Active Beauty
Így profitál a tested abból, ha futsz
Szöveg: Sándor Alexandra

Egészséges testmozgás

Így profitál a tested abból, ha futsz

A futás túlzás nélkül megváltoztathatja az életed. Ha belevágsz, és renderesen csinálod, hamar tapasztalhatod az első pozitív testi-lelki változásokat. Soroljuk, hogy pontosan miket.

Jobban alszol


A megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés kulcsfontosságú az egészséged és a szépséged megőrzéséhez. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres futók könnyebben álomba merülnek, és az alvás során hatékonyabban regenerálódik a szervezetük. Persze, ez egy kétirányú összefüggés: minél többet edzel, annál inkább megnő az igényed a minőségi alvásra, és minél rosszabbul alszol, annál kevésbé érzel késztetést a rendszeres testmozgásra.

Javul a cukoranyagcseréd


A futás – vagy bármilyen intenzív testmozgás – segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, illetve a javarészt genetikai eredetű 1-es típusú cukorbetegséggel élők állapotát is javítja. Ráadásul a tartósan magas vércukorszinttel járó, de még nem diagnosztizálható prediabétesz esetén is csökkenti a kockázatát annak, hogy kialakuljon a 2-es típusú cukorbetegség. Mindez azok számára is remek hír, akik inzulinrezisztenciával küszködnek.


Csökkenti a vérnyomásod


Nem csalás, nem ámítás: a testmozgás a magas vérnyomás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb kezelési módja. Egyfelől hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásának megelőzéséhez, másfelől pedig meglévő magas vérnyomás esetén is segít csökkenteni azt. Sőt, az eredmény bizonyos esetekben akár a gyógyszeres kezelésével is vetekszik – persze, a terápiáról a kezelőorvosod dönthet, de valószínűleg örülni fog, ha jelzed neki, hogy szeretnél futni.

Segít a fogyásban és a súlytartásban


A legtöbben azért szánják rá magukat a kezdetben talán nem könnyű, utána mégis rengeteg örömet adó futásra, mert szeretnék formába hozni magukat. Az álomsúly elérése és megtartása sokkal könnyebb, ha a futást választod rendszeres sportnak. Pompásan égeti a kalóriákat, és ha a pulzusszámodra is figyelsz közben, akkor szabályozhatod például, hogy zsírégető tartományban maradj. Zsírégetésre egyébként az intervallum edzés az egyik leghatékonyabb, ami futásnál úgy néz ki, hogy a „mindent bele” sprintelést rendszeres időközönként váltogatod a lazább etapokkal.

Serkenti az immunrendszer működését


A futás hozzájárulhat, hogy az immunrendszered minden eddiginél hatékonyabban vegye fel a harcot a kórokozókkal és a fertőzésveszéllyel. A rendszeres testmozgásnak gyulladáscsökkentő hatása is van, ami valószínűleg összefügg azzal, hogy segít a bélflóra helyreállításában.