Menü

Csókot!

Száraz ajkak, szúrós szakáll, rossz lehelet?

Home » Szépség » Szépségápolás » Csókot! - 06.2019

Néhány csókélményt a legszívesebben örökre kiradíroznánk az emlékezetünkből. Például Vilma néni üdvözlőpusziját, amivel gyerekként rendszeresen boldogított minket – ha akartuk, ha nem. Vagy néhány alkoholmámoros particsókcsatát, amire általában ugyancsak nem túl szívesen emlékszünk vissza. De felnőttként, józan állapotban is szerezhetünk negatív tapasztalatokat a csókolózás kapcsán.

A megkérdezettek szerint a jó csók nem túl rövid és nem túl nyálas. Egy elkapkodott csók ugyanúgy kiábrándító tud lenni, mint a túlságosan kihívó, mely közben azt érezzük, hogy partnerünk már legszívesebben át is térne a következő programpontra. Mert legalábbis a hölgyek többsége számára a csókolózás több, mint szex előtti előjáték. A legeslegszebb csókélmények azok, melyekben mindkét fél teljes mértékben átadja magát a pillanatnak, melyben a bőr és a haj is részt vesz, és amelyek közben a partnerek mindvégig lecsukva tartják a szemüket. Ha pedig még a lehelet is finom illatú, és puha ajkak érintik a miénket, akkora legszívesebben ott, abban a pillanatban megállítanánk az időt.

Legyen inkább lágyan simogató, mintsem kemény

Állítólag vannak olyan férfiak, akik szexinek tartják, ha a kedvesük a szenvedélyét a háton ejtett néhány macskakarmolással juttatja kifejezésre. Ezzel szemben a nők az arcukat dörzsölő borostát kevésbé találják izgatónak. Sajnos a szakállszőrök a természetüknél fogva valamivel keményebbek és szúrósabbak a hajszálaknál. Ezért igényel némi odafigyelést a megszelídítésük. A szakállmosás (a legjobb, ha ez a zuhany alatt, kímélő samponnal történik), a borotválás, illetve a nyírás mellett a szakállápoló olajjal végzett gyengéd masszázs is a napi ápolási rituálé részét kellene képezze. Ebből a termékből már néhány csepp is elég ahhoz, hogy a kefeszerű szőröcskéket kellően puhává és selymessé varázsoljuk.

5 TÉMA, AMIRŐL MINDEN PÁRNAK BESZÉLNIE KÉNE

Nyalogatni tilos

A nők a puhaságra buknak, és nemcsak az arcszőrzet, hanem az ajkak tekintetében is. Az érdes foltok, a száraz bőr és a repedések ápolatlan hatást keltenek, és csókolózás közben is zavarók lehetnek. Mivel az ajak bőre némileg vékonyabb, mint a test többi részéé, és nem rendelkezik saját faggyúmirigyekkel, nem tudja zsíros réteggel bevonni a vékony, fedő hámrétegét, ezért hamar ki is szárad. Ha végignyaljuk ajkunkat, azzal csak rövid időre javítunk a helyzeten, mivel amint elpárolog róla az a kevés nedvesség is, csak még szárazabbá válik.  Segítségünkre lehetnek a visszazsírozó ápolóstiftek, melyek nedvességgel töltik fel az ajkakat, illetve a bőr védekezőrétegét is erősítik. A méhviasz, a sheavaj, a kókuszolaj, valamint a vazelin is kiváló ajakpuhító anyagok. Viszont csókolózás közben nem kell őket félteni, az lehet nyugodtan vad és persze szenvedélyes.

Egyleheletnyi semmi

Azt mondják, egy jó csóktól eláll a lélegzetünk is. Ezért kellemetlen leheletről szó sem lehet. Ám az sajnos általában pont a legalkalmatlanabb pillanatokban lép fel, pedig a randi előtt még a cigarettát és a hagymát is nagy ívben elkerültük. Önmagában a fogmosás általában nem oldja meg a helyzetet, mivel a nyelv és az íny is okolható lehet a kellemetlenségért. Ugyanis ezeken is mindenhol találhatók olyan baktériumok, melyek ként bocsátanak ki, és ezáltal rossz leheletet okoznak. A makacs lerakódások eltávolítását bízzuk a profira, annak pedig, aki emellett még naponta fogselymet és nyelvtisztítót is használ, már szinte nyert ügye van. A megfelelő szájvíz pedig még a csábítóan friss illatról is gondoskodik.

Tündöklő fehérség

Abban, hogy mennyire vágyunk arra, hogy valaki megcsókoljon minket, bizonyos mértékben a külcsínnek is szerepe van. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy a mosolynak kötelező olyannak lennie, mint a fogkrémreklámban látottnak, de a rossz fogak és az elszíneződések nem kifejezetten csókra csábító tényezők. A lerakódásokat jó technikával az otthoni fogápolás során is el tudjuk távolítani. A fogkrémekben található apró csiszolószemcsék a kávé és a bor okozta elszíneződéseket is letakarítják a fogakról. Azonban a fogorvos által végzett fehérítés hatása ennél intenzívebb. Jóllehet ez pénzbe kerül, a fogaink viszont akár négy éven keresztül is hófehérek maradhatnak. Ha néhány fog – például egy gyökérkezelés után – nem nyeri vissza eredeti színét, akkor egy bizonyos technikával belülről is lehet világosítani őket. Alternatívaként kínálkoznak a speciálisan az első fogakra helyezhető kerámiahéjak is, melyek alatt el tudjuk rejteni a problémás fogakat. Ezek a héjak manapság már hártyafinomságú és foganyagkímélő változatban is kaphatók.

A BOLDOG PÁROK TITKAI

Csukd be szemed, nyisd ki szád

A csókolózás mint tevékenység is hozzájárul a száj egészségének megőrzéséhez. Abban a pillanatban, amikor kedvesünk ajka a miénkhez ér, fokozódik a nyáltermelés. Ez persze jót tesz a fogaknak és a fogínynek is. Illetve sok más szempontból is egészséges csókolózni. Az immunrendszer profitál a baktériumcseréből, csökken általa a stressz-szint, az arcizmoknak pedig kíméletes edzésben lehet részük. Ráadásul oxitocin szeretethormon, valamint szerotonin boldogsághormon is termelődik közben, melyek együtt nemcsak a hangulatunkat, hanem a kapcsolatunkat is javítják. A felmérésekből az derül ki, hogy azok az emberek, akik gyakran csókolnak, tovább élnek másoknál. És egész biztosan boldogabban is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk