Menü

Lélegezzen mélyeket!

Engedje be a frissességet!

Home » Életmód » Egészség » Lélegezzen mélyeket! - 04.2019

Az illóolajok hatást gyakorolnak a testre és a lélekre, illetve fokozzák a vitalitást.

A növények ravasz élőlények. Illatos illóolajokat termelnek, hogy megvédjék magukat a kártevőktől, baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól. Ezen olajok jótékony hatásaiból az emberek is profitálhatnak. Az illatanyagok az orron keresztül eljutnak az agyhoz, pontosabban a limbikus rendszerhez, ahol az emlékek tárolódnak és az érzések születnek. Ezek
az anyagok ott fejtik ki hatásukat.

Az olajokat először egy desztillációs eljárással kell kinyerni a növényekből. „Ez egy meglehetősen költséges folyamat, mivel rendkívül sok növényi anyagra van szükség hozzá” – mondja Sandra Haslinger, felső-ausztriai okleveles aromaszakértő. Hogy mi mindenre használhatók ezek a növényi anyagok, azt a képzett ápolónő saját példáján keresztül magyarázza el: egy ápolásra szoruló ember, aki korábban szívesen járta az erdőt, egy bizonyos kor felett már nem gyakran jut ki a szabadba. „A lucfenyő tűleveleiből kinyert olajjal viszont a beltérben is tudok az erdőre emlékeztető illatokat varázsolni – mondja Haslinger. – Ez az ember ezáltal jobban fogja érezni magát, és nyugodtabbá is válik.” Ugyanilyen pozitív hatással lehet a kórházban kezelt betegek kedélyállapotára a bergamott és a narancs illata. „Ehhez elég, ha egy papírzsebkendőre csepegtetünk egy keveset az illóolajból, és onnan a beteg be tudja lélegezni azt.”

A SZÉP KÖRÖM ELLENSÉGEI

 

Gyógyerő golyócska formában

A levendula illóolaj nyugtató illata félelemoldó és kiegyensúlyozó hatással rendelkezik.

Az illóolajok kb. 400 összetevőt tartalmaznak. Ezért minden olaj több különböző hatással rendelkezik: a hegyi levendula például nyugtató, félelemoldó és kiegyensúlyozó hatással is bír. A borsmenta és a rozmaring aktiváló, koncentrációs készséget javító és serkentő hatást gyakorol az emberre. A kakukkfű erős baktériumölő, melyet az aromaterápiával is foglalkozó orvosok szívesen használnak antibiotikumként. A citromfüvet herpeszvírusok ellen vetik be, a rózsagerániumot pedig gombaölőként használják.
A felsorolást még nagyon sokáig lehetne folytatni.

A betegek és az időskorúak kezelése mellett az illóolajok kiválóan alkalmazhatók a wellness területén is. Tavasszal aromamasszázsok és méregtelenítő-fürdők formájában életerővel töltik fel a fáradtsággal küszködőket. Az illóolajok további klasszikus felhasználási területe a belső terek illatosítása. A négy fal között a tavaszias frissességről a rozmaring vagy a citrom gondoskodnak. A természetes olajok remekül használhatók a konyhában is. A vanília, a narancs és a piros mandarin esszenciáit a gyümölcsök héjából nyerik ki, és ezért olajjal, esetleg sóval elkeverve sütésnél-főzésnél is felhasználhatók.

Ügyeljen a minőségre

Az illóolajok vásárlásánál mindenképpen szem előtt kell tartanunk pár fontos pontot, főleg akkor, ha azokat nemcsak illatosítóként, hanem közvetlenül a bőrön vagy a konyhában kívánjuk alkalmazni. „A legfontosabb, hogy 100%-ban természetes vagy 100%-os tisztaságú illóolajokat válasszunk – így Sandra Haslinger. – Ez azt jelenti, hogy ezek a termékek ténylegesen természetesek, és ne mesterségesen előállított aromák legyenek. Ugyancsak fontos, hogy a terméken rajta álljon: aromaterápiára/aromaápolásra alkalmas.” Továbbá mindenképpen érdemes ellenőrizni a szavatossági időt, illetve azt, hogy mely növényi részeket használták fel az illóolajok előállításához, valamint a botanikai megjelölést is meg kellene találnunk a csomagoláson. Ma már biológiai gazdálkodásból származó növényekből készült termékek is kaphatók. Ahhoz, hogy a növények tudásából mi is profitálni tudjunk, fontos, hogy először informálódjunk velük kapcsolatban. Bizonyos olajok használata például érzékeny bőrűek, légúti betegségekben szenvedők, valamint gyermekek számára nem javallott, mert adott esetben mellékhatások jelentkezhetnek náluk. Ezért érdemes kellő körültekintéssel kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket, de a legjobb, ha egy aromaszakértővel konzultálunk a vásárlás előtt.

NAPFÉNYHIÁNY ELLEN: D-VITAMIN

Tavaszi fittség aromaterápiával

Aromafürdő

Az aromafürdők lendületbe tudják hozni az anyagcserénket. A narancs, a citrom, a rozmaring és a borókabogyó serkentő hatásúak. Ezzel szemben egy esti fürdő levendulával, rózsagerániummal, piros mandarinnal vagy naranccsal nyugtató és lazító hatással bír. Az illóolajoknak mindenesetre szükségük van egy emulgeátorra ahhoz, hogy el tudjanak vegyülni a vízzel. Ezért érdemes minden esetben 5–10 csepp aromaolajat egy csésze tejjel, némi mézzel vagy tengeri sóval összekeverni, majd így a fürdővízhez adni.

Aromazuhany

Az illóolajos zuhany segíti a gyógyulást, ha a tavaszi megfázás ledöntött minket a lábunkról. Ehhez baktériumölő kajeput olajat, niaouli olajat vagy készen kapható, háromszázalékos olajkeveréket érdemes használni. Egy meleg zuhany után, mely során kitágulnak a bőr pórusai, oszlassuk el az olajat a még nedves bőrünkön. Ezt követően újra zuhanyozzunk le tusfürdő nélkül, hogy a jótékony gőzök ki tudják fejteni hatásukat. Kisgyereknél ezt ne alkalmazzuk!

Aromakötés

Májkötésre alkalmas illóolajok a citromés a zellermagolaj. Ehhez keverjünk össze egy kevés tengeri sót az illóolajcseppekkel, majd oldjuk fel meleg vízben. Mártsunk bele egy összehajtott konyharuhát, és jól csavarjuk ki. Ezt a meleg kompressziós kötést helyezzük a máj környékére. Csavarjunk köré egy száraz törölközőt, és szükség esetén tegyünk rá még egy meleg vizes tömlőt is. Vigyázat: a citromolaj a meleg vízzel elkeverve bőrirritációt okozhat. Használata után ajánlott a bőrt orbáncfűolajjal ápolni.

Aromamasszázs

Ez esetben az illóolajat masszírozó mozdulatokkal dolgozzák a bőrbe. Így jól fel tud szívódni, és a hatását optimálisan tudja kifejteni. Az, hogy melyik olajat használjuk erre a célra, az aktuális állapotunktól függ. A rózsageránium nyugtatóan és stresszcsökkentően hat. A rózsa az önszeretetet, a szerelmet, a kommunikációt és az együttlétet jelképezi. A bergamott vagy a piros mandarin kedélyjavító hatásúak. A vanília a biztonság érzését közvetíti, ezt az illatot érezve az ember burokban érzi magát. Tavasszal javasolt az aktiváló hatású illóolajok, mint a rozmaring vagy a borsmenta olajainak használata. Akinek nincs ideje egy masszázsra, az azt is megteheti, hogy reggel, zuhanyzás után belemasszíroz egy keveset a bőrébe, hogy jól induljon a napja. Egy-két csepp illóolajat tegyünk 10 milliliter folyadékba. Bázisként a hidegen sajtolt, természetes olajok használhatók.

Inhalálás

Nyomottság, fáradtság esetén az egy illóolajjal végzett hideginhalálás aktiváló hatású lehet. Ehhez cseppentsünk egyet az olajból az illatosítatlan papír zsebkendőre, tegyük az orrunk elé, és többször mélyen lélegezzük be azt. Akit a téli szabadság után sok stressz ér a munkahelyen vagy a mindennapokban, a légzéstechnika és a levendulaolaj inhalálásának kombinációjával megnyugtathatja magát.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk