Menü

Így válasszunk sportágat a gyereknek

5 szempont a legtesthezillőbb sportág megtalálásához

Home » Család » Gyereksarok » Így válasszunk sportágat a gyereknek - 11.2019

Ha valóban a gyermekünk adottságaihoz legjobban illeszkedő sportágat szeretnénk megtalálni, több szempontot is figyelembe kell vennünk. Egy jól megalapozott döntés ugyanis gyermekünk egész életét pozitív irányba befolyásolhatja. Íme, néhány hasznos tanács, hogyan kezdjünk hozzá.

1. Soha ne egyedül hozzuk meg a döntést

Ha elérkezett az ideje annak, hogy gyermekünk belekezdjen valamilyen sportba (nagyjából 6-7 évesen), közösen derítsük ki vele, van-e hajlandósága edzésekre járni, milyen sportágak tetszenek neki, és elviselné-e egyáltalán a rendszeres edzésekkel járó kötöttségeket és feladatokat. Mindenképpen érdemes több sportággal is megismertetni, hogy fel tudja mérni, miben érzi magát otthonosan, miben ügyes, mit élvez hosszútávon. Tartózkodjunk attól, hogy ráerőltessünk bármit is. Törekedjünk arra, hogy a sport elsősorban egy kedvelt délutáni program legyen számára, ne kötelező nyűg.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

2. Kezdjünk alapozó sportokkal

Érdemes először olyan alapozó sportot választani, mint amilyen az úszás, ami azon kívül, hogy nagyon egészséges, fejleszti a tüdőkapacitást, a koordinációt, erősíti az izmokat, javítja a tartást. Ezen kívül vannak ún. “korán záródó” sportágak, mint a torna vagy a műkorcsolya, melyeket már igen korán, akár 3-4-5 éves korban el lehet kezdeni – persze ilyenkor még nem versenyszerűen. Sőt, valójában el is kell, ha ezekben a sportágakban a versenysport a célunk, mert ha később kezdi valaki, nem lesz eredménye.

3. Vegyük figyelembe gyermekünk érdeklődését és habitusát

Legyen az a kiindulási alap, hogy eleve milyen sportágak tetszenek gyermekünknek, ösztönösen mihez vonzódik, de a habitusa is meghatározó lehet. Ha félénk, visszahúzódó, akkor csapatjátékra biztassuk, hogy fejlődjenek szociális képességei, együttműködő készsége, megtanuljon kapcsolatokat létesíteni és fenntartani. A nagy mozgásigényű, állandóan fészkelődő gyerekeknek inkább az egyéni sport való, az állóképességet fejlesztő és igénybe vevő edzések (úszás, futás, kerékpározás), a nyugodt, higgadt gyerekeknek a technikai sportok és az ügyességi játékok, míg az agresszívabbaknak a küzdősportokban tanítható meg, hogy hogyan vezessék le az indulataikat.

4. A testfelépítés és az egészségi állapot is számít

Ahhoz, hogy gyermekünknek sikerélménye legyen egy adott sportágban, fontos, hogy a testalkatát is figyelembe vegyük a választásnál. Az egészségügyi tényezők is kizárhatnak egyes sportágakat – például a gerincferdülés, asztma, ekcéma vagy más betegség behatárolja, hogy milyen edzésekre járhat el a gyermek. Ezért sportágválasztás előtt végeztessünk alapos orvosi vizsgálatot, és térképezzük fel gyermekünk egészségi állapotát.

Hét éves kortól lehetőség van sportantropometriai vizsgálaton részt venni. A módszer lényege, hogy összesen huszonnégy ponton megmérik a testet – például a testsúlyt, a testmagasságot, a könyékszélességet, a vádlit és az alkar bőrredőinek vastagságát. Segítségével meg tudják állapítani, hogy van-e eltérés egy gyermek biológiai és naptári életkora között, továbbá meghatározzák a várható felnőttkori testmagasságát, testalkattípusát, erősíthetőségét, hízékonyságát, optimális testtömegét és terhelhetőségét. Ezen adatok kiértékelése alapján pedig segítenek az optimális sportág kiválasztásban.

HA ISKOLÁBA MEGY A GYEREK

5. Először ne vigyük nagyon messzire

Főként kisebb gyerekeknél nagyon meggondolandó, hogy milyen távolságra visszük edzésre. Amíg ismerkedési fázisban vagyunk egy sportággal, és még nem döntöttük el, hogy pontosan mit szeretnénk, akkor legyen a kényelem az egyik fő döntési tényező. Ám az is előfordulhat, hogy gyermekünk pont amiatt szeretne egy bizonyos klubba járni – ami messzebb esik a lakóhelyünktől –, és annak a tagja lenni, mert tetszik neki  a hangulata, szimpatikus az edző és a többiek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk