Menü

Allergia kisokos

Minden, amit az allergiáról tudni kell

Home » Életmód » Allergia kisokos - 05.2019

Sokan szenvednek az allergiától, mégis kevesen járnak utána, pontosan mi okozza, és évről évre egyre inkább szenvednek a súlyosbodó tünetektől. Lássuk, mi válthat ki allergiás tüneteket és hogyan kezelhető!

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egyébként az egészséges embernél semmilyen reakciót nem váltanak ki. A klasszikus allergia elsődleges oka a hízósejtek és IgE antitestek részvételével lezajló immunreakció. Bármilyen anyagot, ami antitest-termelést vált ki, antigénnek, azokat, amelyek antitest-termelést és további immunreakciókat (allergiás reakciót) váltanak ki, allergéneknek nevezzük.

A LEGFONTOSABB SZŰRŐVIZSGÁLATOK NŐKNEK

A leggyakoribb allergének: a pollenek, atkák, állati szőrök, penészspórák, különböző állatok csípéssel a szervezetbe jutó mérgei, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek.

Az allergia kiváltó okai

A többgénes öröklődés és a halmozott családi előfordulás hajlamosíthat allergiára. Leggyakrabban virágporok és házi poratka, valamint állati szőrök a kiváltó okok.

allergia kisokos

A feketeüröm, a parlagfű és a többi allergizáló növény évszázadok óta megtalálható az ember környezetében. Ám a civilizációs ártalmak következtében az emberi nyálkahártya sérülékenyebbé vált, amelyen így a pollenek könnyebben meg tudnak tapadni valamint az állandó stressz az egész szervezetet fogékonyabbá teszi az allergiára.Az ún. táplálkozási allergének közül a legismertebbek a tej, tojás, dió. Allergiát kiváltó élelmiszerek még: a szójafehérje, gabonafélék, földimogyoró, zeller, sárgarépa petrezselyem, eper, dinnye.

Az allergia tünetei

Azok az allergének, melyek levegő által terjednek (a pollenek, atkák) rákerülnek a szemre, bejutnak a légutak nyálkahártyájára és ott helyi tüneteket okoznak. Ezek közül a leggyakoribbak: a szemviszketés, könnyezés, a szem bevörösödése, orrváladékozás, az orr viszketése, tüsszögés, de jelentkezhet köhögés és súlyos esetben asztmás roham is.

LÉLEGEZZEN MÉLYEKET

A pollenek a bőrre kerülve is okozhatnak tüneteket. A bőrkiütések különböző típusai jöhetnek létre (pl. bőrpír, ekcéma, csalánkiütés). Az elváltozásokat szinte mindig erős viszketés is kíséri.

Ha az allergén az emésztőrendszerbe jut, az hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással, puffadással, hasmenéssel járhat.

Az allergia idegrendszeri tüneteket is produkálhat: alvászavart, migrént, fáradékonyságot.

Az allergia betegség az egész szervezetre kiterjed, de csak a súlyosabb esetekben észleljük, hogy a reakció nem marad lokalizált. A legsúlyosabb, az egész szervezetet érintő allergiás reakció az anafilaxia. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.

Az allergia kimutatása

Több eljárás is létezik az allergia kimutatására, de alapvetően két típust különböztetünk meg: a provokációs teszteket és vérvizsgálatokat. A provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik. A vérből az össz-, és a specifikus IgE mennyiségét határozzák meg.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk