Menü

Útvonaltervezés a boldogsághoz

5 kulcs a teljesebb élethez

Home » Életmód » Psziché » Útvonaltervezés a boldogsághoz - 12.2018

Alkotni, elengedni, szeretni, adni és hinni: a boldogságkutatások szerint ez az 5 életfeladat segít abban, hogy lépésről lépésre rátaláljunk a teljesebb élethez vezető útra.

Státusz, sok pénz, attraktív külső – sokan azt gondolják, hogy ezek a dolgok tesznek boldoggá egy embert. Ám egész más dolgok tesznek teljessé egy életet. Apró pillanatok, melyek arról gondoskodnak, hogy folyamatosan elégedettnek érezzük magunkat. Legalábbis ezt mondják az amerikai Harvard Egyetem boldogságkutatói. Ezért a boldogságot nem a génjeinkben vagy a pénztárcánkban hordozzuk, nem függ a karriertől, a képzettségtől vagy a szépségtől, hanem csakis saját magunktól. Aki
az alábbi öt életfeladatot szem előtt tartja, lépésről lépésre megtalálja a saját boldogsághoz vezető útját.

Alkotni és a pillanatban élni

A fürdőszobát ki kell takarítani, a mosott ruhát pedig ki kell teregetni? Ezeket a hétköznapi tevékenységeket is élveznünk kellene, magyarázza Catharine Reichel pszichológiai tanácsadó. „Ha ezeket a tevékenységeket odafigyelve végezzük, akkor ezek a kötelességek kicsi, értékes boldogsághozókká válnak.” Erre jutottak a Harvard kutatócsoport tagjai, amikor váratlanul felhívtak telefonon embereket, és azután érdeklődtek, hogy éppen mivel foglalatoskodnak. Messze azok voltak a legelégedettebbek, akik teljes mértékben arra a dologra koncentráltak, amit éppen csináltak – mindegy, hogy a kádat súrolták vagy egy érdekes könyvet olvastak. Azok viszont inkább boldogtalannak tűntek, akiknek gondolatai időről időre elkalandoztak a tevékenység végzése közben – még akkor is, ha ezek a figyelmüket elterelő gondolatok kifejezetten kellemesek voltak (például a nagy családi nyaralás megtervezése).

Aki a pillanat mágiájából hosszú távon is profitálni szeretne, az a legjobb, ha megpróbál mindig az „itt és most”-ra koncentrálni. „Ennek a stratégiának az egyik vezéralakja Eckhart Tolle, filozófus – mondja Reichel. – Az ő könyve, a ‘Most! A jelen ereje’ izgalmas felismeréseket és konkrét útmutatásokat tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy az odafigyelés és a tudatunk kikapcsolása által hogy vetkőzhetünk le berögzült viselkedési mintákat és hogy találhatjuk meg az utat a nyugodtabb élethez.” Ezt a felszabadító érzést sokan „flow”-nak nevezik. „Ennek átélésekor a szervezetben dopamin nevű hírvivő anyag szabadul fel, ami elégedettséggel és tettvággyal tölti el az embert.”

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

Elengedni és függetlenedni

A lét könnyűsége a boldogságkutatások szerint egy igazán komplex faktortól függ: a saját szüleinktől való elszakadástól. „Ez a folyamat a legkevésbé sem automatikus velejárója a felnőtté válásnak, és főleg a nőknek esik nehezére, mivel ők a kapcsolatokra fókuszálnak – magyarázza Reichel tanácsadó.

A kislányok már gyerekkorban is különösen érzékenyek arra, ha anyát és apát szomorúnak látják, valamint ők hamarabb kiérzik a finom árnyalatot valakinek a beszédjéből, és kedvességgel reagálnak.” Igaz, hogy ebből olyan erények fejlődnek ki, mint az empátia és az érzelmi intelligencia, viszont ez vezet a „jó kislány”-jelenséghez is. Ez a mindenkinek megfelelni akarás kényszeres érzése, amit sok nő ismer. „Egy igazi boldogsággyilkos, mivel ezáltal nehezen halljuk meg azt, amit az ösztöneink súgnak nekünk. „Aki minden fontos döntés előtt még felnőttként is folyton megkérdezi magától, hogy vajon ehhez mit szólnának a szülei, vagy azokat az utakat választja, amiket a család elvár tőle, az egyértelműen rabja még ennek az állapotnak, és saját magát akadályozza az előrejutásban.” Ilyenkor segít, ha saját célokat tűzünk ki magunk elé, és ha a jövőben egyértelműbb határokat húzunk – esetleg egy professzionális tanácsadó segítségével.

Szeretni és a barátságokat ápolni

 „Az emberek ösztönösen vágynak az érintésre, a kötődésre, és arra az érzésre, hogy valaki őszintén szereti őket” – mondja Catharine Reichel. George Vaillant harvardi professzor és boldogságkutató felismerése is ezt igazolja: „A szívből jövő, bensőséges kapcsolatok a jó élet legfontosabb alapkövei. És ezalatt nem feltétlenül az egy élettárssal való kapcsolatot értjük, inkább az embertársainkhoz fűződő alapvető viszonyunkat, tehát az önzetlen, empatikus kötelékeket.”

