekekkel

Mint minden évben, idén is nagyon várjuk a karácsonyi sütiket! Valami újat keresel? Akkor próbáld ki ezt a három receptet, lehetőleg gyermekeiddel együtt.

Milyen lenne a karácsony házi sütik nélkül? Már az elkészítése is egy élvezetes folyamat, amely lehetővé teszi az egész család számára, hogy ráhangolódjon az ünnepi várakozásra. A gyerekek lelkesen keverik lisztet és az egyéb összetevőket a keverőtálban, a konyhában olyan karácsonyi illatok vannak, mint a fahéj, később pedig a friss vanília félholdak és mézeskalácsok csábító illata árad felénk a sütőből. A háttérben különleges karácsonyi zene szól, és a sütőből kivett karácsonyi sütik egy részét gyorsan el is fogyasztjuk egy csésze meleg teával. Hmm, jöhet a karácsony!

Annak érdekében, hogy ne ugyanazt készítsük el minden évben, idén három, kissé eltérő süti receptet választottunk. A gyerekekkel kekszet sütni mindig szórakoztató!

ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS A GYEREKEKKEL

SÜTÉS GYEREKEKKEL – EZEK A KEKSZEK BIZTOSAN ELKÉSZÜLNEK

Fahéjas csillagok

Hozzávalók kb. 50 darabra:

  • 290 g mogyoró
  • 90 g kókuszvirág cukor
  • 3 evőkanál őrölt útifű maghéj
  • 2 teáskanál Ceylon fahéj
  • 1/2 teáskanál dmBio sütőpor
  • 1-2 csipet só
  • 1/4 csésze víz
  • A mázhoz:
  • 60 g kókuszvaj
  • 15 g kakaóvaj

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó/felső sütés), és a tepsit sütőpapírral béleljük ki.
  2. Őröljük meg a mogyorót, és helyezd egy közepes méretű tálba.
  3. Keverjük össze a maradék száraz hozzávalókkal.
  4. Vizet adunk hozzá, és mindent jól összekeverünk.
  5. Helyezzük a tésztát egy nagy darab sütőpapírra, tegyünk a tészta tetejére még egy darab sütőpapírt, és fél centiméter vastagra nyújtsuk ki.
  6. Szaggassuk ki egy csillag alakú formával, és terítsük a tepsibe. Formáljuk a maradékot golyóvá, nyújtsuk ki újra, és ismételjük meg a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.
  7. Süssük a csillagokat a sütőben 8-10 percig, majd hagyjuk őket jól kihűlni.
  8. A máz összetevőit egy kis edényben, meleg vízgőz felett megolvasztjuk, és hagyjuk kihűlni, amíg a keverék ismét kissé sűrűbbé nem válik.
  9. Egy teáskanál segítségével kenjük rá a csillagokra.
  10. Hagyjuk újra kihűlni, amíg a máz meg nem szilárdul, és egy légmentesen lezárt edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk.

KARÁCSONYI KACSA

Habcsók karácsonyfák

Ezek a karácsonyfák nem hullajtják a tűlevelüket. Ez a vegán édesség pillanatok alatt karácsonyi hangulatot teremt.

Hozzávalók:

  • 100 ml konzerv csicseriborsó leve, vagy csicseriborsó főzővize
  • 3 púpozott evőkanál cukor
  • 1 csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál citromlé
  • 1/2 teáskanál dmBio sütőpor
  • néhány csepp zöld ételfesték (E 140, 141 vagy 142)

Elkészítés:

  1. Verd fel a csicseriborsó levét kézi habverővel a legmagasabb fokozaton, add hozzá az ételfestéket.
  2. 2 perc múlva csepegtessük bele a cukrot, adjuk hozzá a citromlevet és a sütőport. Folytassuk a keverést, amíg elég szilárd lesz ahhoz, hogy csúcsokat képezzünk.
  3. Öntsük egy nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk fa alakzatokat. Ezután előmelegített sütőben 110 fokon süssük a mérettől függően 60–90 percig.

Ropogós fűszerkeksz

A nassolás egészséges is lehet. Ki mondja, hogy a karácsonyi sütiknek csak édes íze lehet? Ezek a ropogós fűszerkekszek szintén csodálatos adventi légkört teremtenek.

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 150 g finomra reszelt mandula
  • 125 g vaj
  • 80 g dmBio nyers nádcukor
  • 2 evőkanál dmBio virágméz
  • 1 bio tojás
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál Ceylon fahéj
  • 1/4 teáskanál szegfűszegpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 teáskanál dmBio sütőpor
  • 1 db citrom héja

Elkészítés:

  1. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, valamint összekeverjük a lisztet és az összes száraz hozzávalót egy keverőtálban.
  2. Ezután az egészet olvasztott vajjal, a mézzel és a tojással homogén tésztává gyúrjuk.
  3. Hűtjük egy fél órát.
  4. A tésztát félbevágva, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra.
  5. Szaggassuk ki a kekszet, és adjunk nekik karácsonyi mintákat kekszbélyeggel (pl. A Profissimo-tól).
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és az előmelegített sütőben alsó/felső sütéssel 170 fokon 15-18 percig sütjük, amíg a széle el nem kezd barnulni.
  7. Felszolgálhatjuk kis falatként az étkezések között vagy teakekszként is.