Igen, tudjuk: Dr. Google sokszor félrevezető válaszokat ad. Ha például rákeresünk a szájhigiéniai kezelések kifejezésre, olyan állítások jönnek velünk szembe, mint a: „károsítja a fogakat és a fogínyt”. Mit szólnak ehhez a szakemberek? Karin Vornwagner bécsi fogorvos válasza egyértelmű: „Ha a kezelést egy specialista végzi, akkor annak nem lehet káros hátasa.” Épp ellenkezőleg! A szakértő elárulja, hogy mi mindent kell tudnunk a professzionális szájhigiéniai eljárásokról.


7 kérdés & válasz a szájhigiéniai kezelésekről

 

1. Mi a kezelés célja, és kihez forduljak, ha szeretném elvégeztetni?

Vornwagner: „A szájhigiéniai kezelések célja a fogakra rakódott filmszerű lepedék eltávolítása.” Ugyanis a szájban olyan kórokozók tapadhatnak meg, amik kárt tehetnek a fogínyben és a fogakban.
 
Ausztriában minden fogászati rendelő kínálatában megtalálhatók a professzionális szájhigiéniai szolgáltatások, ahogy a körzeti egészségbiztosítóknál (gyógyászati központjaikban), valamint a magánegyetemeken és az állkapocsortopédiai rendelések szakembereinél is igénybe vehetők. Jó tudni: „Ma már léteznek szájhigiéniára szakosodott szakrendelések is.”
 

2. Mi történik egy professzionális szájhigiéniai kezelésen?

A tulajdonképpeni kezelés előtt a szakember először ellenőrzi a fogak állapotát. A specialista megnézi, hogy hogy helyezkednek el a fogak a fogágyban, és mennyi plakk található rajtuk. „Minden egyes fogat megfestünk, ami által láthatóvá válik a felszínükre rakódott lepedék” – magyarázza a fogorvosnő.
 
Ezt követően a szakember ultrahanggal, homokfúvással és különböző fogtisztító eszközökkel megtisztítja a fogakat, és eltávolítja róluk a fogkövet. Nem kell tartanod az ultrahangos kezeléstől: az ultrahangkészülék kíméletesen távolítja el a fogkövet egy vibráló hegyes fémeszköz segítségével. Közben egy vízspray hűti a kezelőeszközt, valamint lemossa a fogakról a leválasztott fogkövet. Az eljárás nagyon hatékony, és egyáltalán nem fájdalmas.
A fogkő eltávolítása után a specialista leöblíti, átpolírozza és fluoriddal kezeli a fogakat. „Megtisztítjuk a fogközöket is, és különböző géleket viszünk fel a fogakra és fogínyre” – mondja Vornwagner. A fluoridos kezelésnek köszönhetően a fogszuvasodást okozó baktériumok száma csökken a szájban. Ezenkívül ez az anyag kitölti a legapróbb barázdákat, valamint szájhigiéniai sztenderdnek számít, hiszen „a polírozópaszta minden esetben tartalmaz fluoridot.”
 

3. Árthat a fogaknak a szájhigiéniai kezelés?

„Ha a kezelést professzionálisan és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően végzik, akkor semmilyen kárt nem okozhat a fogakban – akkor sem, ha nagyon gyakran elvégeztetjük” – mondja a fogorvosnő. A szakértő ugyanis minden kezelés előtt megnézi a fogakat, és csak az indokolt műveleteket végzi el. Vornwagner szerint sokszor csak egy polírozásra van szükség.
 
„Ezenkívül Ausztriában az a szabály, hogy csupán a több évnyi fogorvosi tapasztalattal és speciális végzettséggel rendelkező szakemberek végezhetnek szájhigiéniai kezelést.”