Active Beauty
Napozási szabályok érzékeny bőrűeknek
Szöveg: Sándor Alexandra

Gondtalan napfürdő

Napozási szabályok érzékeny bőrűeknek

Ha érzékeny bőröd van, az megnehezítheti a mindennapokat, ám nem akadályozhatja meg, hogy gyönyörű, napbarnított színre tegyél szert. Legyen szó délutáni sétáról, hétvégi kiruccanásról vagy tengerparti nyaralásról, most megtudhatod, hogyan tündökölhet a bőröd egész nap.

A legjobb napvédelem érzékeny bőrre


Mivel az érzékeny bőr különösen hajlamos az UV-sugarak okozta károsodásra – tehát nemcsak hamarabb „pirul meg”, hanem fokozott UV-kitettség esetén az öregedés jelei is hamarabb mutatkoznak meg rajta –, így érdemes mindig legalább 30 faktoros napvédő készítményt használnod. Minél magasabb ugyanis az SPF, az UVA és UVB sugarak annál nagyobb hányadától véd meg.

Érzékeny bőrre tökéletesen alkalmasak a természetes (ásványi és növényi) eredetű összetevőket tartalmazó naptejek és napvédő spray-k. A cink-oxidmentes termékekre jobban reagál az érzékeny bőr, tehát érdemes olyanokat keresned. Legjobb, ha egy kis bőrfelületen ki is próbálod az adott készítményt, mielőtt felvinnéd az arcodra vagy az egész testedre.Készítsd fel a bőrödet!


A száraz bőr könnyebben leég, így rengeteg kellemetlenségtől megóvhatod magad, ha hidratálást követően merészkedsz ki a napra. Ehhez megfelelő napi szintű bőrápolási rutin szükséges, ami kifejezetten az érzékeny bőrt tisztító és tápláló termékekből áll. Különösen a nyári hónapokban érdemes figyelned arra, hogy a nappali hidratálód is tartalmazzon SPF-et, de a bőrgyógyászok már az év minden szakában javasolják ezt. UV-sugárzás ugyanis nemcsak nyáron van, ráadásul a felhők sem szabnak neki gátat.

Fontos tudnod, hogy a védőfaktoros hidratáló tökéletes alapot biztosít ugyan a sminkeléshez vagy akár a kifejezetten napozáskor használt napvédő készítmény alá, önmagában nem elegendő a napozáshoz!

Használj napozás utáni hidratálót!


A napozás utáni hidratálók gondoskodnak a bőröd megfelelő tápanyag-ellátottságáról és kellemes tapintásáról. Elsődleges funkciójuk a napozás során elveszített nedvességtartalom pótlása és a bőr megnyugtatása. Az arcra való napozás utáni hidratálók általában értékes anti-aging összetevőket is tartalmaznak, amelyek segítenek megelőzni a pigmentfoltok és a ráncok idő előtti kialakulását.

Tarts szünetet!


Az egészséges barnaság nem egyik napról a másikra alakul ki – pláne érzékeny bőr esetén. Való igaz, hogy már egy-két vízparti nap is látványos eredményt hozhat, ám ezzel együtt fontos, hogy egyhuzamban ne tartózkodj hosszú ideig a tűző napon! Árnyékban is szépen barnulhatsz, hiszen oda is eljut az UV-sugarak döntő hányada.