Active Beauty
Tippek az őszi hangulat megteremtéséhez – az otthonodban és önmagadban

Bekuckózós időszak

Tippek az őszi hangulat megteremtéséhez – az otthonodban és önmagadban

Beköszöntött az ősz! És vele együtt a bekuckózós időszak is kezdetét vette. Hiszen a fák pompás színjátéka mellett az őszhöz az esős napok és az alacsonyabb hőmérséklet is hozzátartoznak. Ötleteinkkel és tippjeinkkel öröm lesz behúzódni az otthonodba.

Autumn vibes – hat tipp az őszi hangulat megteremtéséhez

1. Készíts egy kuckót

Narancssárga, vörös, sárga, zöld, barna – ősszel az erdő csodaszép színekben pompázik. Ezekkel a telt színekkel a saját életterünket is rendkívül hangulatossá tehetjük. A legkönnyebben ezt színes textíliákkal valósíthatjuk meg: szőnyegekkel, párnákkal és ágyneműkkel. Ha nem akarod az egész enteriőrt megváltoztatni, akkor csak egy kis sarkot rendezz be az ősz jegyében, ahol teát, kávét vagy forró csokit szürcsölgethettek, vagy ahova szívesen befekszel könyvet olvasni. Ehhez csupán egy kevéske helyre lesz szükséged a hálószobában, a nappaliban vagy a vendégszobában, valamint sok-sok plédre, párnára és egy jó könyvre.

Plusz tipp: A kedvenc forró italodat is ízesítheted a szezonnak megfelelően. Próbáld ki egyszer a pumpkin-spice-latte receptünket!

2. Dekorálj fényfüzérekkel és természetes őszi anyagokkal

Szép fényekkel csodásan meghitté varázsolhatjuk az életterünket. Most, amikor már korán sötétedik, fényfüzérekkel és gyertyákkal mesés hangulatot teremthetünk az otthonunkban. Nem csak Halloween ünnepén szeretjük őket: a művészien megfaragott tökök a kivájt hasukba helyezett gyertyával kissé borzongató, ám rendkívül őszies látványt nyújtanak. Apropó, természetes őszi dekorációs anyagok: sokaknak kellemes gyermekkori emléke fűződik a bájos gesztenyeemberke kreációkhoz. Tündéri dekorációk, az elkészítésük pedig garantáltan kikapcsolja az alkotót.
Azoknak, akik a színes levélerdőből is csempésznének egy keveset az otthonukba, jöjjön még egy kreatív ötlet: gyűjtsd össze a legszebb leveleket, tedd őket két réteg viaszpapír közé, és helyezz rájuk egy nagy könyvet vagy egy nehéz követ. Néhány nappal később a megszáradt falevelet szép képkeretbe teheted, és csodaszép művészi galériafalat kreálhatsz a préselt levélcsodákból.

3. Igazítsd az illatokat az évszakhoz

Egy kis illatvarázslattal egyszerűen teremthetsz őszi hangulatot az otthonod négy fala között. Ősszel elsősorban a fás és fűszeres illatok kedveltek. Ilyenek például a szantál- és a cédrusfa izgalmas illatjegyei, valamint a fahéj, a vanília és a karamell aromái, melyek mind szép emlékeket juttatnak eszünkbe, és melegséggel töltik el a szívünket. Tehát: cseppents a diffúzorba a kedvenc őszi-téli illóolajodból, dőlj hátra, és lazíts.

4. Főzz szezonális alapanyagokból

Ősszel a fák és a bokrok nemcsak színekben pompáznak – hanem rengeteg zamatos terménnyel is megajándékoznak minket. A tökfélék, a gyökér- és gumós zöldségek, valamint a gombák most frissen kaphatók a piacon. A most érő szőlő, alma és a körte megédesíti az őszi mindennapjainkat, és megannyi ízletes desszert alapanyagául is szolgál.

5. Öltözködj rétegesen

Nem szeretnéd a nyári szezon végén mélyre pakolni a könnyű nyári ruhácskákat és blúzokat? Nem probléma, hiszen még mindig nagy divat a layering, tehát a réteges öltözködés. A hagyma-elv főként a vékonyabb és vastagabb anyagok házasításáról szól, melyek jól kiegészítik egymást, és nem tömbösítik az alakot. Tipp: lehetőleg hosszban is különböző ruhadarabokat kombinálj egymással – ettől igazán izgalmas lesz az outfited. Ugyancsak érdekes összhatást eredményez, ha különböző anyagokat és struktúrákat párosítasz egymással. Ha például a finom ruhácskát a pihe-puha kötött pulóverrel és a nehéz bőrdzsekivel kombinálod – már kész is a vagány őszi look!

6. Kapcsolódj ki őszi könyvekkel, filmekkel és sorozatokkal

Nyáron általában egyre vágyunk: kint lenni a szabadban és sütkérezni. Egy ilyen aktív évszak után általában kifejezetten jól is esik, ha a rossz időben „kényszerpihenőt” kell beiktatnunk. Ilyenkor lelkiismeret-furdalás nélkül leheverhetünk a kanapéra, és kezünkbe vehetünk egy jó könyvet, vagy megnézhetünk egy jó filmet, esetleg a következő epizódot a kedvenc sorozatunkból. A mi kedvenceink a következők:

  • Gilmore Girls (2000-2007): A sorozatkedvenc egy anya-lánya duó, Lorelai és Rory Gilmore életét követi. A sorozat Stars Hollow bájos városában játszódik, és tele van érdekes karakterekkel, vicces párbeszédekkel és szívmelengető pillanatokkal (megtekinthető a Netflixen vagy az ORF-on).
  • A szerelem hálójában (1998): A film két főszereplője, Tom Hanks és Meg Rayen, két egymással rivalizáló üzletvezető történetét meséli el, akik összeismerkednek az interneten, és egymásba is szeretnek. De eljön a nap, amikor fény derül kilétükre. (kölcsönözhető pl. az Amazon Prime Videon).
  • Kisasszonyok (2019): Egy a család témájával foglalkozó őszi filmet keresel? Ha igen, akkor a „Kisasszonyok” c. romantikus filmdrámát mindenképp nézd meg az őszi filmnéző maraton részeként! A regényadaptáció sztárparádé film a March-lányok – Jo, Meg, Amy és Beth – felnőtté válását követi végig a 19. századi New Englandben (kölcsönözhető pl. az Amazon Prime Videon).

Kuckózzunk be! – Az ősz ízei tökéletesen passzolnak hozzá: