Active Beauty
Biztos lábakon

Lábápolás magasfokon

Biztos lábakon

Testünk alapzata a láb, éppen ezért több figyelmet érdemel. Csak a lábainknak köszönhetően tudunk méltósággal átvonulni az életen.

A lábaknak sok kellemetlenséggel kell megküzdeniük életük során. Túl szoros, túl széles vagy túl magas sarkú cipőkbe zárjuk őket, vagy éppen túl nagy súlyt kell cipelniük. Gyakran nem tudnak eleget mozogni, és amikor mozognak, akkor is csak sima aszfalton vagy tükörsima padlón teszik. Röviden: a lábnak túl kevés kényeztetés és hála jár, pedig átvisznek minket az egész életen. Ők az alap, ami megadja a szükséges tartást. „Azok, akik biztosabban állnak a lábukon, jobban jelen vannak a pillanatban, ellazultabban mozognak és talán még magabiztosabbak is” – mondja Cora Hiebinger pilatesedző, Spiráldinamika-szakértő és Grinberg-specialista.

Építészeti remekmű

Anatómiai szempontból a lábak teljesen optimális tervezésűek: a csontok, az izmok és az ízületek olyan tökéletesen illeszkednek egymáshoz, mint egy ház alkotórészei. Együttműködnek, stabilak, rugalmasak és ütésállóak egyszerre. „Több érzékelősejt van a lábunkban, mint az arcunkban. Támasztékot, egyensúlyt és egyúttal rugalmasságot biztosítanak” – írja Christian Larsen svájci orvos és lábspecialista Jól bánni a lábbal egy életen át című útmutatójában.

A lábnak van még egy tulajdonsága: türelmes. Sokat elbír, és egyensúlyban tartja, ahová megy. A rossz bánásmód ellenére csendben és nyugodtan szenved magában. Persze csak addig, amíg meg nem elégeli. Először figyelmeztető jeleket küld. De sajnos ezek felett gyakran szemet huny a tulajdonosa. Ha nincs más hátra, jön a fájdalom. Azzal pedig az üzenet: elég volt!

A lábdeformitás nem egy helyre koncentrálódó probléma. A szervezet összetett rendszer, a láb sem válik el a többi részétől. Egy példa Larsen könyvéből: sok embernek van bokasüllyedése. Ez azt jelenti: a sarkok befelé fordulnak ahelyett, hogy egyenesek lennének. Ez hatással van a térdre, a combra, a medencére és a nyakra, és még a fejre is. Szédülést, fáradtságot és fejfájást okoz. A kezelés azt jelenti: nemcsak a fájdalmat kell a lábban megszüntetni, hanem az okait és következményeit is.

LÁBFÜRDŐ A HIDEG NAPOKRA

A kíméletes, szeretetteljes lábápolás öt lépésben:

1. Figyeljen oda

Azok, akik odafigyelnek, észrevehetik, ha bizonyos részeket túl kicsi, túl nagy vagy éppen nem megfelelő terhelés ér, mondja Cora Hiebinger. Ez azt is jelenti, hogy a járni tanuló kicsiknél nem szabad erőltetni, hogy bemutassák tudásukat.

2. Legyen következetes

A lábproblémákat gyakran meg lehet oldani. „De türelemre van szükség hozzá. Ugyanis a lábproblémák kialakulásához is több évre volt szükség” – mondja Hiebinger. A legjobb, ha bizonyos gyakorlatoknak fix időpontot tervez be a napirendjében.

3. Maradjon készenlétben

Minél hamarabb kezdi el a célzott lábgyakorlatokat, annál valószínűbb, hogy elkerüli vagy legalábbis késlelteti a problémákat és a fájdalmat. Ugyanakkor még időskorban sem szabad elfogadni a fájdalmat, illetve nem szabad a korral járó betegségként elfogadni a lábproblémákat. Tenni kell ellenük!

4. Mozgassa át

A láb számtalan receptorral rendelkezik. Ha természetes talajon mozgatja a meztelen talpát, az segít fejleszteni a koordinációs képességeit.

5. Kényeztesse masszázzsal

Mivel a láb sok megerőltetésnek van kitéve, megérdemli a rendszeres kényeztetést. Segítenek az olyan eszközök, mint a masszázsroller és a masszázslabda. Ha tudatosan odafigyel és megvizsgálja a lábát, időben fel fogja ismerni a figyelmeztető jeleket.

