Active Beauty
Amit az allergiákról és az intoleranciákról tudni érdemes
Szöveg: , Kathrin Schwarze-Reiter

Nem tolerálom

Amit az allergiákról és az intoleranciákról tudni érdemes

A szervezet alapvetően bármire reagálhat érzékenyen, ami érintkezik a bőrrel és a nyálkahártyával, vagy a tüdőn, illetve a gyomron és a bélrendszeren keresztül a vérbe kerül. Az ipari országok lakosságának 20-30 százaléka szenved valamiféle allergiától, 20 százalék valószínűleg valamilyen intoleranciától, méghozzá növekvő tendenciával. Felmerül a kérdés, hogy ez miért van így, továbbá mi a különbség az allergia és az intolerancia között.

Az allergia és az intolerancia közötti különbségek

Az allergia a szervezet védekezőmechanizmusa azokkal az anyagokkal szemben, amelyeket belélegzel (például virágpollen) vagy megeszel/megiszol (például mogyoró), illetve amelyek kapcsolatba kerülnek a bőröddel (például vegyszerek). Ritka esetekben az erős allergiás reakciók életveszélyesek is lehetnek.
Intolerancia abban az esetben alakulhat ki, ha a szervezetből hiányoznak azok az enzimek vagy szállítófehérjék, melyek lebontanak bizonyos élelmiszerösszetevőket (például laktózt), illetve segítenek a szervezetnek azok feldolgozásában. A következmények sokszor kellemetlenek (például hasfájás), de nem életveszélyesek.

Növekvő esetszámok

Úgy tűnik, mintha egyre több ember lenne allergiás, vagy szenvedne valamilyen intoleranciától.

Az allergiákat tekintve ez már tudományosan is bizonyított. A Robert Koch-Intézet kiderítette, hogy az 1970-es évek óta jelentősen megnőtt az allergiások száma a fejlett, nyugati országokban, és mára egy magas szintén stabilizálódott.

Az élelmiszerintolerancia terjedése ellenben tudományosan vitatott. Elképzelhető, hogy mindössze a társadalom fokozott érdeklődése kelti ezt az érzetet.

Allergia: miért van egyre több beteg?

1. A klímaváltozás miatt

A klímaváltozás következtében egyre jobban elterjednek az erősen allergén növények. Az olyan pollentermelők, mint a nyírfa és a parlagfű, egyre jobban érzik magukat Európában, továbbá a szárazság miatt több pollent termelnek – derül ki a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem tanulmányából.

2. A környezetszennyezés miatt

Prof. Dr. Rudolf Valenta, a Bécsi Egyetem kórélettan, fertőzéskutatás és immunológia vezetője ezt így magyarázza: az olyan káros anyagok, mint a dízel koromrészecskék, hozzá tudnak tapadni a nyírfa fő allergénjeihez, ezáltal a tüdő mélyebb rétegeibe is bejutnak, így elősegítve az érzékenység kialakulását.

3. A helytelen táplálkozás miatt

Aki hetente legalább háromszor eszik gyorséttermi ételt, sajnos gyakrabban szenved olyan allergiás reakcióktól, mint a légszomj, az asztma, az allergiás nátha vagy bőrkiütések. A túlsúlyos gyerekek továbbá gyakrabban asztmásak.


4. A túlzott higiénia miatt

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a tünetek gyakoribbá válása azzal is összefügg, hogy az immunrendszerünk a jobb higiénia miatt már nem találkozik annyi kórokozóval, tehát már „nincs edzésben”. Ezenkívül az agresszív tisztítószerek használatáról is azt feltételezik, hogy hozzájárulhat az allergia kialakulásához.

5. Genetikai okok miatt

A genetikai tényezőknek nagy szerepük van abban, hogy egyre több a fellépő tünet: a tudomány összesen kb. 150 génvariánst ismer, amelyek jelenléte elősegítheti az allergiák kialakulását, és amelyek örökölhetők. Az allergia megjelenésének a veszélye 30 százalékkal magasabb azoknál a gyerekeknél, akiknél az egyik szülő allergiás. Ha mindkettő, akkor ez az esély akár 50-60 százalék is lehet.


6. Az allergia kialakulásának további lehetséges okai

Fertőzések, gyenge immunrendszer, stressz, dohányzás, a bőr és a bélrendszer hiányzó védekező funkciója (amely kedvez az élelmiszerintolerancia kialakulásának) és vegyszerek – ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy allergia alakuljon ki.


Hogy előzhető meg az allergiák és az intoleranciák kialakulása?

