Active Beauty
Közeleg a karácsony: szakértői tippek a stressz csökkentésére
Szöveg: Eva Pohn

Kisebb nyomás

Közeleg a karácsony: szakértői tippek a stressz csökkentésére

Az életünkben, illetve egy év során vannak olyan időszakok, melyek igencsak nagy feszültséget szülnek a családokban – ilyen a hamarosan kezdődő karácsony is. Heidemarie Eder – pszichoterapeuta, aki főként szisztematikus családterápiával foglalkozik – tudja, hogy milyen módon tudsz ez ellen védekezni, illetve hogyan tudod hatékonyan csökkenteni a stresszt.

Nyugalom, idő, hallgatás, odafigyelés, befelé fordulás. A legtöbb szülőnek nem ezek jutnak az eszébe, ha a karácsonyra gondolnak. Ennek oka, hogy túl hosszú a teendők listája, és túl sok az elintéznivaló a Jézuska hőn áhított csengőhangjáig. A stressztől szenvedő szülők pedig sok esetben a meghitt és nyugodt pillanatokra vágynak leginkább.
A pszichoterapeutától, Heidemarie Edertől azt szeretnénk megtudni, hogy miért lett annyira fárasztó és nyomasztó a karácsony számos család számára, továbbá azt is elárulja, hogy milyen eszközökre van szükségünk a stressz csökkentésére.

Közeleg a karácsony. De miért nő meg sok család stresszszintje a szeretet ünnepén?

Ennek több oka is lehet:

  • A karácsony gyakran magas elvárásokkal jár együtt. Ennek oka, hogy a boldogság, a béke és a tökéletes családi összejövetelek időszakával azonosítjuk. Ez azonban irreális elvárásokhoz vezethet, melyek pedig nyomást gyakorolnak ránk. Különleges ünnepi ebédet vagy vacsorát kell készíteni, ki kell takarítani és dekorálni a házat, meg kell találni a tökéletes ajándékot…
  • A karácsony továbbá egy igencsak drága időszak. Sok embert nyomaszt, hogy ajándékokat kell találnia, illetve vennie az egész családnak és a barátoknak.
  • Ezen kívül az ünnepek során megnő a viták kialakulásának az esélye, hiszen olyan családtagokat hoz össze az ünnep, akik egyébként nem találkoznak egymással – méghozzá jó okkal. Ha családon belül már léteznek nézeteltérések, akkor ezek gyakran karácsonykor még inkább felerősödnek.
  • Sokakat teljesen leterhelnek a munkahelyi feladatok és a hétköznapi teendők, az ünnepek miatti tennivalók pedig csak tovább növelik az időhiányt és a stresszszintet. Ehhez adódnak hozzá a további társadalmi kötelezettségek, mint az iskolai előadások, céges ünnepségek, melyeket szintén meg kell szervezni és meg kell látogatni.

Mi segít csökkenteni a stresszt?

A tanácsom: aktívan csökkentsd a nyomást. Igazítsd a hagyományokat az életmódodhoz. Hol vannak a prioritásaid, milyen szükségleteid vannak? Következetesen törölj minden olyan dolgot, amit nem szeretsz. Olyan ünnepé alakítsd a karácsonyt, amilyenre mindig is vágytál. És: csak az ünnepek után takarítsd ki a házat! Ezek mind a segítségedre lesznek, ha tudatosan szeretnéd csökkenteni a stresszt.