Active Beauty
Lábfürdő a hideg napokra

Újra talpon

Lábfürdő a hideg napokra

Amikor a láb hideg, az egész test fázik. A zokni olyan kevéssé segít ezen, mintha a lábujjainkat a térdhajlatunkba bújtatnánk. De van egy forró tippünk: lábfürdő.

Nem valami nagy ördöngösség, ám annál hatásosabb. A lábfürdő nem csak a lábujjakat melegíti át. A lábat kényeztető wellness az egész test számára ellazulást nyújt. Aki már érezte úgy, hogy a lábujjai helyén jégcsapok vannak, az tudja, hogy a hideg láb az egész közérzetünkre hatással van. Talán ezért fedezzük fel újra a lábfürdőt. Amilyen egyszerű, olyan hatékony is. A lábfürdő ellazít, tisztít és táplál, emellett felmelegíti az egész testet és segít nyakon csípni vagy éppen megelőzni a megfázásokat. Bámulatos, hogy milyen hatást érhetünk el egy egyszerű lábfürdővel. A testre és a lélekre is jótékony hatást gyakorol, és arra késztet, hogy megálljunk és pihenőt tartsunk. Végül is a lábfürdő csak akkor segít, ha a lábunkat benne hagyjuk a vízben. Még a problémás láb (például fokozott izzadás vagy bőrkeményedés) esetében is segíthetnek a vízbe tett különböző adalékok. Mindössze egy lavórra, vízre és persze a megfelelő összetevőkre lesz szükségünk.

Nehéz munka

pflege-2-5-ab_2016-10A lábunk nehéz munkát végez, amiért cserébe egyáltalán nem kap elég figyelmet, ideje hát, hogy megadjuk neki, amit megérdemel. Kemény munkájának nagy részéről nincs is tudomásunk. Amikor a külső hőmérséklet alacsony, a testünk azzal reagál, hogy a külső ereket összehúzza, hogy az állandó testhőmérsékletet biztosítsa. Az agy és a létfontosságú szervek elsőbbséget élveznek. Ennek az a következménye, hogy a kezek és a lábak vérellátása nem megfelelő, és idővel kihűlnek. A lábunkat meleg zokniba és téli csizmába bújtatjuk, amik általában túl szorosak és nem légáteresztőek. Ez korlátozza a szellőzést és a láb izzadni kezd. Azokon a pontokon, ahol kellemetlen nyomás éri a lábat, bőrkeményedések alakulnak ki. Egy hideg téli napon vett lábfürdő azonban serkenti a vérkeringést, ami szerencsére az egész testre jó hatással van. Kedvelt gyógymód a hideg lábakra az úgynevezett fokozatos lábfürdő. A lábat először langyos vízbe kell helyezni, majd pár percenként óvatosan öntsünk hozzá forró vizet, amíg kb. 15 perc alatt a víz hőmérséklete el nem éri a 41-42 fokot. Ekkor lesz igazi élmény a lábfürdő!

Tipp: a vérkeringés serkentésére tegyen a lábfürdőbe néhány üveggolyót, és mozgassa őket óvatosan előre-hátra. A láb reflexzónái hálásak lesznek érte.

Kiegészítők a fürdőhöz

Különböző célokra különböző hatású fürdőadalékok ajánlottak. Az ellazulást például a levendula segíti elé, élénkítő hatása viszont a rozmaringnak és a mentának van. A lábfürdőhöz adott zsálya és tölgyfa háncs a láb túlzott izzadását gátolja. Az árnika a vérkeringést serkenti, az egyszerű tengeri sót pedig mindenképp pedikűrözés előtt szórjuk a vízbe. Akármit is használunk, töltsünk meg egy kis lavórt vagy egy nagy edényt 37 fokos vízzel, és helyezzük bele a lábunkat: 5–8 perc múlva már nem fog fázni a lábunk.Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Olvasson tovább: Tippek a hideg láb ellen

7 lépés a meleg lábért

1. A rendszeres esszenciális olajos lábfürdő rendkívül jó hatással van a dermedt lábra.junge Frau pflegt ihre Füße
2. Ügyeljen arra, hogy a téli cipője ne legyen túl szűk, ne akadályozza a vérkeringést.
3. A cipőbe helyezett bárány-, juhszőrbetétek segítenek a lábat melegen tartani.
4. Masszírozza lábát melegítő lábkrémekkel vagy olajokkal. Ezek fokozzák a vérkeringést és ezáltal melegebb lábat eredményeznek.
5. Amint érezzük lehűlni lábunkat, kezdjük el tornáztatni a lábujjainkat és a lábfejünket. Ez átmenetileg felpörgeti a véráramlást és felmelegíti a hideg végtagot.
6. A hideg-meleg zuhany edzi a véredényeket. Ezáltal nem húzódnak olyan mértékben össze a lábban, és tovább melegek maradnak.
7. A rendszeres szaunázás ugyancsak a véredényekre van jó hatással.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés