Active Beauty
A helyes lábápolás
Szöveg: Linda Freutel

Lábfürdő: a szép bőrért és a jó alvásért

A helyes lábápolás

A lábfürdő segít az izzadás, a bőrkeményedés, sőt az alvásproblémák kezelésében is, és a dm-nél minden szükséges kelléket megtalálsz hozzá. Mi pedig adunk néhány zseniális tippet mellé.
Amikor végre újra szandált viselhetünk, fontos, hogy a lábaink ápolt hatást keltsenek. Jóllehet egy jó pedikűr nem kizárólag a látványról szól, a lábunk egészségégének megőrzését és a jó közérzetünk fenntartását is szolgálnia kell. Erre pedig valószínűleg a lábfürdő a leghatékonyabb eszköz. A dm-nél megtalálod hozzá a megfelelő termékeket – itt pedig eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelned az alkalmazásánál.

Miért ajánlott mindenkinek a rendszeres lábfürdőzés?

Lábfürdő: jót tesz az egész testnek

A lábfürdő nemcsak ápol, hanem számos egyéb haszna is van: vízhőmérséklettől és fürdőadaléktól függően ellazítja az izmokat, vagy a felpezsdíti a vérkeringést. Ezenkívül a tyúkszem, a gomba és a gyulladások is hatékonyan kezelhetők vele.
Sokakra a lábfürdő olyannyira lazítóan hat, hogy elalvási problémákat vagy fejfájást is képesek orvosolni vele. A lábfürdők egyszerűen jót tesznek a testünknek. De – és ez fontos – nem csodaszerek! Tartós vagy komoly egészségügyi panaszok esetén kérjük, hogy keresd fel az orvosod!

Forró vagy hideg: milyen hőmérsékletű legyen a lábfürdő?

A lábfürdő hőmérsékletét a kívánt hatás határozza meg. Meleg lábfürdőről 38 és 40 Celsius-fokos vízhőmérséklet között beszélünk. Ennél a fajtánál az ajánlott áztatási idő 10-20 perc. A meleg lábfürdők kitágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást, ellazítják az izmokat, és így az egész szervezetre nyugtatóan hatnak. Kiválóan alkalmazható sport utáni regenerációhoz, elalvás előtt, vagy egyszerűen csak napközben, ha ellazulásra vágyunk.

A hideg fürdők 8-18 Celsius-fokosak; ezt három intervallumban alkalmazzuk, mely egységek 30 másodperc-2 perc hosszúságúak. A hideg lábfürdők elsősorban frissítő hatásúak. A hideg hatására összehúzódnak az erek, megemelkedik a vérnyomás, a szervezet pedig felpörög. A hideg lábfürdőket ezért alkalmazzák fáradt, nehéz és duzzadt lábak kezelésére is.

Lábfürdő: Milyen hatást várhatunk a fürdőadalékoktól?

A dm-nél mindenki megtalálja a szükségleteinek megfelelő lábfürdőadalékot. A készen kapható fürdőkristály-keverékek különböző alkalmazási igényeket elégítenek ki. De mi magunk is kísérletezhetünk a különböző hatóanyagú kristályokkal, így összeállíthatjuk a saját kedvenc mixünket a kényeztető ápoláshoz.


Lábfürdő izzadás ellen

Rendszeres alkalmazás esetén a lábfürdő segít csökkenteni a lábizzadást. A legjobb, ha a lábainkat minden nap langyos fürdőben áztatjuk, mely olyan adalékokat tartalmaz, mint a borostyán, kakukkfű, zsálya vagy fűzfakéreg. Ezek a hatóanyagok összehúzzák a verejtékmirigyeket, így csökkentik a verejtékezést.


Lábfürdő bőrkeményedés ellen

Bőrkeményedés esetén azok a lábfürdők bizonyultak hatásosnak, amik egy korty mandulatejet vagy néhány csepp levendulaolajat tartalmaznak. Körülbelül 20 perc melegvizes áztatás után a bőrkeményedés nagyon könnyen eltávolítható egy habkő segítségével.


Lábfürdő gomba és gyulladás ellen

A gyulladt vagy gombás bőr számára a sós lábfürdők hozhatnak enyhülést. Fontos: ha rövid időn belül nem tapasztalunk javulást, akkor feltétlenül fel kell keresni egy orvost a problémával. A lábfürdő elkészítésénél ne spóroljunk a sóval. Literenként négy púpos evőkanálnyi az ideális mennyiség.


Lábfürdő lábdagadás ellen

Elsősorban a meleg nyári hónapokban hajlamosak a lábfejek, bokák és lábak bedagadni, ami kellemetlen feszítő érzéssel jár. Ebben az esetben segít egy löttyintés sósborszesz vagy mentaolaj a hideg lábfürdővízbe. A lábakat áztatás után legalább 15 percre polcoljuk fel.


Lábfürdő alvásproblémák ellen

A meleg lábfürdők lazító hatásúak. Sokaknak könnyebben sikerül elaludniuk, ha lefekvés előtt körülbelül 20 percig meleg vízben áztatják a lábukat. Az olyan fürdőadalékok, mint a rozmaring- vagy a levendulaolaj, ugyancsak nyugtató és ezzel alvástámogató hatásúak, ezért érdemes ezekből is tenni néhány cseppet a meleg lábfürdővízbe. És akkor nincs más hátra: irány az ágy, és élvezd a meleg bizsergést a lábaidban. Olyan nyugtató érzés!