Azok a nők, akik már átéltek egy nyarat nagy pocakkal, pontosan tudják: erre az időszakra egyaránt jellemzők a kellemes pihentető napok lenge ruhában, de az extrém hőség, a keringési problémák, a nehéz lábak és az alvásproblémák is. A nőgyógyásszal, Eva Lunzer-Mühllel beszéltünk többek között arról, hogy mi segít hőhullámok esetén, hogyan lehet megelőzni a végtagok megdagadását, és milyen fényvédőkrémet ajánlott használni.

1. tipp: Hűsítő krémek hőhullámok ellen nyári várandósság esetén

A hormonális változások és a fokozott vérkeringés következtében előfordulhatnak hőhullámok, főleg az első trimeszterben. Ezek alapvetően teljesen ártalmatlanok, azonban ajánlott kerülni az olyan tényezőket, melyek fokozzák ezek előfordulását. Ilyenek például a csípős fűszerek és ételek, a tea vagy a cold brew kávé. Intenzív verejtékezés esetén – főleg nyáron – továbbá rendkívül fontos, hogy figyelj az elegendő folyadékfogyasztásra.
Ezen kívül sokat segít a lenge ruhák réteges viselése, továbbá a hűsítő hatású lábfürdők, illetve krémek alkalmazása.

2. tipp: Váltózuhannyal a duzzanatok ellen

Főleg a terhesség utolsó heteiben gyakran dagadnak meg a lábak, ami rendkívül kellemetlen a nyári hőségben. A váltózuhanyok, a Kneipp taposók, de a hűsítő testápolók is hozhatnak némi enyhülést. A kényelmes és légáteresztő cipők (szandálok, papucsok…), továbbá a lábak gyakori felpolcolása szintén sokat segíthetnek. Amennyiben az időjárás is engedi, akkor a kompressziós zokni és harisnya is megakadályozhatja a lábak túlzott megdagadását.

3. tipp: Ásványi napozók használata a várandósság során

A terhesség kilenc hónapja alatt rendkívül fontos a fényvédelem, hiszen ezáltal tudod megakadályozni a napégést, illetve a pigmentfoltok megjelenését. A megemelkedett ösztrogénszint következtében, ugyanis sokkal hajlamosabb az arcbőr (főleg a homlokon és az orcáknál) sötét pigmentfoltok (melazma, vagy más néven kloazma) kialakulására. A legtöbb esetben ezek a szülés után eltűnnek vagy elhalványulnak. Magas faktorszámú (SPF50-es) fényvédőkkel is kétóránként ajánlott újra bekenned magad. Egy fejfedő viselése, illetve egy árnyékos helyen történő tartózkodás mindenféleképpen ajánlott egy nyári várandósság esetén. Sok kismamát a fényvédőkrémek összetevői is elbizonytalanítanak, és attól tartanak, hogy azok káros hatással lehetnek a kisbabájukra. Várandósként épp ezért a hagyományos, kémiai UV-szűrőket tartalmazó készítmények helyett inkább ásványi fényvédőket használj, melyek nano-méretű titán-oxidot és cink-oxidot tartalmaznak, és biztonságosnak tekinthetők.

4. tipp: Inkább egy tó, mint egy termálfürdő

Az úszásra a várandósság során ugyanaz vonatkozik, mint a szexuális együttlétre: a kezdetektől fogva engedélyezett. Az úszás tekintetében főleg a hátúszás javasolt, ugyanis az leveszi a terhet a gerincről, így igazán egészséges. A hazai vizek általában ártalmatlanok a jó vízminőségüknek köszönhetően. A tengervíz (Thalasso) szintén biztonságos. Óvatosságra intünk azonban meleg vizek, jakuzzik és termálfürdők esetén. A magas hőmérséklet megnövekedett baktériumterheléshez vezethet. A gombák és baktériumok kellemetlen hüvelyfertőzéseket okozhatnak, például bakteriális vaginózist, ami súlyos esetben gyulladásokhoz és korai fájásokhoz vezethet. Ezen kívül az sem tanácsos, hogy kismamaként egyedül menj úszni, továbbá semmiféleképp se ugorj le egy műugró toronyról vagy szikláról. A vízbe történő becsapódás során súlyos sérüléseket szenvedhet a magzat.

5. tipp: Könnyed étkezés és sok folyadék

A hőség mellett a nehéz, zsíros vagy csípős ételek is leterhelik a keringést (a csípős ételek továbbá fokozzák a verejtékezést). Várandósként épp ezért ajánlott könnyed ételeket választanod. Nyáron szerencsére rengeteg tápanyagban gazdag gyümölcs és zöldség közül válogathatsz, melyek nem csupán finomak, de magas a víztartalmuk is, így frissítően hatnak. Apropó: ne feledkezz meg az elegendő folyadékfogyasztásról! A teát inkább langyos vízzel idd, ezáltal a szervezetednek kevesebb energiára lesz szüksége a hőmérséklet kiegyenlítésére.

Plusz tipp: a verejtékezés ellen remek házi szer a zsálya.