Active Beauty
Repedezett sarok?

Így szabadulj meg tőle

Repedezett sarok?

Lábfürdő
A repedezett sarrok egyik leghatékonyabb ellenszere a rendszeres lábfürdő. Ehhez egy nagy lavórba engedjünk meleg vizet, majd ebbe áztassuk a lábunkat 10-15 percig, hogy megpuhuljon a bőrünk. A kiszáradt bőrt hidratálnunk is kell, ezért tegyünk pár csepp kókusz- vagy olívaolajat a vízbe. Amennyiben nem csak száraz a sarkunknál a bőr, hanem még bőrkeményedésünk is van, akkor adjunk még egy csipet sót is a vízhez. Ennek tisztító hatása van, továbbá megöli a baktériumokat és bejuttatja a nedvességet a keményebb bőrbe is.

Habkő
Egy kellemes lábfürdő vagy akár zuhanyzás után is bátran használjunk habkövet, amelynek segítségével el tudjuk távolítani a kemény és száraz bőrt. Ezt azonban óvatosan tegyük, nehogy túl sok bőrtől szabadítsuk meg a sarkunkat. Amennyiben túl durván használjuk a habkövet, sebek is keletkezhetnek. Minden használat után alaposan tisztítsuk meg a habkövet, nehogy baktériumok telepedjenek meg rajta.
 
Hidratálás
Ahogy már fentebb is említettük, repedezett sarok esetén rendkívül fontos a hidratálás, így erre mindig szánjunk időt. Tusolás, fürdés vagy a habkő használatát követően mindig kenjük be a sarkunkat egy hidratáló vagy speciális lábkrémmel, melyemindenféleképp tartalmazzon shea- vagy kakaóvajat, aloe verát, ureát, esetleg jojobaolajat. Ha jobban kedveljük a természetes anyagokat, akkor erre a célra használhatunk olíva-, mandula- vagy kókuszolajat is. Ezeket jól masszírozzuk be az érintett területre, majd húzzunk zoknit a lábunkra, így fokozhatjuk a pozitív hatást.

Lábpakolás
A lábunk tökéletes kényeztetése érdekében használjunk rendszeresen lábpakolást, ami kifejezetten arra a célra lett kifejlesztve, hogy a száraz és bőrkeményedéses bőrt is teljes mértékben ápolja. Szerencsére már akkora a kínálat ezekből a termékekből, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, így semmi sincs veszve, ha nyárra gyönyörűen ápolt és bőrkeményedésmentes lábakra vágyunk.

Megfelelő cipő
Ha végleg búcsút szeretnénk inteni a repedezett saroknak, akkor a cipőválasztásunkra is figyelnünk kell. A túl szűk lábbelik nagy nyomást gyakorolnak a lábunkra, aminek következtében bőrkeményedés alakulhat ki. Inkább válasszunk laza és kényelmes cipőket, melyekben elegendő helyük van a lábainknak.

Helyes táplálkozás
A száraz bőr nem csak külső behatások következtében alakulhat ki, hanem a belső folyamatok során is. Ez azt jelenti, hogy ha nem megfelelően táplálkozunk, azaz kevés cinket vagy Omega-3-at juttatunk a szervezetünkbe, akkor előbb szárad ki a bőrünk. A cink pótlására együnk húst, sajtot, különféle csírákat és lencsét, míg az Omega-3 pótlására leginkább mogyorót, avokádót, növényi olajokat és lazacot fogyasszunk.