Active Beauty
Atópiás ekcéma: egy bőrgyógyász elmagyarázza a betegséget és a kezelési módokat
Szöveg: Stephanie Lindner Dr. Sabine Schwarz

Bőrbetegség

Atópiás ekcéma: egy bőrgyógyász elmagyarázza a betegséget és a kezelési módokat

Érkezik a hideg évszak, és egyeseknek viszketni kezd a tenyerük és a térdhajlatuk. Egy bőrgyógyász időt szán ránk, és megválaszolja a viszkető és állandóan visszatérő bőrkiütésekkel, az atópiás ekcémával kapcsolatos kérdéseinket. Elmagyarázza annak pontos definícióját, a tüneteket, a megjelenését, illetve a különböző kezelési módokat, továbbá megosztja a legújabb tudományosan bizonyított eredményeket, melyek ennél a betegségnél enyhülést hozhatnak.

Dr. Sabina Schwarz már 30 éve dolgozik háziorvosként, emellett az atópiás ekcéma szakembere, és Bécsben alapított bőrcentrumában a legmodernebb kezeléseket teszi elérhetővé a betegei számára.

Dr. Schwarz, mikor beszélünk atópiás ekcémáról?

Állandóan visszatérő ekcémák esetén beszélünk atópiás ekcémáról. Ez azt jelenti, hogy erre a betegségre jellegzetes helyeken rendszeresen alakulnak ki viszkető és vörös bőrkiütések. Felnőttek esetében leginkább a térd- és a könyökhajlat érintettek, de más területeken, a fejbőrön vagy a kezeken is kialakulhat. Kisbabáknál azonban inkább a kézfejek, a pelenkával takart területek, illetve a csuklók és a bokák érintettek. Ha azonban mindössze évente egyszer jelenik meg az ekcéma, mert például érzékenyen reagált a bőröd a samponra, azaz a kiváltó ok kívülről érkezik (ez a kontaktallergia), nem feltétlenül atópiás ekcéma áll a háttérben, lehet egy allergiás reakció is. Atópiás ekcémára mindig van genetikai hajlam.

A genetikai hajlam minden esetben azt jelenti, hogy valamelyik szülő szintén atópiás ekcémában szenved?

Az atópiás ekcéma egy genetikai betegség, amit számos különböző tényező (például az étkezés) vált ki. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül a szülőket érinti. Érintheti például a nagyszülőket is. Az öröklődés mendeli szabályai szerint kimaradhat egy generáció. Ez jelentheti például azt, hogy az előző generáció tagjainak mindössze rendkívül száraz volt a bőre, vagy szénanáthás voltak. Ez már egy jele lehet annak, hogy megvan a hajlam, ugyanis az allergia és az atópiás ekcéma gyakran együtt jelentkezik. A szénanáthában szenvedők például gyakran tapasztalják magukon, hogy gyakran rendkívül száraz és érzékeny a bőrük. Ezért a betegekkel való beszélgetés során az alábbi két kérdést mindig felteszem:

  1. A családban másnál is jelentkezett atópiás ekcéma?
  2. Van a családban olyan személy, aki krónikus (visszatérő) bőrbetegségben szenved vagy allergiás?

Orvosilag hogyan lehet megállapítani, hogy valaki atópiás ekcémában szenved?

A betegekkel történő párbeszéd során részletesen átbeszéljük az adott személy kórtörténetét. Ezen kívül a genetikai hajlamról is szó esik, továbbá ekcémák után kutatva átvizsgálják a tipikusan érintett területeket. Ezen kívül allergiatesztet és vérvizsgálatot is készítenek, hogy kiderüljön, azonosítható-e allergiára való hajlam. Amennyiben nem egyértelműen felismerhető az ekcéma, akkor szükségessé válhat egy szövetminta-vétel.

Miből áll az atópiás ekcéma kezelése?

