A Föld napja 2024 a muanyag csökkentésére ösztönöz

A nemzetközi Föld napját 1970 óta tartják meg minden évben április 22-én, így felhívva a figyelmet a környezetvédelemre. A Föld napja 2024 mottója a „Planet vs. Plastics”. Fontos megemlíteni, hogy évente világszerte 380 millió tonna muanyagot állítanak elo. Ha pedig nem hasznosítjuk újra a muanyagot, akkor gyakran a természetbe és a tengerekbe kerül, majd idovel mikromuanyag lesz belole, ami rendkívül káros az emberekre és a környezetre nézve egyaránt. A Föld napja 2024 kezdeményezoi arra szólítják fel a gazdasági szereploket, hogy 2024-ben 60 százalékkal csökkentsék a muanyagtermelésüket. Természetesen fogyasztóként, illetve vásárlóként mi is rengeteget tehetünk a muanyag csökkentése érdekében. Az alábbi 10 konkrét tipp biztosan ösztönzoen hat.

1. Vizsgáld meg a vásárlási szokásaidat

Fontos számodra, hogy a jövoben nagyobb figyelmet szentelj a muanyag csökkentésére? Gratulálunk! Az osztrák Zero waste Egyesület elso lépésként azt javasolja, hogy vásárlás során mindig tedd fel magadnak a következo kérdést: „Tényleg szükségem van erre?” Minden meg nem vásárolt termékkel csökkented a muanyag mennyiségét a háztartási szemétben.

2. Használj alternatívákat a muanyag csökkentésére

Természetesen nem tudod mindig elkerülni a muanyagból készült termékeket vagy csomagolásokat, hiszen bizonyos dolgokra egyszeruen szükséged van a hétköznapok során. Az a jó azonban, hogy rengeteg használati cikknek van muanyagmentes változata is. Íme pár példa:

  • Igyál a kedvenc többször használható bögrédbol, illetve poharadból.
  • Sose használj szívószálat, vagy ha mégis, akkor csakis újrahasznosíthatót.
  • Az alufólia és folpack helyett használj inkább méhviaszos kendoket.
  • A fürdoszobában használatos termékekbol már csak muanyagmenteseket vásárolj.
  • Ne vásárolj olyan ruhákat, melyek nejlont vagy poliésztert tartalmaznak.

3. Vásárlás során tudatosan csökkentsd a muanyagot

Épp a vásárlás során teheted a legtöbbet a muanyag csökkentése érdekében. A vásárlási szokásaidnak kulcsszerepük van abban, hogy kevesebb muanyagot használj. Vásárolj gyakrabban termeloi piacokon vagy kifejezetten csomagolásmentes boltokban. Sose felejtsd el magaddal vinni a többször használható szövettáskáidat, illetve a fém- és üvegtárolóidat.

4. Keress alternatívákat a mikromuanyagra

Számos muanyagtermékrol apró muanyamolekulák, úgynevezett mikromuanyagok esnek le. Sot mi több, idovel a nagyobb muanyagdarabokból is mikromuanyag lesz. Mivel az rendkívül káros a környezetre és az emberi sejtekre, minden áron kerülni kell. Mit tehetsz ennek érdekében? A CodeCheck nevu applikáció segítségével például könnyedén kiderítheted, hogy az adott termék tartalmaz-e mikromuanyagot. Ha igen, akkor válassz másikat. A kíméletesen eloállított natúrkozmetikai termékek és szilárd samponok például mind mikromuanyag-mentesek.

5. Hasznosíts újra!

Bizonyos muanyagterméket – például a muanyag flakonokat – nagyon jól újra lehet hasznosítani, így sokkal kevesebb új muanyagot kell eloállítani. Fontos azonban, hogy az újrahasznosítás során figyelembe vedd a helyi szabályokat. Magyarországon a sárga fedelu kukába a következok tehetok:

  • Üdítos és ásványvizes PET palackok, háztartási flakonok (például samponos, habfürdos flakon) és azok lecsavart kupakjai
  • A háztartásban eloforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák)
  • Kimosott tejfölös, joghurtos poharak
  • Különféle háztartási fémhulladékok (pl. evoeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok)
  • Kiöblített italos kartondobozok (tejes, illetve gyümölcsleves doboz)

6. Légy kreatív

A muanyag csökkentése még szórakoztató is lehet. Gondolkozz el például egyedül vagy a barátaiddal közösen azon, hogyan tudsz minél kevesebb muanyagot használni. Hoztunk pár kreatív ötletet: készíts például egy feszesíto hatású arcpeelinget kávézaccból, vagy a már használt teafilterekbol tápot a növényeidnek.

7. Csökkentsd a muanyagot értékcsökkento hasznosítással

Értékcsökkento? Ebben az esetben nem új életre kelted az adott hulladékot, hanem csökkented annak értékét. Ez elsore furán hangzik, azonban rendkívül egyszeru: a használt tárgyakat ne dobd ki, hanem használd fel valamilyen más célra. A foltos törölközoket vagy konyharuhákat például használd a jövoben törlorongyként, a használt fogkefét pedig a fugák tisztítására.

8. Muanyag csökkentése közösen

A legtöbb ember csapatban sokkal motiváltabb, mint egyedül. Ezt a pszichológiai hatást a muanyag csökkentése során is alkalmazhatod: állj össze a barátnoiddel, és vegyetek részt egy szemétszedési akcióban. A Zero waste Egyesület számos európai országban jelen van, Magyarországon például Humusz Szövetség néven találod meg oket.

9. A Föld napja 2024 kapcsán számold ki, hogy mennyi muanyagszemetet termelsz

Elozetesen: ez ne okozzon lelkiismeret-furdalást! Épp ellenkezoleg hasson rád: ha tudatában vagy annak, hogy mennyi muanyagot használsz, sokkal könnyebb lesz elkerülnöd azt. A mennyiség kiszámolására több, angolnyelvu kalkulátor is létezik. Találsz egyet például az earthday.org oldalon.

10. Írd alá a muanyag csökkentésére szóló petíciót

A muanyag világszerte komoly problémát jelent, ezért globálisan kell megoldani. Az Earthday.org elnevezésu nemzetközi egyesület készített egy petíciót, amelynek célja, hogy egy globálisan érvényes szabályzat kerüljön kidolgozásra. Ebben számos követelés található, mint például a muanyaghulladék égetésének vagy más országokba történo exportálásának tilalma.