Az allergia alapvetően egy szenzibilizáció következtében alakul ki: a szervezet érintkezik egy allergénnel, amit egy immunválasz követ. Ha a test ismét szembe kerül ezzel az allergénnel, akkor egy allergiás reakció jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy a vérben található antitestek ekkor még nem reagálnak, így az allergia csak napokkal, évekkel később vagy soha nem jelentkezik. Ha ismerjük az adott allergént, és azt el tudjuk kerülni, akkor ennek köszönhetően akár meg is tudjuk akadályozni az allergia kialakulását. Az allergénnel való rendszeres érintkezés következtében azonban felerősödhetnek a tünetek. Egyes intoleranciák esetén ez nem ennyire egyértelmű: vannak jelek arra, hogy a gluténérzékenység megelőzhető azzal, hogy a hozzátáplálás során a kisbabáknak különböző gabonaféléket adunk.


Az allergiák diagnosztizálása

A legelterjedtebb módszer a Prick-teszt, amely során a bőrt megkarcolják, majd különböző allergéneket csepegtetnek rá. Ha az adott egyén reagál az allergénre (például hólyagok keletkeznek a bőrén), akkor nagy valószínűséggel allergiás. Ez a módszer azonban vitatott, körülményes és nem pontos. Prof. Dr. Valenta és csapata épp ezért kifejlesztett egy sokkal biztosabb módszert: az allergén diagnosztikai chipet. A chip méretét tekintve akkora, mint egy köröm. Ha erre rákerül egy csepp vér (alvadt vérrel is működik), akkor fluoreszkáló antitestek segítségével megmutatja, hogy milyen allergiáról van szó – azaz milyen allergénekre fog a jövőben valószínűleg érzékenyen reagálni a páciens. A chip több száz antitestet is képes megtalálni. Ha például kiderül, hogy a vizsgált személy nagy valószínűséggel allergiás a nyírfára, akkor minél kevesebbet ajánlott a szabadban tartózkodnia nyírfavirágzáskor. A chip nagyban hozzájárul az allergiák korai, még gyerekkorban történő felismeréséhez.

Az allergiák és intoleranciák kezelése

A hiposzenzibilizáció során injekció vagy tabletta formájában kis mennyiségű allergént juttatnak be a testbe. Egy védőoltáshoz hasonlóan a szervezet lassan hozzászokik az allergénhez, így már nem alakul ki allergiás reakció.

Ezen kívül még számos tipp létezik arra, hogy megelőzzük a hétköznapokban az allergiák és intoleranciák kialakulását:

1. Orvos felkeresése

Azonnal menjünk orvoshoz, amint az allergia első jeleit tapasztaljuk magunkon. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy az allergia „még mélyebbre” jusson a tüdőben.

2. Portalanítás

Annak érdekében, hogy minél kevésbé kerüljünk kapcsolatba a házi poratkákkal (amivel egyben megakadályozhatjuk az allergia kialakulását is), hetente többször porszívózzunk fel egy finom porszűrős géppel, majd pedig mossuk is fel a padlót. Szintén ajánlott megszabadulnunk a nyitott polcoktól, a szőnyegektől, a kárpitozott bútoroktól és a plüssállatoktól, illetve ami marad, ezt érdemes rendszeresen ki-, illetve átmosni.


3. Egészséges táplálkozás

A kiegyensúlyozott, egészséges étkezés következtében megelőzhetjük az allergiák és intoleranciák kialakulását. Kerüljük a gyorséttermi ételeket, és főzzünk otthon sűrűbben. Minél színesebbek a tányéron az ételek, annál hatásosabbak az érzékenységek kialakulásával szemben.

4. Erős immunrendszer

Csak akkor tudjuk hatásosan kivédeni a betolakodókat, ha a szájban és orrban található nyálkahártyák, a bél és a bőr erős védelmet nyújtanak a pollenekkel és a porral szemben. Ezért figyeljünk fokozottan az elegendő alvásra, mozgásra, pihenésre és vitaminbevitelre, hiszen így teszünk jót az immunrendszerünkkel.

5. Kikapcsolódás

A mentális és fizikai stressz kedvez az allergiák kialakulásának. Több kutatás során is igazolták, hogy a családi vagy munkahelyi problémák előidézhetnek allergiás rohamokat – ezen felül tovább rontják a bőr állapotát pikkelysömör esetén, de akár súlyos asztmarohamhoz is vezethetnek.


6. A megelőzés már a pocakban megkezdődik

Úgy tűnik, hogy azoknál a gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki allergia, akiknek az anyukájuk folyamatosan stressz alatt állt a várandósság alatt. Ennek ellensúlyozására nagyon hasznos egy-egy séta a friss levegőn vagy egy találkozó a legjobb barátnőkkel – persze lehetőleg ne akkor, amikor a legmagasabb a pollen koncentrációja a levegőben. Ilyen esetben úgy teszünk jót az immunrendszerünkkel, ha otthon végzünk különféle lazító gyakorlatokat.

