Active Beauty
Mennyire bánsz jól a lábaiddal?

Megérdemlik a törődést

Mennyire bánsz jól a lábaiddal?

Rájuk állunk, vagy rajtuk állunk? Tegyünk jót velük, és kapják meg azt az ápolást, amire szükségük van, valamint egy masszázst, amit már réges-rég kiérdemeltek.

Egész életünkben fáradhatatlanul hordoznak minket, felelősek a jó közérzetünkért, és még erogén zónának is számítanak. Ennek ellenére a lábaink még mindig nem kapják meg azt a figyelmet, amit nehéz munkájukért cserébe megérdemelnének. Nem csoda, hiszen ezek a testrészeink vannak legtávolabb a szemünktől.

Most, hogy a melegebb hónapokban már nem kell rájuk zoknit húzni, hanem a kanapén és a balkonon levegőzhetnek, az ápolás apró hiányosságai rögtön a szemünkbe ötlenek. Egy apró figyelmességgel bármikor, erőfeszítés nélkül megajándékozhatjuk őket: járjunk sokat mezítláb, hiszen ez a legjobb dolog, amit tehetünk velük. Amint tehát hazaérünk, vagy egy szép rétre tévedünk, vessük le a cipőnket, és élvezzük a közvetlen talajkontaktust. Ilyenkor szinte automatikusan eszünkbe jut, hogy a lábaink ápolását is a napi rituálé részévé kell tennünk – és hogy néha-néha esetleg egy kis lábreflexzóna-masszázzsal is kényeztethetnénk őket. Ezzel még a testünk többi részét is egyensúlyba hozhatjuk.

LAKKOZÁS NÉLKÜL

Hagyjuk, hadd fújjon át a szellő a lábujjaink között

Egy kis ápolás minden felnőtt lábának jót tesz. A hölgyek gyakran erőszakolják bele őket magas sarkú cipőkbe, az urak pedig gyakran ugyanolyan szűk, levegőtlen munkáscipőkbe. Ám ezen a téren is van egy kis különbség közöttük: „A férfiak lába általában szebb, mint a nőké, mivel az övék alapvetően nem hajlamos a bőrkeményedésre” – mondja Melanie Chalupsky, a dm minőségtrénere.

Míg a nők a meleg hónapokban általában könnyű szandálokban levegőztetik, addig a férfiak nyáron is félcipőkben vagy sportcipőkben „dunsztolják” őket. Akik pedig még rendszeresen futnak is, azok lába a cipőkben uralkodó nedves klíma miatt könnyen gombássá is válhat. Melanie Chalupsky ennek elkerülése érdekében azt tanácsolja a férfiaknak, hogy kenegessék a körmüket – méghozzá speciális körömgomba elleni lakkal.

Ezenkívül a férfiak valamivel hajlamosabbak is a lábizzadásra. Jóllehet ez általában egy örökölt tulajdonság, ám aki a lábait sose hagyja levegőhöz jutni, annak ugyancsak meggyűlhet a baja ezzel a kellemetlen jelenséggel. Segít tehát, ha lazább cipőket hordunk, és ha naponta cseréljük azokat – azért, hogy jól kiszellőzhessenek –, valamint az is, ha sokat járunk mezítláb. Aki otthon sportol, annak ennek ellenére ajánlott ahhoz sportcipőt húznia. Kötésekkel, ragtapasszal vagy párnácskákkal védhetjük az esetleges súrlódási pontokat, és a megfelelő krémekkel (például klorofillel, ami megelőzi a lábszag kialakulását és a kisebesedést) kezelhetjük a lábainkat.

Kapjanak hideget-meleget

Chalupsky szerint mindkét nemnek javallott legalább naponta egyszer lábkrémet használni – a férfiak általában a nem túl zsíros, mégis tápláló ápolótermékeket részesítik előnyben. Heti egy alkalommal érdemes egy peelinggel kiegészített lábfürdőt beiktatni, amely során eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, és ami közben mi magunk is ellazulhatunk. Aki ezenkívül a lábai vérkeringését is serkenteni szeretné, annak Chalupsky minőségtréner a váltó lábfürdő alkalmazását ajánlja. Ez erősíti a vénákat, és segít az alvászavarok, valamint a migrén kezelésében. Ehhez álljunk bele egy mosdótálnyi meleg vízbe, 30 másodperc múlva pedig lépjünk át egy másikba, amiben hideg víz van. Ismételjük meg ezt három-öt alkalommal, és hideg vízzel zárjuk a programot.

MILYEN A BŐRTÍPUSOM?

Vedd kézbe a lábaidat

Ezt követően egy masszázzsal kényeztessük a lábainkat, amihez Chalupsky azt ajánlja, hogy tegyük egyszer az egyik, majd a másik lábunkat a combunkra úgy, hogy jól át tudjuk dolgozni a lábujjainkat. Kezdjük el végigsimítani a lábainkat egy ápoló lábkrémmel úgy, hogy közben valamivel erősebben rányomva húzzuk végig az ujjainkat a talpunkon, majd a lábfejünkön, a sarkunkon, végül pedig a boka területén.

Aki az egész testével jót szeretne tenni, az egy-két héten keresztül végezzen el egy komplett thai lábmasszázst. Ez nemcsak a lábainkat lazítja el, hanem az egész közérzetünkre pozitív hatást gyakorol. Chai, a bécsi Shofah Thai Spa professzionális masszőrje a hüvelykujjával simogatja végig a lábat, valamint az ujját kissé erősebben rányomva halad végig a rüszt belső oldalán a saroktól a nagylábujjig, majd pedig a rüszt külső oldalán a kislábujjig. Ez némi fájdalommal járhat, mivel itt a gerincoszlop meridiánjai futnak. Vállfájás ellen Chai ezt követően a nagylábujjak tövét masszírozza át.

A szervek aktiválásához a szakember az ujjízületeit erősen végighúzza a talpon a saroktól a lábujjak irányába haladva, majd pedig a hüvelykujjával indul vissza a lábujjaktól a sarokhoz.

A masszőr a masszázst csak azoknál folytatja, akik jól tűrik a fájdalmat. A talppárnák között, a második és harmadik lábközépcsont között, valamivel a középső lábujj alatt érzünk egy mélyedést. Ott kezdődik a vesemeridián. Ennek a pontnak a nyomása lazító hatású, és segít idegesség, álmatlanság és migrén esetén is. A lábboltozat felett található több, az aktiválás során fájdalmat kiváltó reflexzóna, melyek masszírozása emésztési problémák és gyomorpanaszok esetén lehet segítségünkre. Ezen masszázsok rendszeres alkalmazása új energiákat szabadít fel a testben.

És ha még nem is találjuk el pontosan ezeket a pontokat: a szimpla törődés is jólesik a lábaknak. Mert az egész biztos, hogy ők abszolút kiérdemelték a szeretetünket.

További cikkek a témában: