Menü

Így kell helyesen fogat mosni

A szép és ápolt mosolyért

Home » Életmód » Egészség » Így kell helyesen fogat mosni - 08.2019

Sokan még mindig úgy mossák a fogukat, ahogy azt gyerekkorukban tanulták, ami azonban nem helyes. Az elmúlt évtizedekben rengeteg új ismeretre tettek szert ebben a szakmában is, melyek tudatában megváltoztak az orvosi ajánlások.

Időzítés

Az egyik ilyen változás az, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása után nem szabad azonnal fogat mosni, ugyanis a savasságuk miatt ajánlott legalább egy órát várni. Ezek közé tartozik például az alma, a narancs, a kivi, különböző gyümölcslevek és olyan salátaöntetek, melyek ecetet tartalmaznak. A sav kioldja a fogzománcból a kalciumot és a foszfátot, aminek következtében meggyengül a fogak védőrétege. Utóbbi egy óra elteltével ismét helyreáll, így már nem árthatunk a fogmosással.

Technika

A javasolt mosási technika is sokban változott. A régi ajánlások szerint körkörösen kellett mosni a fogakat, míg manapság már azt javasolják, hogy felülről lefelé tisztítsuk meg azokat. Kiderült ugyanis, hogy az előbbi technikával betolhatjuk az íny alá az ételmaradékokat és a baktériumokat, aminek következtében gyulladás alakulhat ki.

Az új módszert Bass-technikának hívják, amely során a fogkefét félig az ínyre és félig a fogra kell helyezni úgy, hogy a sörték az íny irányába nézzenek, a fogkefe feje pedig a fogfelszínnel 45-60 fokos szöget zárjon be. Ezután kezdhetjük a fogmosást: enyhe nyomást alkalmazva mozgassuk ide-oda a fogkefét, majd a fellazított lepedéket fentről lefelé söpörjük le a fogainkról. A rágófelszínt a szokásos módon tisztítsuk meg.

RAGYOGJON AZ A MOSOLY!

A megfelelő fogkrém

A fogkrém kiválasztásánál figyelnünk kell arra, hogy ne tartalmazzon cukrot, viszont legyen benne fluorid, ugyanis utóbbi plusz védelmet nyújt a fogszuvasodással szemben.

A megfelelő fogkefe

Ahhoz, hogy az összes ételmaradékot és baktériumot el tudjuk távolítani a fogainkról, nem csupán a helyes mosási technika alkalmazására kell hangsúlyt fektetnünk, hanem a tökéletes fogkefére is. Amire figyelni kell: a fogkefe feje legyen rövid, a műanyagsörték végei pedig lekerekítettek. Az olyan fogkefékkel, melyeknek a sörtemezője tökéletesen illeszkedik a fogak felszínéhez, nagyon egyszerűen el tudjuk érni a száj nehezen hozzáférhető részeit. Higiénia szempontjából ajánlott minden használat után megtisztítani a fogkefét, majd fejjel felfelé száradni hagyni. Az élettartamot tekintve a két hónapot javasolt betartani, így biztosak lehetünk abban, hogy mindig jó minőségű fogkefét használunk.

ÉP FOGAK A TERHESSÉG ALATT IS

Fogmosás gyakorisága

Naponta legalább kétszer, reggel és este ajánlott fogat mosni, méghozzá mindig az étkezés után, hiszen akkor szükséges az ételmaradékok és a baktériumok eltávolítása. Sok orvos viszont azt javasolja, hogy ne kétszer, hanem minden étkezés után mossunk fogat.

Fogmosás időtartama

A három percet javasolt betartani, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy száz százalékosan meg tudjuk tisztítani a fogsorunkat. Felesleges ennél több időt rászánni, ugyanis tisztábbak nem lesznek, viszont megsérthetjük az ínyt és a fogzománcot.

Fogselyem

Mivel a fogkefe sörtéi nem jutnak be rendesen a fogak közé, ajánlott a fogselyem használata is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk