Active Beauty
Egy bőrgyógyász fontos kérdéseket válaszol meg az ásványi fényvédőkkel kapcsolatban
Szöveg:

Napvédelem

Egy bőrgyógyász fontos kérdéseket válaszol meg az ásványi fényvédőkkel kapcsolatban

A fényvédelem megóvják bőrödet a károsodástól és a korai öregedéstől. A hagyományos fényvédőszerek mellett azok természetes alternatívái, az ásványi fényvédők is egyre népszerűbbek. Ezek alapjait a fizikai szűrők adják, és leginkább érzékeny bőrűek, illetve kisbabák számára ajánlottak. Egy bőrgyógyászt megkérdeztünk, hogy mit tudunk az ásványi fényvédőkről, és mire kell figyelnünk a használatuk során.

Dr. Katharina Medek, a salzburgi egyetemi kórház bőrgyógyásza az ACTIVE BEAUTY-nak elmagyarázza, hogyan működnek az ásványi fényvédők.

Mik az ásványi fényvédők?

Ezek a termékek a hagyományos, kémiai UV-szűrős fényvédő krémek természetes alternatívái. Az ásványi fényvédők anélkül óvják a bőrt, hogy kémiai reakciók mennének végbe annak felső rétegében. Kémiai UV-szűrők helyett fizikai szűrőkkel dolgoznak, melyek nem jutnak be a mélyebb bőrrétegekbe. Annak ellenére, hogy ezek az apró ásványi részkecskék fel tudnak gyülemleni a bőr szarurétegében, nem tudnak onnan bejutni a szervezetbe. Ezáltal nem okoznak változást az anyagcserében, a hormonháztartásban vagy a sejtekben – habár ezt a témát heves vita övezi.

Hogyan működik az ásványi fényvédelem?

Az ásványi napozók fizikai UV-szűrői parányi részecskék, melyek alapjait a legtöbb esetben cink-oxidok vagy titán-dioxidok alkotják. A készítmény felvitel után nem szívódik be a bőrbe, hanem annak felszínén marad. Ezáltal egy természetes védőréteget képez a bőr és a napsugarak között. „A fényvédelem azáltal alakul ki, hogy ezek a részecskék visszaverik és szétszórják a napsugarak nagy részét, mindössze egy kis részüket nyelik csak el” – magyarázza a bőrgyógyász.

Milyen előnyük van az ásványi fényvédőknek?

  • Természetes napvédelem kémiai szűrők nélkül
  • Nem tartalmaznak parabéneket, szilikonokat, tartósítószereket, illatanyagokat stb.
  • A bennük rejlő növényi olajoknak és kivonatoknak hála ápolják is a bőrt
  • Számos ilyen termék vegán, továbbá nem tartalmaznak mikroműanyagot
  • Felvitel után azonnali védelmet nyújtanak.

Kiknek ajánlott az ásványi fényvédők használata?

Az ásványi napozók azok számára bizonyulnak jó választásnak, akik nem szeretnének kémiai szűrőkkel ellátott fényvédőket használni. Ez az alternatív napvédelem főként babák, kisgyerekek és várandós nők számára ajánlott, illetve érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak vagy pikkelysömörben szenvedőknek. A bőrgyógyász szerint a rosacea első stádiumában is használhatók az ásványi napozók, méghozzá addig, amíg nem alakulnak ki kisebb pattanások.

Kisbabák és kisgyerekek számára miért jó választás a napvédelem ezen alternatív formája?

A csecsemőket és kisgyerekeket alapvetően két éves korukig, de legalább egy éves korukig nem szabad kitenni a nap közvetlen sugarainak. Addig minden esetben UV-szűrős ruhát kell viselniük. Nyáron persze lehetünk a szabadban a kicsikkel, mindössze a következőt kell betartanod: kisbabáknak és gyerekeknek hat éves korig ideális választásnak bizonyulnak az ásványi napozók. „Ennek az egyik fő oka, hogy az apró részecskék nem jutnak be a szervezetbe, és nem váltanak ki allergiás reakciókat” – mondja Dr. Katharina Medek. Rendkívül praktikus a kisbabák fényvédelme kapcsán, hogy az ásványi napozók a felvitelt követően azonnali védelmet nyújtanak, és újbóli krémezés után is rögtön védik a bőrt.

Kiknek nem ajánlottak az ásványi fényvédők?

Az ásványi napozók használata abban az esetben nem ajánlott, ha a rosacea már nem az első stádiumban tart, hanem már megjelentek a pattanások. Ezen kívül akné esetén sem javasolt az alkalmazásuk, ahogy pattanásos vagy mitesszeres bőr esetén is óvatosnak kell lenned. „A pattanások kialakulására hajlamos bőr állapota sajnos tovább romolhat, mivel a szaruval és faggyúval eltömődött mirigyeket még inkább eltömíthetik az ilyen készítmények” – magyarázza a bőrgyógyász.

Az ásványi napozók ugyanolyan jól védik a bőrt, mint a kémiaiak?

Az összes naptej megvédi a bőrt a károsodástól és a túlzott öregedéstől. Egy ásványi UV-szűrővel azonban csak nehezen érsz el magas faktorszámot. Az ásványi napozók faktorszáma 30 körüli az UV-A és UV-B sugarak esetén is. A legtöbb esetben az ásványi UV-szűrőket kémiai UV-védelemmel egészítik ki, így növelve a faktorszámot.

Az ásványi napozók használata során is keletkezik vékony fehér réteg a bőrön?

Az ásványi napozók eloszlatása a bőrön sokkal nehezebb, mint a hagyományos fényvédőké. Felvitelük során a részecskék a bőr felületén maradnak, így azt enyhén fehérre színezik. A modern ásványi napozók esetében azonban ez már alig észrevehető. Egy előnye azonban van ennek a fehér rétegnek: Pontosan látod, hogy hol kented már be magadat, és hol nem.

Az ásványi napozók tartalmaznak nanorészecskéket?

Egyes ásványi napozókban vannak nanorészecskék – vagyis mikroszkopikus részecskék –, ugyanis azok segítségével tudod könnyebben eloszlatni a bőrödön a készítményt, és kevésbé lesz látható a fehér réteg. A nanorészecskéket tartalmazó termékeket arról tudod könnyedén felismerni, hogy az összetevők listájában kötelezően fel van tüntetve a „nano” szó. Az azonban vitatott, hogy egyáltalán van-e egészség- és környezetkárosító hatásuk, és ha igen, milyen mértékű. A bőrgyógyász ettől függetlenül azt tanácsolja, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek irritált vagy sérült a bőre, illetve kisbabák és kisgyerekek esetén olyan fényvédelmet válassz, melyek nem tartalmaznak nanorészecskéket.

Melyik a jobb: a kémiai vagy ásványi napozó?

Erre nem lehet egyértelmű választ adni. „Minden bőr más, továbbá az olyan tényezők is számítanak, mint például az életkor” – mondja a bőrgyógyász. Felnőttek esetében azt szokta alapvetően javasolni, hogy olyan fényvédőt használjanak, ami ásványi és kémiai szűrőket egyaránt tartalmaz. Manapság már számos, alaposan bevizsgált, jól tolerálható kémiai szűrő létezik. Azzal kapcsolatban, hogy hány éves kortól használhatnak gyerekek is kémiai szűrővel ellátott napvédő készítményeket, folyamatosak a viták. A bőrgyógyász kisgyerekeknek egyéves kortól olyan ásványi napozók alkalmazását javasolja, melyek nem tartalmaznak nanorészécskéket. Ha a gyerekek már idősebbek, akkor az ásványi és kémiai szűrők kombinációját ajánlja, hiszen így mindkettő előnyeiben részesülnek.

Hogyan kell az ásványi napozókat helyesen alkalmazni?

Legnagyobb előnyük: az ásványi napozók a felvitelük után azonnal kifejtik hatásukat. A kémiai fényvédőkkel szemben nem kell megvárni, hogy hasson. „Azonban úszás után, illetve izzadás következtében, továbbá átlagosan két-három óránként muszáj ismét bekenned magad az ásványi napozóval” – tanácsolja a bőrgyógyász. Gazdagon oszlasd el a bőrödön a fényvédő krémet. Egy felnőtt esetében kb. 6 evőkanálnyi krémre van szükség.

Miért kell az ásványi napozókat lemosni?

A fényvédő termékek nem bőrápoló készítmények. Ezek mind jelentősen igénybe veszik a bőrt, és kiszárítják azt. Épp ezért annyira fontos, hogy este eltávolítsd őket. Ez hatványozottan igaz a gyerekek esetében. „Ha rendszeresen nem mosod le a krémet, vagyis éjszaka is a puha gyerekbőrön marad, akkor irritálhatja és kiszáríthatja azt. Ezen kívül a legapróbb koszrészecskék is jobban megtapadnak a bőrön, amitől pattanások alakulhatnak ki” – magyarázza Dr. Katharina Medek.

Meddig állnak el az ásványi napozók?

A gyártók egy nyitott tetejű tégellyel ábrázolják, hogy meddig őrzi meg a minőségét az adott termék. A legtöbb esetben ez 12 hónap.

A legjobb ásványi fényvédők a dm kínálatában: