Nem tolerálom
Amit az allergiákról és az intoleranciákról tudni érdemes
A szervezet alapvetően bármire reagálhat érzékenyen, ami kontaktusba kerül vele – tehát ami a bőrre, a nyálkahártyára, a tüdőbe, a gyomorba, a belekbe vagy a vérbe kerül. A fejlett ipari országokban élő lakosság 20-30%-a szenved allergiában, és vélhetően 20%-a intoleranciában – a tendencia pedig növekvő. Mi ennek az oka, és mi a különbség allergia és intolerancia között?
Az allergia és az intolerancia közötti különbségek
Az allergia a test védekezőreakciója azon anyagokra, amiket belélegezünk (pl. virágpor), megeszünk (pl. olajos magvak), vagy amik a bőrünkkel érintkeznek (pl. vegyszerek). Az erős allergiás reakciók ritka esetben akár életveszélyesek is lehetnek.Ételintoleranciáról akkor beszélünk, ha enzimhiány vagy szállítófehérje hiánya miatt az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni, így az emésztetlen komponensek (pl. a laktóz) kóros immunreakciót váltanak ki. A következmények gyakran kellemetlenek (pl. hasfájás), viszont nem életveszélyesek.
Növekvő esetszámok
Valóban egyre több ember szenved allergiában és ételérzékenységben? Számos tudományos kutatás ezt a tényt egyértelműen megerősíti. Így a Robert-Koch Intézet is rámutatott arra, hogy az 1970-es évek óta a nyugati életstílusú régiókban az allergiás megbetegedések előfordulási gyakorisága rohamos ütemben nőtt, és egy magas szinten stabilizálódott. Máshogy vélekednek a kutatók az élelmiszer-intoleranciákról, mint a glutén- és laktózérzékenységről. Tény, hogy egyre többen panaszkodnak ételérzékenységre. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy ez valóban azt jelenti-e, hogy egyre többeket érint a probléma, vagy csak a társadalom vált figyelmesebbé.Allergia: miért van egyre több beteg?
1. A klímaváltozás miatt
Az éghajlatváltozás miatt az allergén növények élőhelyei észak felé terjednek. A müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem egy kutatása szerint nem egy növény – például a parlagfű vagy a nyárfa –kifejezetten kedveli a levegő megnövekedett szén-dioxid-tartalmát, emiatt több pollent termel, és hosszabb ideig virágzik.2. A környezetszennyezés miatt
Prof. Dr. Rudolf Valenta, a bécsi Egyetem patofiziológiai, fertőzéskutató és immunológiai központjának vezetője magyarázza: „A virágporra – például a nyárfáéra – rátapadnak a levegőben lévő koromszemcsék, és a pollen így kerül a nyálkahártyára. Itt a koromból kátrány képződik, mely elősegíti a pollenszemcse átjutását a nyálkahártyán. A szervezet immunrendszere megpróbál védekezni az idegen anyag ellen, és így jön létre az allergiás tünetegyüttes.3. A helytelen táplálkozás miatt
Gyakrabban alakulnak ki allergiás tünetek – légszomj, asztma, allergiás nátha vagy bőrkiütések – azoknál, akik legalább heti három alkalommal gyorsétteremben étkeznek. Ezenkívül a túlsúlyos gyerekek körében is gyakoribb az asztma.4. A túlzott higiénia miatt
Egyes kutatók úgy vélik, hogy a tünetek gyakoribbá válása azzal is összefügg, hogy az immunrendszerünk a jobb higiénia miatt már nem találkozik annyi kórokozóval, tehát már „nincs edzésben”. Ezenkívül az agresszív tisztítószerek használatáról is azt feltételezik, hogy hozzájárulhat az allergia kialakulásához.5. Genetikai okok miatt
Genetikai tényezők is közrejátszanak az allergia kialakulásában. Összesen 150 olyan génvariánst ismerünk, amely kedvez az allergiák kialakulásának és örökölhető. Abban az esetben, ha mindkét szülő allergiás, gyermekük 50-60%-os valószínűséggel örökli azt. Egy allergiás szülő esetén az esély 30%.
6. Az allergia kialakulásának további lehetséges okai
Különböző fertőzések, mint a hörgőbetegségek, az immunrendszer meggyengülése, a stressz, a dohányzás, a bőr és a belek védekezőképességének romlása (ez az élelmiszerintoleranciák kialakulásának is kedvez) vagy a vegyszerekkel való érintkezés, illetve azok gázainak belélegzése ugyancsak allergiák kialakulásához vezethet.Hogy előzhető meg az allergiák és az intoleranciák kialakulása?
Az allergia alapvetően egy szenzibilizáció révén alakul ki: a szervezet kapcsolatba kerül az allergénnel, immunválasszal reagál rá, és úgynevezett IgE-antitesteket kezd el termelni. Amennyiben újra találkozik ezzel az allergénnel, allergiás tünetek alakulhatnak ki. Ez azt jelenti, hogy az antitestek ott keringenek a vérünkben, és az allergia az allergénnel való első találkozás után csak napokkal, esetleg évekkel alakul ki – vagy az is lehet, hogy soha.A jó hír: tudatosan kerülhetjük az allergéneket, és ezzel megakadályozhatjuk az allergia kialakulását. Ráadásul ha folyamatosan kitesszük nekik a szervezetünket, a tünetek idővel egyre extrémebbé válnak.
Az ételérzékenységnél ez nem ilyen egyértelmű: ugyan tudományos bizonyíték nincs rá, sokan úgy gondolják, hogy a cöliákia kialakulása elkerülhető azáltal, hogy a kisbabák emésztőrendszerét a lehető legtöbb gabonafajtával megismertetjük életük első évében.
Az allergiák diagnosztizálása
Az alkaros bőrpróba, avagy Prick-teszt az egyik leggyakoribb módszer az allergia ellenőrzésére. A teszt során több, gyárilag tisztított allergént visznek fel az alkar bőrére. A felvitt allergének a bőrön keresztül reakcióba lépnek a szervezettel, a szervezetben jelen levő IgE ellananyagokkal. Az ellananyagokhoz kötődve beindítják a bőrben a hisztamin felszabadítását, ami az adott helyen csalánkiütést okoz. Ez a vizsgálat mindenesetre körülményes és pontatlan. Valenta és a csapata ezért kifejlesztett egy másik, megbízhatóbb metódust: az allergén diagnosztikai chipet. A tesztnél az allergiát kiváltó, úgynevezett allergén anyagokat egy üveglapra viszik fel, s erre tesznek egy kevéskét a páciens vérszérumából (száradt vérrel is működik). Amennyiben ebben jelen vannak az allergiát jelző immunglobulinok, azok az üveglapon lévő allergénekhez kötődnek, és fluoreszkáló antitestekkel kimutathatóvá válnak. Ezzel a módszerrel megállapítható, hogy a páciens most épp mire allergiás, és hogy a szervezete a jövőben esetleg mely allergénekre reagálhat még. A chip több száz antitestet képes beazonosítani. Aki például így megtudja, hogy allergiás a nyárfa virágzatára, annak, amikor az virágzik, tanácsos lehetőleg keveset tartózkodnia a szabadban. A chip segítségével lehetővé válik az allergia korai felismerése.Az allergiák és intoleranciák kezelése
Az allergiások panaszainak enyhítésére a hiposzenzibilizációt tartják a leghatékonyabb eszköznek. Az allergiát okozó anyagot hónapokon keresztül, emelkedő dózisban injekció vagy tabletta formájában adva, tehát a szervezetet lassan az allergénhez szoktatva, az allergiás reakció csillapodása, kihunyása érhető el.Mindennapos tippek az allergiák és az intoleranciák kialakulásának megelőzéséhez, valamint a tünetek enyhítéséhez:
1. Az orvos felkeresése
Az allergia első tüneteinek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a problémát okozó pollen még mélyebbre, a tüdőbe kerüljön.2. Portalanítás
Ne adjunk esélyt a pornak! A könyvespolcok, szőnyegek, kárpitozott bútorok és plüssállatok melegágyai a házi poratkának. A legjobb, ha hetente többször finom szűrős porszívóval átporszívózzuk és nedves ronggyal letörölgetjük őket.3. Egészséges táplálkozás
Táplálkozzunk okosan! A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás csökkenti az allergia és az ételérzékenység kialakulásának veszélyét. Ne étkezzünk rendszeresen gyorsétteremben, és amilyen gyakran csak lehet, mi magunk főzzük meg az ebédünket. Minél színesebbek a tányérunkon az ételek, annál hatásosabbak az intoleranciák ellen.4. Erős immunrendszer
A szájban és az orrban lévő nyálkahártyáknak, a beleknek és a bőrnek erős gátat kell képeznie a behatolókkal – háziporral és pollenekkel – szemben. Aludj, mozogj, pihenj eleget, és vidd be a szükséges vitaminokat ahhoz, hogy az immunrendszered hatékonyan tudjon működni.5. Kikapcsolódás
Ezenkívül elengedhetetlen lenne a kikapcsolódásra is időt fordítanunk, mert a lelki és testi stressz kedvez az allergia kialakulásának. Vizsgálatokban megfigyelték, hogy a családi vagy a munkahelyi problémák allergiás rohamokat válthatnak ki – neurodermitis esetén rontják a bőr állapotát és súlyosbítják az asztma tüneteit.6. A megelőzés már a pocakban megkezdődik
Kutatók rájöttek, hogy azok a gyerekek nagyobb eséllyel válnak allergiássá, akiknek az édesanyja a terhessége alatt tartós stressznek volt kitéve.Ezért mindig jó ötlet sétálni egyet a friss levegőn, vagy kiülni a kávézó teraszára a barátnőkkel – lehetőleg nem akkor, amikor tele van a levegő pollenekkel. Olyankor tanácsos inkább otthon relaxálni az immunrendszer erősítése érdekében.