Az allergiák és az intoleranciák leggyakoribb típusai:

1. Pollenallergia

A leggyakoribb allergia. A klímaváltozás miatti átlaghőmérséklet-emelkedéssel a növények virágzási ideje is kitolódott, így a pollenszezon az átlagosnál hosszabb ideig tart. Tavasszal egyre több ember kérdezi meg magától: megfáztam, vagy ez már az allergiám lenne?


2. Házi por allergia

Házipor-allergia esetén szigorúan véve nem a por váltja ki az allergiát, hanem a házi poratkák ürüléke. Az allergia a következő tünetekkel jelentkezik: égő szemek, nátha, köhögés, légszomj stb. A pollenallergiához hasonlóan a diagnózis Prick-teszt, vérvizsgálat vagy akár hiposzenzibilizáció révén állítható fel. Ezeken kívül az a leghatásosabb, ha mindig tisztán tartod a környezeted, és rendszeresen portalanítasz.

3. Állatszőr okozta allergia

Főleg gyerekek számára rendkívül nyomasztó ez az allergia: mindennél jobban vágynak egy szőrös barátra, de amint megkapják, egyfolytában folyik az orruk, és könnyezik a szemük. A csalódás elkerülése végett a család minden tagját tanácsos tesztelni állati szőr allergiára, mielőtt beengednék a házukba a kis kedvencet. Valamint léteznek hipoallergén macskafajták – ezektől kevésbé lehetünk allergiásak. Sajnos azonban 100%-ban hipoallergén macska nem létezik.

4. Napallergia

Orvosilag még nincs tisztázva, hogy a napallergia – másnéven polimorf fénykiütés – ténylegesen allergia-e. Tünetei – viszkető vagy fájdalmas bőrkiütések hólyagokkal – optikailag hasonlítanak egy allergiás reakcióra. Arról, hogy mit tehetsz a napallergia kialakulásának megelőzése érdekében, és hogy miként kezelheted a kellemetlen bőrváltozásokat, itt olvashatsz.

5. Laktózintolerancia

A laktózintoleranciában szenvedők vékonybele nem tudja a tejcukrot glükózzá és laktózzá bontani. Ennek következtében olyan panaszok jelentkeznek náluk tejtermékek fogyasztása után, mint a puffadás, teltségérzet, hasfájás, hasi görcsök és hasmenés. Laktózérzékenység esetén le kell mondanod a tehéntejből készült termékekről, és azokat növényi tejjel kell helyettesítened.

6. Csökkent glükóztolerancia

A glükóz, amit szőlőcukorként ismerünk, egy létfontosságú tápanyag. Ha azonban túl sok glükózt viszel be a szervezetedbe, megemelkedik a vércukorszinted. Ha ez túllép egy bizonyos határt, akkor glükózintoleranciáról beszélünk, ami a cukorbetegség előszobája. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a gyomor-és bélrendszeri panaszok. Ha arra gyanakszol, hogy glükózintoleranciád van, akkor az orvosoddal ajánlott elvégeztetned egy glükózterheléses vizsgálatot. Ha ténylegesen glükózintoleranciában szenvedsz, akkor le kell mondanod az édességekről és a zsíros élelmiszerekről, amivel megakadályozhatod a cukorbetegség kialakulását.

7. Hisztaminintolerancia

A hisztaminintolerancia rendkívül nehezen diagnosztizálható, ugyanis nem létezik megbízható vizsgálat a kimutatására. Az érintettek sok különböző tünetről számolnak be, melyek számos más érzékenységre vagy betegségre is utalhatnak: allergiára hasonlító panaszok, bőrkiütés, gyomor- és bélrendszeri problémák, orrfolyás, erős szívdobogás, fejfájás stb. Ha felmerül a hisztaminintolerancia gyanúja, akkor az orvosod kérni fogja, hogy vezess egy tünetnaplót, amibe lejegyzed az élelmiszerek fogyasztása következtében jelentkező panaszokat.

A hisztamint sajnos nehéz elkerülni, ugyanis minden élelmiszerben megtalálható. A stressz szintén megemelheti a hisztaminszintet. Leginkább az antihisztaminok és a hisztaminban szegény, friss élelmiszerek fogyasztása segíthet.

8. Gluténérzékenység

A gluténérzékenység is elsősorban a gyomor- és bélrendszert érintő panaszokkal jelentkezik. Tünetei lehetnek hasmenés, székrekedés, puffadás, hasi görcsök, illetve vér a székletben. Számos gabonaféle tartalmaz glutént. Ennek az érzékenységnek a különlegessége, hogy az allergia és az intolerancia keveréke. Az érintetteknél károsodik a vékonybél és a bélbolyhok nyálkahártyája, aminek következtében hiánytünetek léphetnek fel és szövődmények alakulhatnak ki, ezért ha felmerül az érzékenység gyanúja, mihamarabb tanácsos felkeresni egy szakorvost.


Gluténmentes élelmiszerek a dm Online Shop-ban: