Active Beauty
Egészséges receptek: retekből készült pesztó és szendvicskrém
Szöveg: Stephanie Lindner

Tavaszi zöldségek

Egészséges receptek: retekből készült pesztó és szendvicskrém

A retek a tavasz első zöldsége. A kis vitaminbombák rendkívül egészségesek, és finom tavaszi étkeket készíthetünk belőlük. Megmutatjuk, hogy dolgozhatod fel a retket a levelétől egészen a gyökeréig.

Ilyen egészséges a retek

A retek gazdag C-vitaminban, valamint mustárolajban, ami segíthet a megfázás és a hólyaggyulladás kezelésében. A benne található kálium segíti az idegek működését és az izmok összehúzódását, valamint hozzájárul a szívverés szabályozásához. A káliumnak ezenkívül jelentős szerepe van a szervezet víz-, valamint sav-bázisháztartásának szabályozásában. Akut gyomor- és bélproblémák esetén viszont nem tanácsos fogyasztani, mert a mustárolaj irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.

Két tavaszi recept retekkel

Fontos, hogy friss bio retekből készítsd el őket. De akár te magad is megtermesztheted az alapanyagot a kertedben vagy a balkonodon.

Szendvicskrém

Elkészítési idő:

15 perc

Hozzávalók:

  • 1 csokor friss bio retek
  • 250 g túró
  • 4 ek. tejföl
  • 2 ek. natúr joghurt
  • só (pl. dmBio terméke)
  • bors
  • metélőhagyma

Elkészítés:

  1. Mosd meg alaposan a retkeket.
  2. Távolítsd el róluk a zöld leveleket. Ha ezek még frissek, akkor reteklevél pesztó is készülhet belőlük.
  3. Vágd a retkeket apró kockákra.
  4. Keverd ki a túrót a tejföllel és a natúr joghurttal, majd add hozzá a felkockázott retket. Keverd össze az egészet jó alaposan.
  5. Fűszerezd a krémet sóval és borssal, végezetül szórd meg metélőhagymával.

Vegán reteklevél pesztó

Ezentúl ne dobd a retekleveleket. A tudatosság és a fenntarthatóság jegyében egyszerűen készíts belőlük friss reteklevél pesztót.

Elkészítési idő:

15 perc

Hozzávalók:

  • 2 marék friss reteklevél
  • 3 ek. olívaolaj (pl. a dmBio terméke)
  • 1 csipet só (pl. a dmBio terméke)
  • 30 g kesudió (pl. a dmBio terméke)
  • 1 befőttesüveg

Elkészítés:

  1. Mosd meg jól a retekleveleket.
  2. Sózd meg őket, és öntsd rájuk az olívaolajat.
  3. Tedd a kesudiót egy aprítóba, és daráld krémes állagúra. Add hozzá az olívaolajos retekleveleket, és az egészet forgasd át még néhányszor az aprítógépben.
  4. A töltsd egy befőttesüvegbe, tedd hűtőszekrénybe, és néhány napon belül használd fel.


Tálalási javaslat: A retekpesztó egy szelet pirított kovászos kenyérrel kenve mennyei eledel.