Reflexológia: így függ össze a láb a többi szervvel

Lábtól a gyomorig: A reflexológiai masszázs enyhítheti a diszkomfortérzetet a különböző szervekben, például a gyomor kellemetlenségeit. Martin Zink képzett masszázsterapeuta Bécsben, és a kineziológia a szakterülete. Elmagyarázza, hogyan kommunikálnak egymással a lábak és a szervek.

Árulja el, mi köze van egymáshoz a lábnak, illetve a többi szervnek?
A test minden részéhez tartozik egy pont a lábon, ez a reflexzóna. Ha ezt stimulálják, bizonyítottan megnövekszik a véráramlat. Így tulajdonképpen a lábból küldünk egy impulzust a szerv felé.

Mi a különleges a reflexológiában?

Reflexen alapuló, azaz hosszú távú hatása van. Ha a lábat stimuláljuk, az az idegeken keresztül impulzusokat küld a szervbe. A hatás közvetett, ezért nagyon enyhe és könnyen elviselhető.

Mit érhet el valójában a kezelés?

Mindenekelőtt megszüntetheti a kérdéses szervben a feszült állapotot. Kedvező hatása van a lelki nyugtalanságra és az érzelmi kiegyensúlyozatlanságra is. A láb, a szervek, a gerincoszlop, az agy és a fej tehát összeköttetésben állnak az idegeken keresztül. A talpmasszázsban felfelé irányuló visszahatás érvényesül.

A SZÉP KÖRÖM ELLENSÉGEI

Figyeljen a tartására

Túlságosan fejnehéz társadalom lettünk. Ülünk az autóban, ülünk az íróasztalnál, a moziban, és nem sok kapcsolatunk van a földdel. Ha mégis, akkor a lábunkat rossz terhelés éri. Ha pedig hoszszú távon kevés támasztékot, egyensúlyt és stabilitást biztosítanak, azt a psziché is megszenvedi. Egy példa: ha hajlott háttal jár, automatikusan lefelé néz – ez befolyásolja a hangulatot. „A lábaink az alapot jelentik, a hitelességet és az alapvető bizalmat jelképezik – mondja Cora Hiebinger. – Ha valami az alapban nem kiegyensúlyozott, az nemcsak a test statikáját érinti, hanem a lelki életet is – és fordítva. Amikor megint két lábbal állunk a földön, nehezedjünk is rá, és hozzuk magunkat egyensúlyba, ügyeljünk a tartásunkra. Így a magunkkal hordozott belső feszültség egy része is köddé válik, szinte magától.”

Bánjon jobban a lábával

Amint elkezd szeretettel bánni a lábával, annak azonnal lesz hatása. A lábproblémák körülbelül harminc százaléka genetikai eredetű. A maradék kétharmadot azonban mindenki saját maga befolyásolhatja. Az első szabály: használja megfelelően a lábát a mindennapokban. Ez egy kis gyakorlást igényel. De ha egyszer elsajátította, hogyan helyes anatómiailag állni és járni, ez a tartás állandósul. Második szabály: mozogjon, mozogjon, mozogjon. Méghozzá jó cipőben vagy épp mezítláb, különböző felületeken, például kavicson vagy füvön.

Ha már a cipőnél tartunk: aki ezen spórol, saját magának árt. A jó minőségű, lapos sarkú és kényelmes talpú cipők az ideálisak. A cipőnek jól kell illeszkednie is: ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Ez a kidörzsölődéstől és a vízhólyagoktól is véd. „A cipőt rendszeresen kell váltani is. Aki mindig ugyanazt a cipőt hordja és gyakran jár aszfalton, annak mindig ugyanabba az állásba kényszerül a lába” – magyarázza Cora Hiebinger. A láb ezenkívül meghálálja a friss levegőt, a rendszeres lábápolást, a kényeztető masszázst és az egyszerű izomerősítő gyakorlatokat. Hiebinger hozzáteszi:
„A testünk remek rendszer. Ha egy kicsit is gondosko- dunk róla, hosszú ideig fog szolgálni minket.”

Apró figyelmesség, amelynek minden Nő örül!

Vásároljon dm Ajándékkártyát Nőnap alkalmából!