Az Euro-barométer szerint magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem dupla ennyi. A felnőtteknek emellett további négy foguk szuvasodik, és kettő biztosan tömött. 65 éves korra a lakosság 30 százaléka már fogatlan. A megfelelő szájhigiéniával és a rendszeres ellenőrzéssel azonban sokat tehetünk, hogy megelőzzük a bajt. A fogbetegségek azonban sokáig szinte tünetmentesek maradnak, a kezdeti fázisban önmagában nem járnak fájdalommal, így hajlamosak vagyunk elodázni a szükséges ellenőrző vizsgálatokat. A legjobb, ha mi magunk rendszeresen teszünk a fogaink egészségéért.

Sajnos még mindig sokan mellőzik az alapos, naponta többszöri fogmosást, illetve a fogselyem használatát. Egy átlagos magyar ember évente 3 tubus fogkrémet és másfél fogkefét használ el. Ez azt jelenti, mintha kétnaponta egyszer mosnánk fogat az egyébként már használhatatlanra kopott kefékkel.


Alapszabályok az egészséges fogakért

Ügyeljünk a helyes fogmosási technikára: minden felületet érintsünk a tisztítás során: a felső és az alsó fogsort is alaposan tisztítsuk meg.  A külső és belső felületeket, a rágófelszíneket és a nyelvet se felejtsük ki! Időnként változtassunk kissé a mosási sorrenden, hogy a végére is maradjon elegendő energiánk, lelkesedésünk.
Naponta tisztítsuk a fogközöket fogselyemmel, lehetőleg a fogmosás előtt, naponta tisztítsuk a nyelv felszínét. A fogmosások száma legyen arányos az étkezések számával, de a napi minimum 2x2 perc (reggel és este) mindenképpen ajánlott


Miért fontos a reggeli fogmosás?

Mivel éjszaka a legaktívabbak a baktériumok, ugyanakkor alvás közben kevés nyál termelődik, valamint nem működik a nyelv öntisztító hatása, így könnyen képződik lepedék a fogfelszínen. Az este lefekvés előtti fogmosás pedig a nap során a szájban keletkező lepedék, ételmaradványok eltávolítását szolgálja.

Az optimális az lenne, ha minden étkezés után kb. 20 perccel megmosnánk a fogainkat (főként, aki többször nassol), de ez általában nem megoldható, ezért már azzal is jót teszünk, ha étkezés után iszunk egy pohár vizet, ami felhigítja a savakat, így kevésbé károsítja a zománcot. A gyümölcs vagy sav tartalmú étel, ital fogyasztása után minimum fél óra elteltével mossunk fogat, mert a savak hatására csökken a PH érték a szájban, ami szintén gyengíti a fogzománcot, főleg, ha súroljuk is.


Tudtad? 

A savas ételek, italok ugyanolyan károsak lehetnek, mint a cukrosak. Igen, hiszen a savtartalmuk kikezdi a fogzománcot. Különösen veszélyesek a tejfogakra a savanyú cukorkák például. Válasszunk savmentes, cukormenetes italokat, ha tehetjük.
 
Még több hasznos tippet találsz aloldalunkon LINK