Active Beauty
Szkvalán: erre képes ez a növényi szépségápolási hatóanyag

Mindentudó ápolás

Szkvalán: erre képes ez a növényi szépségápolási hatóanyag

A szkvalán egy igazi mindentudó az ápolás terén. Ennek a hatóanyagnak, ami természetes módon megtalálható a bőrünkben, számos jótékony hatása van az arcra, testre és hajra is, továbbá az érzékeny bőrűek is használhatják.

Ez a szkvalán

A szkvalántól selymesen puha lesz a bőröd, emellett pedig öregedésgátló hatása is van, és szép fényessé varázsolja a hajat. Míg azonban ezek a hatások teljesen egyértelműek, addig a megnevezésnél néha adódnak félreértések. Szkvalán, szkvalén vagy fitoszkvalán – melyik a helyes? A szkvalán egy olyan lipid, amit a faggyúmirigyek bocsátanak ki, és megvédi a bőrt a kiszáradástól. Ezért az allergiás reakció szinte lehetetlen. Ha a gyártók ki szeretnék hangsúlyozni, hogy mindez természetes alapokon nyugszik, akkor említik fitoszkvalánként. Manapság a szkvalán minden fajtája vegán, és olívákból állítják elő.

Szkvalán: hidratálás és ápolás

A szkvalán bármilyen bőrtípus esetén jó választás: a száraz bőr a hidratáló tulajdonságaiból húz hasznot; problémás bőr esetén abban segít, hogy a többi tisztító hatóanyag bejusson a mélyebb bőrrétegekbe. Az érzékeny bőrt nem irritálja, mert az olívából kinyert szkvalán nem különbözik a bőrben megtalálhatótól. Érett bőr esetén kipárnázza a ráncokat, és antioxidánsként is működik. Ha olyan hidratáló hatóanyagokkal kombinálod, mint a hialuronsav vagy a glicerin, igazi ápolóbombává válik.

Kényeztető testápolás szkvalánnal

A testápolásban is rendkívül kedvelt hatóanyag a szkvalán. Könnyen el lehet oszlatni a bőrön, gyorsan beszívódik, és más zsírokkal vagy olajokkal szemben nem hagy ragacsos réteget, mindössze egy selymes és kellemes érzetet. A várandós nők is kiélvezhetik a szkvalán jótékony hatásait testápoló vagy testolaj formájában: ez a szagmentes hatóanyag rendkívül jól nedvesíti a bőrt, továbbá rugalmasabbá teszi azt. A rendszeres, szkvalánnal történő ápolás csökkenti a bőrfeszülést, és megelőzheti a terhességi csíkok kialakulását.

Védelem és fény a hajnak szkvalánnal

Annak ellenére, hogy a szkvalán a haj szerkezetének természetes összetevője, jótékonnyal hatással van rá. Ezt a hatóanyagot manapság gyakran használják például a szilikon természetes helyettesítőjeként, ugyanis ahhoz hasonlóan körbeöleli a hajszálakat, fényesebbé téve azokat. További előnye: a szkvalán véd a hajtöredezettség ellen, vagy egy hajápoló termék részeként vagy tisztán olajként. Két-három csepp belőle már tökéletesen ápolja az igénybevett hajvégeket, és könnyebbé teszi a fésülést.