Active Beauty
Mikrozöldek termesztése: ezekre kell figyelned a szakemberek szerint

Kicsi, de erős

Mikrozöldek termesztése: ezekre kell figyelned a szakemberek szerint

A szakemberek szerint az erkélyen és az ablakpárkányon is könnyedén termeszthetők, tele vannak fontos tápanyagokkal, továbbá izgalmasabbá tudják varázsolni a feltéteket, tésztákat, bowlokat és salátákat. Ezeknek az apró zöld növényeknek számos különböző fajtája létezik. Erre figyelj a mikrozöldek termesztése során.

Mikrozöldek termesztése, aratása és felhasználása

A „Gesund mit Microgreens” (Egészségesen mikrozöldekkel) című könyvben a berlini gyógynövény szakértők, Anne Wanitschek és Sebastian Vigl arról írnak, hogy miként kell termeszteni a mikrozöldeket, hogyan lehet a legjobban learatni azokat, és milyen mikrozöldeket érdemes egyáltalán fogyasztani.

Mik a mikrozöldek?

Egy retek vagy egy fehérjében gazdag brokkoli ereje egyetlen apró növényben? Az úgynevezett mikrozöldeknek és csíráknak köszönhetően ez lehetséges. Mi a titkuk? Ahhoz, hogy a kis csírának esélye legyen az életre, a magokba csomagol minden olyan fontos anyagot, amire szüksége van a növekedéshez. Ha például összehasonlítod a retek és a retekcsíra vitamin-, illetve ásványi anyag tartalmát, akkor látod, hogy a csírában sokkal több van. A mikrozöldek és a csírák ezen kívül a vízben áztatás miatt sokkal könnyebben emészthetők. Azokat a különféle blokkolókat, melyek gyakran megakadályozhatják a jó összetevők teljes felhasználását, a mikrozöldek hatástalanítják.

Mi a különbség a csírák és a mirkozöldek között?

A csírákat fajtától függően már kettő-hat hét után le tudod aratni. A termesztésüket ideális esetben egy csíráztató üvegben végzed. Ha azonban kicsit többet vársz, amíg zöld leveleket hoznak, akkor már mikrozöldeknek nevezzük ezeket. A legtöbben már az óvodában találkozhattak az egyik talán legismertebb mikrozölddel, a kerti zsázsával. Rengeteg értékes mustárolajat tartalmaz, aminek köszönhetően megelőzhetővé válhat a megfázás és a hólyaghurut. Ezen kívül rendkívül egyszerűen, egy kicsi tálban felnevelhető, és már nyolc-tíz nap után learatható. Ennek hála tökéletes választás türelmetlen felnőttek és gyerekek számára.

Hol lehet mikrozöldekhez és csírákhoz magokat venni?

A mikrozöldek és csírák termesztéséhez szükséges magokat megbízható forrásból (bio minősített termékeket áruló boltokból) szabad csak beszerezni. Mindenféleképp figyelj a jó minőségre, és ne vásárolj az interneten ismeretlen árusoktól. Például a legeldle.hu oldalon rengeteg íz, textúra és szín közül válogathatsz, és további pluszpont, hogy az általuk kínált magok garantáltan GMO-mentesek, továbbá nem tartalmaznak vegyszert, növekedésük kiváló, ezen felül rendszeresen bevizsgáltak.

Mikrozöldek termesztése: így működik

A szakemberek, Wanitschek és Vigl az alábbi 5 lépéses módszert javasolják a mikrozöldek termesztéséhez:

  1. Tarolóedény barkácsolása: Van egy műanyagdobozod, amiben korábban a bolti epret vásároltad? Akkor az tökéletes is lesz! Ezt nyugodtan használhatod a mikrozöldek termesztéséhez, de egy joghurtos pohár vagy műanyagcserép is megfelelő választás lehet. Ami azonban nagyon fontos: az edény legyen legalább öt centiméter magas, és az aljára szúrj pár lyukat.
  2. A megfelelő föld kiválasztása: A legideálisabb a szaporító- és ültetőföld. Ezen kívül még fényre és lágy vízre lesz szükséged. A földet két-három centiméter magasságig töltsd az edénybe.
  3. Vetés: Fajtától függően szükség lehet némi áztatásra. Ezután a magokat egymáshoz közel tedd bele a nedves földbe, és óvatosan nyomkodd bele. Egy papírtörlővel takard le. Utóbbit azután távolíthatod el, amikor már kihajtottak a magok.
  4. Tartsd nedvesen: A legjobb, ha a tartót rövid időre beleállítod vízbe, így alulról, a lyukakon keresztül tudod benedvesíteni a földet. Ezen kívül minden reggel és este permetezd le némi vízzel.
  5. Mikrozöldek aratása: Ha a növényt rendszeresen öntözted, akkor körülbelül hat-nyolc nap múlva már meg is kóstolhatod. Ha kellemes az íze, akkor egyszerűen egy ollóval vágj le róla annyit, amennyire épp szükséged van a következő étkezéshez.