Akut esetben a beteg bőrét először egy kortizon alapú kenőccsel kezelik. Amennyiben ez hosszabb ideig szükséges, akkor erre a célra készítenek egy tervet, méghozzá annak fényében, hogy mikor hagyható el a kortizon. A viszketés ellen, illetve azért, hogy ismét nyugodtan tudjon pihenni a beteg, antiallergén gyógyszerek szedése is szükségessé válhat. A kezelést továbbá ki kell egészíteni ápolókrémek használatával. Ezek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek nyugtatják a bőrt, segítik védőrétegének regenerációját, továbbá visszazsírozó hatásúak. Az érintettek zömében több krémet is kipróbálnak, amíg megtalálják a számukra tökéleteset. Az UVB-fényterápia szintén bevált módszer. Már a negyedik alkalom után enyhülhet az atópiás ekcéma.

A táplálkozási tanácsadás szintén része a kezelésnek. Atópiás ekcéma során mire kell figyelni az étkezésnél?

A csapatunk tagjai közé tartozik egy táplálkozási szakértő, aki szükség szerint segíteni tud az étrend megváltoztatásában. Rendkívül fontos, hogy a betegeket felvilágosítsák a különböző ételintoleranciákkal kapcsolatban, illetve figyeljenek a gyulladáscsökkentő étkezésre. A tej (laktóz), a búza, a citrusfélék, a fruktóz és a hisztamin kiválthatják az atópiás ekcémát, így ezek fogyasztását ajánlott mellőzni vagy kiváltani más élelmiszerekkel. A tej helyett például választhatunk különféle helyettesítő terméket.

Tipp: a dm online shopban számos növényi ital közül válogathatsz.

Annak érdekében, hogy a betegek tisztában legyenek az étkezési szokásaikkal, egy táplálkozási naplót kell vezetniük. Ennek köszönhetően gyakran kiderül, hogy az érintettek nagyon szeretik az édességet. Ebben az esetben le kell csökkenteni a cukor bevitelét (ez nem csupán atópiás ekcéma, hanem akné esetén, illetve bélproblémáknál vagy migrénnél is igaz). Több beszámolóból is kiderült, hogy figyelni kell a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezésre. Szükség szerint (az orvossal történő egyeztetést követően) ez különböző étrendkiegészítők szedésével is megoldható. Leginkább a szelén és a cink fontos a bőrszövetek képzése szempontjából. Ezen kívül a D-vitamin bevitelre is ügyelni kell. A D-vitamin szintet meg tudja állapítani az orvos, és hiány esetén cseppek vagy tabletták formájában pótolható.

A kezelések részét képezik a stresszcsökkentő technikák alkalmazása is. Ezek során mit tanácsol?

Az érintetteknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy milyen helyzetekben nő meg a stresszszintjük, és ezeket a szituációkat kerülniük kell, illetve meg kell tanulniuk kezelni őket. Bizonyos esetekben azonban nem elkerülhetők ezek a helyzetek. Szerelmi bánat, különféle félelmek és bizonyos aggodalmak is kiválthatják az atópiás ekcémát. A kiegyensúlyozott élet eléréshez sokat segíthet a mozgás, esetleg egy művesztterápia vagy a meditáció. A leglényegesebb, hogy az érintettek pontosan képben legyenek a bőrbetegségükkel, megtanuljanak élni és bánni vele, hogy ismét belevethessék magukat az életbe.

Mi a teendő az olyan súlyos atópiás ekcéma esetén, amikor a tüneteken nem enyhítenek a fent említett kezelési módok?

Súlyos esetekben úgynevezett biogyógyszerek alkalmazása jöhet szóba. Ez egy olyan antitest-terápiát jelent, ami egy bizonyos területen, kíméletes módon szabályozza az immunrendszert. A legtöbb esetben jelentős javulás figyelhető meg a kezelés nyomán.
Azonban először minden más típusú kezelést ki kell próbálni, ugyanis ezeket a biogyógyszereket egy életen át kell szedni. Ez az új kezelés azonban mindenféleképpen megkönnyebbülést jelent: korábban súlyos eseteknél olyan gyógyszerek szedése vált szükségessé, melyek rengeteg mellékhatást okoztak. Hat éves kortól már gyerekek is szedhetik ezeket a biogyógyszereket.