Active Beauty
Mire figyeljünk, ha nyáron napra megyünk a gyerekkel

Veszélyek és védekezés

Mire figyeljünk, ha nyáron napra megyünk a gyerekkel

Bár gyermekeink fokozott érzékenysége miatt egész évben érdemes odafigyelni a napfénytől való védelemre, a nyári időszak a nyaralások, utazások, és a vízparton vagy homokos területen töltött idő miatt különösen veszélyes lehet bőrükre. Mire figyeljünk oda, ha meg szeretnénk védeni gyerkőceinket a káros UV sugaraktól?

A legkritikusabb időszakban bújjunk el!

Ha tehetjük, kerüljük el 10 és 16 óra között a napon való tartózkodást, mivel a sugarak ilyenkor a legerősebbek. Különösen figyeljünk oda, ha sportolnak gyermekeink, mivel a mozgás közben bőrüket érő levegőáramlat és a fokozott izzadás hűti testüket, és nehezebb megérezniük, hogy éget a nap. A káros UV sugárzás pedig még egy felhősebb, hűvösebb napon is ugyanúgy jelen van, és az árnyékban sem vagyunk teljes biztonságban a visszaverődő fénysugarak miatt. Ez különösen érvényes a vízparti és világos homokkal borított területekre.

AZ ELSŐ NYARALÁS A BABÁVAL

Öltözzünk fel!

A bőrfelületet eltakaró öltözet az egyik legfontosabb eszköze a fénytől való védekezésnek. A meleg ellenére is igyekezzünk minél nagyobb testfelületet eltakaró ruházatot adni gyermekeinkre. Mindig viseljenek kalapot vagy sapkát, és az UV szűrős lencsével rendelkező napszemüvegről se feledkezzünk meg! Ha tehetjük, a strandra mindig vigyünk magunkkal napernyőt!

Fényvédő krémek és naptejek

A napkrémek használata minden esetben kötelező. A gyermekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Kutatásokkal megerősített tény, hogy életünkben a direkt napfényen töltött idő körülbelül 80 százalékát gyerekkorban éljük át, és már akár egy súlyosabb leégés megkétszerezi a későbbiekben kialakuló melanóma kockázatát. Használjuk gazdagon a különböző naptejeket és fényvédő készítményeket, gyermekek esetében mindig a legnagyobb, 50+ faktorszámút alkalmazva. Néhány termék E vitaminnal és egyéb hasznos összetevőkkel van dúsítva, így extra bőrápoló hatással is rendelkezik.

NYARALÁS A GYEREKEKKEL? EZ AZ 5 DOLOG NE MARADJON OTTHON!

Leghatásosabb, ha 30 perccel a nappal való érintkezés előtt kenjük be gyermekeinket, hogy bőrüknek legyen elég ideje beszívnia a krémet. Ne feledkezzünk meg semmilyen testrészről, sokszor elsiklunk a fülek, a kézfej és a lábfej védelme felett. Jusson eszünkbe, hogy az ajkak is leéghetnek, szerezzünk hát be fényvédő ajakzsírt is! Gyermekek esetében a naptej használatát 2 óránként ajánlott ismételni, hiszen a játék, izzadás, fürdőzés következtében gyorsan lesúrolódhat, leoldódhat bőrükről. Ne hagyjuk magunk megtéveszteni a ’vízálló’ kifejezés által: ez általában azt jelenti, hogy vízben való tartózkodás esetén 80 percig nyújt védelmet a krém. Azonban egy része már a vízben lemosódik, és a törölközővel való szárítkozásnál a megmaradt krémet is letörlik magukról a kicsik. Ha gyermekünk nem nagy rajongója a kenegetésnek, próbáljunk ki színezett, vagy különleges illatú termékeket, ezt általában minden gyermek élvezi.

6 INDOK, MIÉRT FONTOS UTAZNI A GYEREKEKKEL

Figyeljünk a gyógyszerekre

Néhány gyógyszer erősítheti a bőr érzékenységét a nappal szemben, ilyenek lehetnek bizonyos antibiotikumok is. Így ha gyerkőcünk valamilyen okból gyógyszert szed, mindig konzultáljunk gyermekorvosunkkal, hogy kellőképp felkészülhessünk egy nyaralás vagy kirándulás előtt.