Active Beauty
Minden, amit a naptejekről tudni érdemes
Szöveg: Margit Hiebl

Élvezd a napsütést

Minden, amit a naptejekről tudni érdemes

A nap központi szerepet játszik az életünkben: a testünknek többek között a D-vitamin előállításhoz is szüksége van rá. Mindenesetre ajánlott végigolvasnod az alábbi tanácsokat, mielőtt kitennéd a bőröd a tűző napnak.

Válaszok a naptejekkel kapcsolatos 10 legégetőbb kérdésre:

1. Minden nap használjunk fényvédő terméket?

A fényvédelemre nem csak nyáron, egész évben oda kell figyelni. Tehát például magasabb fényvédőfaktoros nappali krémekkel vagy arcra kifejlesztett naptejekkel télen-nyáron tanácsos óvnunk az arcunk bőrét. Hiszen ez a testrészünk minden évszakban ki van téve a napsugárzásnak.

2. Szükségem van fényvédelemre akkor is, ha már lebarnultam?

Ismerős? A nyaralás első napjain még mindenhol alaposan bekrémezed magad a strandoláshoz, a következő napokon viszont már el-elblicceled a dolgot. Mert: ha már szép barnák vagyunk, úgy gondoljuk, mi már nem éghetünk le. Sajnos ez nem igaz, mert a barna bőr is csúnyán le tud pirulni. Ezért különösen a strandon kell odafigyelnünk arra, hogy rendszeresen krémezzük magunkat – főleg akkor, ha fürdőzünk is –, és hogy olykor-olykor az árnyékba húzódjunk.

3. Melyik fényvédőtermék a legjobb számomra?

A fényvédelem szóról olyan zsíros krémekre asszociálsz, amiktől egész nap ragad a bőröd, mert nem képesek beszívódni? Akkor lehet, hogy nem a számodra legmegfelelőbb fényvédőterméket használod. A tejektől a krémeken át a spraykig sokféle konzisztenciájú termékkel védhetjük magunkat a nap káros hatásaitól. Hogy melyik változatot használod, az teljes mértékben rád van bízva. Válaszd azt a terméket, amelyiket a „legkényelmesebbnek” érzed. Minél kellemesebb textúrájú, és minél jobban szereted a bőrödön érezni, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megfelelő mennyiségben és gyakorisággal fogod használni. Tehát: aki hajlamos a bőrzsírosságra vagy az aknéra, annak zselé vagy zsírszegény tej állagú készítménnyel ajánlott védenie magát a nap káros sugaraitól. Akinek száraz a bőre, annak a krémesebb textúrákat ajánlott előnyben részesítenie, a sprayk pedig kiválóan alkalmasak a sűrű szőrzettel fedett bőr befújására.

4. Használhatom még az előző évről megmaradt naptejet?

Az optimális fényvédelem érdekében tanácsos minden évben új naptejet vásárolnod. Ha a naptejet sokáig megbontva tárolod, akkor megváltozhat a konzisztenciája és a színe, valamint csökkenhet a hatása. Itt találsz pontosabb információkat arról, hogy a fényvédő készítmények mennyi ideig őrzik meg a szavatosságukat.

5. Mennyi naptejjel kenjen be magam?

A több több! Tényleg nem szabad spórolni vele. Az ökölszabály: testrészenként egy vastag csík krém elegendő, méghozzá olyan hosszúságú, mint a középső ujj végének és tövének távolsága. Sprayk esetén körülbelül 15 fújásra van szükség testrészenként – ezt követően a kezeddel dolgozd el a készítményt. Fontos: kétóránként krémezd magad újra! Ezáltal megújul az izzadás, úszás és megtörölközés által meggyengült védelem. Ez érvényes a vízálló termékekre is. A vízálló szó nem szinonimája az „örökké tart”-nak. Kétszer 20 percnyi fürdőzés után már csak 50%-os védettséget nyújtanak a vízálló fényvédő készítmények.

Tipp: Egy strandolós napon a legjobb, ha reggel, még felöltözés előtt bekrémezed az egész testedet. Így később nem gond, ha bikinicserénél a pántok máshova kerülnek. Ráadásul nem mindegyik ruhadarab szűri meg az UV-sugarakat. Ez sajnos sokszor már csak akkor derül ki, amikor a napégést kezelgeted. Nyáron érdemes egy könnyű kendőt magaddal hordani a kézitáskádban, amit szükség esetén a válladra teríthetsz. Figyelem: a hajnak is szüksége van fényvédelemre!

6. A fényvédőtermék használatával megelőzhető a napallergia kialakulása?

A téli, kevésbé napos hónapok után gyakran a naptej használatával sem lehet elejét venni a viszkető bőrkiütések megjelenésének. Ennek ellenére fontos, hogy kellően magas faktorszámú termékkel óvjuk a bőrünket. Ezenkívül kaphatók allergiás reakcióra hajlamos bőrre kifejlesztett naptejek kifejezetten azoknak, akik nyáron gyakran szenvednek napallergiában vagy bizonyos bőrbetegségekben, mint a neurodermitisz. Olvass utána, hogy mit tehetsz a napallergia kialakulása ellen!

7. Milyen naptejet használjak az arcomra?

A fiatal éveinkben megelégedtünk egy tubus naptejjel, amivel (remélhetőleg) gyakran és bőségesen kenegettük a testünket és az arcunkat is. Amióta megjelentek a piacon a fényvédő hatással rendelkező öregedésgátló és egyéb speciális nappali arckrémek, tudjuk, hogy ezekkel két legyet üthetünk egycsapásra. Tehát ezek a hidratálás mellett a fényvédő hatás révén például a pigmentfoltok kialakulásának megelőzésében is segíthetnek. Az arcbőr védelmére kifejlesztett, 50-es faktorszámú fényvédő készítmények választéka hatalmas, többek között ásványi szűrőt vagy a ráncfeltöltő hialuronsavat tartalmazó termékek is kaphatók ma már.

8. Milyen naptejjel óvjuk a kisbabák és a gyermekek bőrét?

A gyermekek bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, így hajlamosabb a napkárosodásra, mint a felnőtteké. Ezért a kisbabák bőrét sohasem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni. A szülők ugyan próbálják óvni gyermekeik bőrét a napégéstől – annak következményeivel (például hogy a gyerekkori napégés növeli a felnőttkori bőrrák kialakulásának kockázatát) nem mindenki van tisztában. A kisgyerekek számára a megfelelő ruházat nyújthatja a legjobb védelmet. A speciálisan számukra kifejlesztett UV-védőruhákban tudhatjuk őket a legnagyobb biztonságban, amik hasonlóképpen védik őket, mintha 50 faktoros naptejjel lennének bekenve. Bekrémezni így csak azokat a testrészeket kell, amiket ezek nem fednek – viszont annál tovább, mintha csak naptej védené a bőrüket, nem szabad a napon maradniuk.

9. Mely esetekben kellene mellőznünk az ásványi szűrős naptejek használatát?

Amilyen fontosak számunkra a fényvédőszűrők, olyan károsak lehetnek a környezetre. Úszás közben könnyen kerülhetnek olyan anyagok a vizekbe, mint az oxibenzon, oktinoxát, oktokrilén és különböző mikroműanyagok. Ezért bizonyos nyaralórégiók, mint például Hawaii, törvényileg tiltják az ezen szűrőket tartalmazó fényvédőszerek használatát. Ezekről még utazás előtt érdemes informálódnod, és ennek megfelelően válaszd ki a krémet, ami végül a kofferedbe kerül.

10. Milyen naptejjel kenjük a tetoválásainkat?

Mindegy, hogy épp nyáron tervezel készíttetni magadnak tetoválást, vagy a már meglévőt szeretnéd optimálisan ápolni – itt találsz tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogy védd a napsugárzástól a tetoválásaidat.

Ezek a kedvenc napfényvédőink a nyári szezonra: