3. nap: szociális kapcsolatok ápolása

Ma ragadd meg a telefont, és hívd fel az apukádat, a nagymamádat, a legjobb barátnődet vagy csak egy olyan valakit, aki felől már rég hallottál. Gyakran olyan gondolatok akadályoznak meg abban, hogy egy kedves telefonbeszélgetést folytass, mint az „Olyan régen jelentkeztem nála, ez most biztosan furcsán veszi ki magát”, „Lehet, hogy zavarom a másik felet” vagy „Mi történik, ha nem tudunk miről beszélni?”. Ehhez mindössze annyi a hozzáfűznivalónk, hogy sosem késő ismét jelentkezni valakinél, és feleleveníteni a szociális kapcsolatokat. A legtöbb ember nagyon örül, ha gondolnak rá, és pozitívan reagál a kapcsolatfelvételre. Gondold végig Te magad is: nem örülnél, ha hosszú idő után ismét hallanál a régi kolléganőd felől? A telefonbeszélgetés időpontja miatt sem kell aggódnod. Akinek nincs ideje, egyszerűen nem fogja felvenni, és később visszahív – ilyen egyszerű az egész.

Erre lesz szükséged:

Ehhez a feladathoz alig kell valami: mindössze a mobiltelefonodra, egy adag jó hangulatra, 20 percre, és némi jókedvre van szükséged a szociális kapcsolatok felélesztéséhez. Ha a csevej során rosszul érzed magad, akkor sokat segíthet, ha előtte leírsz pár olyan témát, amit meg szeretnél beszélni az illetővel. Ez lehet, hogy elsőre túlzásnak tűnik, de sokat segíthet, ha tartasz a telefonálástól.

Így biztosan sikerül:

Teremts kellemes hangulatot (ha egy hosszabb beszélgetést tervezel, akkor például ne a buszról telefonálj); főzz magadnak egy teát, majd tárcsázz!

Ezért működik:

Hanne K. Collins és csapata a Harvard Egyetemről arra a megállapításra jutottak a kapcsolatok sokfélesége és a közérzet közötti összefüggéseket vizsgáló kutatásuk során, hogy ez egyfajta körforgás: a boldog embereknek sokkal több szociális kapcsolatuk van, és a kapcsolatok sokasága boldogabbá teszik az embereket. Ezen kívül azt derítették ki a kutatók, hogy nemcsak az hasznos, ha a közeli környezetedben ápolod a kapcsolataidat, ugyanis a szociális kontaktok sokféleségének is meghatározó szerepe van ebben. Ezek szerint azok a legboldogabbak, akik rendszeres párbeszédben állnak a családjukkal, barátaikkal, kollégáikkal, távoli ismerőseikkel és még idegenekkel is. Mindig tartsd szem előtt, hogy nincs veszíteni valód, és a vonal másik végén található személy nagy valószínűséggel örülni fog a hívásodnak.

Boldog & egészséges: íme, a heti terved

Ezen a héten határozd el, hogy minden egyes nap 20 percet szánsz az egészségedre és a közérzetedre. Holnap is érkezik egy remek inspiráció ahhoz, hogyan tudod a napodat még boldogabbá varázsolni. Holnap is látogass el a Boldog & Egészséges: íme, a heti terved oldalra!

Sorozatunk további részei

* 1. nap: 20 perc, hogy tudatosabb legyél a hétköznapokban
* 2. nap: mindössze 20 perc egy táncos edzésre
* 4. nap: 20 perc az egészséges étkezés jegyében egy Poke Bowl-lal
* 5. nap: 20 perc a boldog pillanatokért
* 6. nap: 20 perc az esti rutinra a jobb alvás érdekében
* 7. nap: 20 perc énidő