Csírák termesztése saját kezűleg

Csírákat is könnyedén tudsz otthon termeszteni:

  1. Tarolóedény barkácsolása: Vegyél elő egy befőttesüveget, de a csavaros teteje helyett egy darab, természetes szálakból készült anyagot helyezz rá, majd ezt egy befőttes gumi segítségével rögzítsd. Remek alternatíva lehet egy speciális csíráztató üveg lyukacsos tetővel.
  2. Magok és víz beletöltése: Használat előtt fertőtlenítsd az üveget. Ezután egy konyhai szűrő segítségével moss át maximum két-három evőkanál magot. Ezt követően ezeket tedd bele az üvegbe, majd engedj a magokra vizet, tedd rá a rongyot, és azt rögzítsd egy gumival. Pár órán át hagyd ázni a magokat (a szükséges időt nézd meg a magok csomagolásán).
  3. Víz kiöntése: Az áztatási időt követően öntsd le a vizet a magokról, majd az üveget egy kicsit megdöntve, fejjel lefelé állítsd bele egy tálba.
  4. Rendszeres átmosás: Az anyagdarabbal lefedett üveget naponta kétszer alaposan mosd át vízzel.
  5. Csírák aratása: Fajtától függően már akár pár nap múlva le tudod aratni a csírákat. Ezeket mindenképp tartsd a hűtőszekrényben, és két napon belül fogyaszd el. Étkezés előtt alaposan mosd meg a csírákat, és hagyd azokat megszáradni. Ezután egyszerűen szórd rá a salátára vagy a curryre. A csírákat akár pár pillanat alatt meg is piríthatod egy kevés szójaszósszal.

Figyelem: Ha a csírákat egy csíráztató üvegben nevelgeted, akkor mindenféleképp figyelj arra, hogy az üveget rendszeresen mosd át friss vízzel, és utána alaposan hagyd lecsöpögni. Az állott víz penész, baktériumok és vírusok megtelepedéséhez vezethet, melyek veszélyt jelenthetnek az egészségedre.

Miért ennyire egészségesek a mikrozöldek és csírák?

A mikrozöldek és csírák rengeteg olyan tápanyagot gyűjtenek össze magukban, melyek pozitív hatással vannak a bélflórára és a mikrobiomra. A különböző fajták továbbá számos más előnnyel rendelkeznek:

  • Az adzuki bab mikrozöldként vagy csíraként energiával látja el a szervezetet.
  • A brokkoli mikrozöld vagy csíra formájában támogatja az immunrendszert, és enyhíti a gyulladásokat és a súlygyarapodást.
  • A hajdinából készült mikrozöldek rengeteg kovasavat tartalmaznak, és erősíteni tudják a kötőszöveteket. Az orbáncfűhöz hasonlóan jótékony hatással vannak a depresszív hangulatra.
  • A kelkáposztából készült mikrozöldek és csírák képezik a jövő ételeit, ugyanis a klímaváltozás következtében növekvő hőmérsékletek esetén is megteremnek. A bennük rejlő antioxidánsok serkenthetik a zsíranyagcserét és az öregedésgátlást.
  • A csicseriborsó mikrozöldek és csírák rengeteg olyan fontos ásványi anyagot tartalmaznak, mint a vas, a magnézium és a cink. Az izolflavonok hozzájárulhatnak az ösztrogénszint egyensúlyban tartásához, és enyhíthetik a menstruációs panaszokat, illetve a változókor során jelentkező problémákat.
  • A mungóbab csíráknak és mikrozöldeknek hála jobban viseled a hőséget, továbbá jótékony hatással vannak a vérnyomásra és ödémákra. Ez a tökéletes feltéte az olyan ázsiai ételeknek, mint a curry vagy a wok zöldségek.

Könyvtipp:

Tudj meg többet a mikrozöldekről és egészséges hatóanyagaikról:

Gesund mit Microgreens (Mikrozöldekkel egészségesen)
Anne Wanitschek und Sebastian Vigl
Kiadó: Humboldt

Összegezve:

A különböző zöldségek mikrozöldek, illetve csíra formájában sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. A mikrozöldek termesztése egyszerű, és az aratásukra már körülbelül egy héttel később sort keríthetsz. Az eredmény rendkívül ízletes. A sok tápanyagon kívül minden fajtának számos jótékony hatása van az egészségre nézve.