Menü

Ilyenkor minden édesebb

Finom karácsonyt mindenkinek!

Home » Gasztro és Sport » Receptek » Ilyenkor minden édesebb - 11.2020

Az adventi uzsonna elképzel­ hetetlen mézeskalács nélkül! A weinvierteli foodblogger, Verena Pelikan megosztja velünk gyors mézeskalács­ golyói receptjét, valamint el­ árulja, hogyan kerülhetjük el a sütés körüli stresszt, és hogy készíthetjük el a kekszeket és a desszerteket a fenntart­ hatóság jegyében.

Ön mire asszociál az adventi időszakról?

Az advent bennem nagyon szép emlékeket ébreszt, az édesanyámmal és a nagymamámmal való sütögetésekre emlékeztet. Imádom az olyan klasszikusokat, mint a vaníliás kifli és a mézeskalács, de az olyan karácsonyízű italokat is, mint a forralt bor vagy a gyerekpuncs. Ezekben olyan fűszerkombinációk vannak, amiket szinte kizárólag a karácsonyi időszakban használunk, mint a fahéj-vanília vagy a szegfűszeg-narancs. Ezek a fejünkben automatikusan összekapcsolódnak a fenyőágak és a hó illatával, valamint az ünnepi várakozás csodálatos érzésével, mert ezek az aromák kísérnek minket az ünnepi időszakban egész kicsi korunk óta. Ezért különösen adventkor előszeretettel nyúlunk vissza e régről ismert fűszerekhez.

A kekszsütés sokak szerint női dolog. Vajon miért?

Az édességkészítést a nők feladatának tartják. Sok férfi azt gondolja, hogy a sütés aprólékosabb dolog a főzésnél. Ezenkívül a nőkre jellemzőbb a perfekcionizmus, ami a kekszsütést illeti, ami azért is fontos, mert nem mindegy, hogy milyen kinézetű aprósüteménnyel kínáljuk meg a vendégeket. Tapasztalatom szerint a férfiak általában olyan kisebb feladatokat vállalnak át, mint a cukormázzal való bevonás vagy a porcukrozás.

MÉZESKALÁCS ÚJRAGONDOLVA

Hogy lehet stresszmentes a karácsonyvárás a konyhában?

Van sok olyan torta és keksz, amiket már jóval karácsony előtt megsüthetünk. A linzertorta és a különböző linzerek például 2-3 hétig is porhanyósak maradnak. A lekvárral töltött kekszek ugyancsak sokáig eltarthatók, ahogy a száraz fajták is. A glazúr azonban hosszú ideig tárolva mattá válhat. Az én mézeskalácsgolyóim már 14 nappal a látogatók érkezése előtt elkészíthetők, ha addig hűtőszekrényben tároljuk őket. Alapvetően azonban fontosnak tartom, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Itt is érvényes a kevesebb több szabálya. És ha a legtöbb keksz már karácsony előtt elfogy, akkor amiatt ne bosszankodjunk, hanem vegyük szép bóknak. Az aprósütik véleményem szerint egyébként is az ünnepnapok előtt esnek a legjobban.

A süteményreceptek általában nagyon édesek. Hogy készíthetjük el ezeket egészségtudatosabban?

Készülhetnek teljes értékű alapanyagokból, például teljes kiőrlésű lisztből. Viszont ha ilyen lisztet használunk, akkor mindenképpen több folyadékot kell a tésztához adnunk, hogy az selymes maradjon, és ne morzsálódjon. Az iparilag feldolgozott cukrot helyettesíthetjük például kókuszvirágcukorral, és a kekszek tetejét se kell teljesen bekenni cukormázzal, az is bőven elég, ha a glazúrt csak vékonyan rájuk csorgatjuk. És a vaj mennyiségét is lehet csökkenteni. Viszont tény, hogy a zsír az, ami a legtöbb ételnek jó ízt ad. Alapvetően sosem kell szigorúan a receptben megadottakhoz tartanunk magunkat, viszont tisztában kell lennünk azzal, hogy ha eltérünk attól, akkor a végeredmény is más lesz. A kekszeknek így más ízük lesz, mint ahogy a nagymamánál megszoktuk. Ha vendégeink vannak, akkor a legjobb, ha ezeknek eleve más nevet adnunk, hogy ne téves elképzelésekkel a fejükben harapjanak bele a süteménybe, hanem valami új ízt várjanak.

Hogy lehet fenntarthatóan sütni?

Számomra fontos, hogy a lehető legtöbb alapanyag helyi forrásokból származzon, tehát igyekszem helyi termelőktől beszerezni azokat. Tyúkokat tartunk, és saját gyümölcs- és zöldségés szőlőkertünk van. A gyümölcsöket és zöldségeket csak akkor használom fel, ha már teljesen érettek, mert akkor a legjobb ízűek. A többi élelmiszer kapcsán ügyelek a biominőségre. Nagyon szívesen vásárlok dmBio termékeket, és élvezem, hogy mindig új dolgokat fedezek fel a polcokon. Nemrég kóstoltam meg az étcsokoládéjukat, amit a mézeskalácsgolyók elkészítéséhez is jó szívvel ajánlok. Ezenkívül mindig igyekszem az alapanyagokat teljes mértékben felhasználni.

Hogy hasznosíthatjuk a sütésnél keletkezett maradékokat?

Ha a narancsnak csak a héjára van szükségem a kekszekhez, akkor a levét felhasználom egy réteges desszert elkészítéséhez. A megmaradt tojássárgájából puszedlit készítek, a maradék tojásfehérjét pedig lefagyasztom. Ha vízkeresztre sok karácsonyi keksz marad, kekszkuglófot készítek belőlük. Ez egy remek és ínycsiklandó maradékfelhasználó sütemény.

KARÁCSONYI CANTUCCINI OLASZORSZÁGBÓL

Mézeskalácsgolyók

HOZZÁVALÓK 30 GOLYÓHOZ:

  • 280 g mézeskalács
  • 100 g dmBio tejcsokoládé
  • 100 g dmBio étcsokoládé (70% kakaótartalommal)
  • 40 g puha vaj
  • 60 ml rum (vagy dmBio narancslé*)
  • 125 g porcukor
  • csokoládéforgács és/vagy porcukor a hempergetéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. Vágjuk fel nagyobb darabokra a mézeskalácsot, majd egy mixerben őröljük finomra. Keverjük össze egy tálban a rummal és a narancslével.

2.Tördeljük a csokoládét kis darabokra, és olvasszuk fel vízfürdőben a vajjal együtt. Ezt követően keverjük a tálban lévő mézeskalácsmasszához. Adjuk hozzá a porcukrot, keverjük jól össze, és tegyük a masszát néhány órára a hűtőszekrénybe.

3.Formázzunk belőle kis golyókat, és hempergessük meg a csokidarában vagy a porcukorban. Feltétlenül a hűtőszekrényben tároljuk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk