Menü

A fogselyem fontossága gyerekeknél

Hatékony szájápolás

Home » Család » Gyereksarok » A fogselyem fontossága gyerekeknél - 07.2020

A fogak tisztítása önmagában nem elegendő a fogszuvasodás megelőzéséhez, a fogselyem használata pedig a gyermekeknél is éppolyan fontos, mint a felnőttek esetében.

Nem csak a fogkefe kiválasztására kell ügyelnünk, ha gyermekünk fogápolásáról van szó.  „Azok, akik nem használnak fogselymet, csak 70% -os szájhigiéniát tudnak elérni. Az úgynevezett interdentális terek, mint a fogközek, így ki vannak téve a  fogpusztulás veszélyének ”– mondja Dr. Reinhard Lukas, fogorvos.

Sokan úgy gondolják, hogy gyerekkorban még nem érdemes ennyi figyelmet fordítani a szájápolásra, mert a tejfogak úgyis kihullanak. Ez igaz, emiatt viszont nem hanyagolhatjuk el a megfelelő tisztítást. Fontos, hogy minél hamarabb megtanulják a gyerekek, hogy a fogselyem használata a mindennapi rutin része. A fogkefével ellentétben, a fogselyem a fogak közötti szűk réseket is eléri, ahol a baktériumok különösen makacsan megtapadhatnak. Ha ezeket a területeket rendszeresen tisztítjuk, akkor a fogszuvasodás nagy részt kiküszöbölhető.

  1. Mikor kezdje el gyermekünk a fogselymet használni?

Sok szülő nem biztos benne, mikor jön el az ideje a fogselyem használatának. Az első fogak, amelyek távol vannak egymástól, nem igénylik a fogselyem használatát. Azonban amint a tejfogak teljesen kinőnek, és a fogak között szoros érintkezési pontok alakulnak ki, el kell kezdeni beiktatni a használatát.  Általános szabályként javasolt a fogselymet először kettő és négy év között használni. A fogselyem önálló használata csak idősebb, iskolás gyermekeknél ajánlott.

RAGYOGÓ DIY ÖTLETEK GLITTERREL

  1. Fogmosás előtt vagy fogmosás után?

Ha a fogmosás előtt használjuk a fogselymet, annak az az előnye, hogy a fogkrém mélyebben hatolhat be a fogközökbe, mivel minden ételmaradékot eltávolítottunk onnan. Ha csak tisztítás után használjuk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy baktériumok jutnak a résekből a már tisztított felületekhez. Ezért javasolt először használni fogselymet, majd a fogkefét.

  1. Hogyan használhatjuk a leghatékonyabban?

Az első években a szülők gondoskodnak a fogselyem megfelelő alkalmazásáról. A legkényelmesebb, ha a gyerekek le tudnak feküdni például a kanapéra, fejüket a szülők ölébe teszik, akik így hozzáférnek a fogakhoz.  Némi gyakorlást igényel és mindkét félnek türelmesnek kell lennie, de hamar bele lehet rázódni.

A fogselyem használata már gyerekkorban is fontos szerephez jut
  1. Milyen fogselymet használjunk?

A fogselyem kezelése a tapasztalatlan gyermekek számára meglehetősen nehéz. Vannak kifejezetten 6 éves kortól ajánlott termékek, amik megkönnyítik a használatot. Ma már színes fogselymet is be tudunk szerezni, ami szórakoztatóbbá teszi a fogak tisztítását.

  1. Hogyan vegyük rá őket?

A legjobb játékosan megközelíteni a kérdést, és persze türelemmel, valamint néhány trükk bevetésével.  Elmagyarázhatjuk és illusztrálhatjuk is a problémát, ha bepiszkoljuk a kezeinket (például virágfölddel), és megmutatjuk, hogy a baktériumok és élelmiszer-maradványok ugyanígy tapadnak a fogakhoz, csak szabad szemmel nem látjuk őket.  Ezután zárjuk össze szorosan a kezünket, és így mossunk kezet. Látható lesz, hogy az ujjak közötti szennyeződések nem tűntek el teljesen.

ONLINE VAGYOK, ANYA!

  1. Gyakorlás egyedül

Előbb vagy utóbb a gyermekeknek képesnek kell lenniük arra, hogy egyedül is használják a fogselymet, ezért hagyjuk, hogy kísérletezgessenek. A kézügyesség begyakorolható, az egyetlen fontos dolog, hogy mindig ellenőrizzük a végeredményt, és ha kell, végezzük el mi megfelelően a tisztítást.

További cikkek az ápolt fogakért:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk