6. nap: az esti rutinod, a jobb alvás érdekében

Ezekre lesz szükséged:

  • Egy könyv vagy egy napló
  • Nyugodt, klasszikus zene
  • Egy bögre nyugtató tea

Így biztosan sikerül:

1. Szellőztesd ki a hálószobát, hogy kellemes legyen a szoba hőmérséklete.
2. Száműzd a kék fényt a hálóból (kapcsold ki a televíziót, ne nézegesd a mobiltelefont).
Tipp: Sok mobiltelefonnál ki tudod kapcsolni a kék fényt, ezáltal bármilyen napszakban nézheted a kijelzőt vagy hallgathatsz zenét egy streaming-szolgáltató által.
3.Készíts egy bögre álomhozó teát.
4. Kapcsolj nyugodt, klasszikus háttérzenét.
5. Élvezd ki a teázást. A naplódba írd le az aznapi történéseket (például feljegyezheted a nap boldog pillanatait), vagy olvass egy könyvet.
6. Ha szeretnél, akkor meditálhatsz is, vagy gyakorolhatod a tudatos légzést.


Ezért működik

A pihentető és jó alvás egyik legfontosabb előfeltétele a nyugodt idegrendszer. Lefekvés előtt egyáltalán nem ajánlott különféle akciófilmeket nézned vagy a közösségi média oldalait pörgetned. Harmat László és kollégáinak kutatása arra a megállapításra jutott, hogy a nyugodt, klasszikus zene segíti az elalvást. A tesztalanyok ki tudták kapcsolni az agyukat, és az izmaik is ellazultak. Ezen kívül az idegrendszerük és a légzésük is nyugodtabb lett. Még a vérnyomásra, a levegővételre és a szívfrekvenciára is pozitív hatással lehet a békés, klasszikus zene.

Egy további, alvással kapcsolatos kutatás, ami Liese Exelmans és Jan Van den Bulck nevéhez fűződik, a hálószobában történő mobiltelefonozás hatásaival foglalkozik. Ez alapján kiderült, hogy a lefekvés előtti mobilhasználat következtében sokkal tovább tart, hogy ténylegesen elaludj, ezen kívül kevésbé pihentető az alvás, és sűrűbben ébredsz fel. Ennek következménye, hogy másnap később kelsz fel, és napközben fáradtabb vagy.

Boldog & egészséges: íme, a heti terved

Ezen a héten határozd el, hogy minden egyes nap 20 percet szánsz az egészségedre és a közérzetedre. Holnap is érkezik egy remek inspiráció ahhoz, hogyan tudod a napodat még boldogabbá varázsolni. Holnap is látogass el a Boldog & Egészséges: íme, a heti terved oldalra!

Sorozatunk további részei

* 1. nap: 20 perc, hogy tudatosabb legyél a hétköznapokban
* 2. nap: mindössze 20 perc egy táncos edzésre
* 3. nap: 20 perc a szociális kapcsolatokért
* 4. nap: 20 perc az egészséges étkezés jegyében egy Poke Bowl-lal
* 5. nap: 20 perc a boldog pillanatokért
* 7. nap: 20 perc énidő