Ez azt jelenti, hogy ha valaki egyedül él, az sincs feltétlenül boldogtalanságra ítélve. Reichel szerint: „Egy jó barát vagy egy háziállat közelsége ugyancsak közérzetjavító hatású. Ezek megléte növeli a várható élettartamot és az egészségre is jó hatással van.” Valakit a bizalmunkba fogadni, együttérezni és időt szánni valakire – ezek a boldog barátság összetevői. Ehhez nincs szükség se hatalmas ismeretségi körre, se nagy, a gyerekkorunk óta tartó barátságokra. „Ha rendszeresen találkozunk azokkal, akiket a bizalmunkba fogadtunk, az már elég ahhoz, hogy érezhetően elégedettebben éljük a mindennapjainkat” – tanácsolja Reichel.

Tudatosan adni

A boldogsághajhászás közben gyakran sok üres kilométert és felesleges kitérőt teszünk meg, mert az elégedettséghez vezető úton sok felszínes cél vezet minket zsákutcába: pénz, státusz, luxus. „Az anyagi javak és a hatalom természetesen őrületes vonzerővel rendelkeznek. Azt, hogy hosszú távon nem jelentenek gyógyírt
az elégedetlenségünkre, csak akkor tapasztaljuk meg, amikor rengeteget dolgozunk az elérésükért, de az út végén mégsem azt találjuk, amire számítottunk” – így a szakértő. Ilyen csalódás lehet, ha a designercipő első viselésekor mégse érezzük a várt, földöntúli boldogságot, vagy a luxusapartmanban töltött nyaralás közben is csak ürességet érzünk, pedig éveket dolgoztunk ezen célok eléréséért.

Hogy mi az, ami ezzel szemben valóban boldoggá tesz, az egy berlini felmérés több mint 60 000 kitöltött kérdőívéből derült ki. Az önzetlen és másokkal törődő emberek boldogabbak, mint az egoisták. Reichel is megerősíti ezt a felismerést: „Aki szociálisan elkötelezett, vagy önkéntes munkát végez, az kiegyensúlyozottabb és gondtalanabb azoknál, mint akik csak a saját jólétükkel foglalkoznak.”

A természet is arra ösztökél minket, hogy támogassuk a gyengébbeket, a következő generációkat pedig az életre neveljük. „Minden szülőt lelkesedéssel és büszkeséggel tölt el, amikor csemetéje első alkalommal ül magától a bilire, vagy egyedül köti be a cipőjét.” A boldogság szociális dolog, mondják a boldogságkutatók. „Mindenkinek lehetősége van másokon segíteni, másoknak valamit megtanítani, másokat támogatni – és ezzel embertársaival és saját magával is valami jót tenni.”

Valamiben hinni, és bizakodónak lenni

Rengeteg dolog adhat nekünk reményt. Nem véletlenül mondják, hogy a hit hegyeket mozdít el. A gondolat és a meggyőződés hatalma van mögötte, ami pozitív értelemben a realitásunk alapját képezi. „Aki hisz a komplementer gyógymódokban, mint például a homeopátiában vagy az öngyógyításban, sokkal valószínűbb, hogy érezni fogja a javulást ezen terápiáknak köszönhetően, mint az, aki csak a hagyományos orvostudományt ismeri el” – mondja Reichel.

A hit boldoggá is tud tenni: tudni, hogy miben gyökereznek a meggyőződéseink, a boldogsághoz vezető akadálypálya utolsó nagy feladata, mondják a Harvard kutatók. Ez lehet ugyanis egy vallás vagy egy spirituális életmód. „A hit mint boldogságfaktor azonban nem feltétlenül isten ajándékáról vagy a mély spiritualitásról szól, hanem inkább arról, hogy egyszer kikapcsoljuk az egónkat annak minden szükségletével és félelmével együtt, és rábízzuk magunkat a felsőbb hatalomra.”

Gondolkozzunk kevesebbet, figyeljünk az érzéseinkre, és néha hagyjuk, hogy csak úgy sodorjon minket az élet – bízva abban a jóban, hogy az univerzum mindenki számára a lehető legjobbat tartogatja.

21 TIPP A JOBB KÖZÉRZETÉRT

Az „itt és most”-ban élés boldogabbá tesz

„Azok az emberek, akik élvezik a pillanatot, és kevesebbet aggodalmaskodnak a jövő miatt, elégedettebbek az életükkel” – mondja dr. Ilona Bürgel, német pszichológus és író. Hasonló felismerésre jutott Matthew Killingsworth pszichológus is. aki 2250 ember egy napon belüli elégedettségét és gondolati jelenlétét vizsgálta. Az ő megállapítása: mindegy, hogy kellemes vagy kellemetlen dolgot csinálunk – az idő felében gondolatban máshol járunk. Azok az emberek, akik figyelme könnyebben elkalandozik az éppen végzett tevékenységről, általában elégedetlenebbek és gyakrabban boldogtalanok. Az elkalandozás nem következmény, sokkal inkább az elégedetlenség oka.

Egyszerű dolgok, amelyek segítenek abban, hogy a jelenben tudjon élni:

  • lélegezzen tudatosan
  • kézmosás vagy zuhanyzás közben koncentráljon arra, ahogy a víz végigfolyik a testén, a csobogás hangjára és arra, hogy milyen illatú a szappan
  • járjon mezítláb, és koncentráljon arra, hogy mit érez a lába alatt
  • űzzön olyan sportágat, mely teljes koncentrációt igényel (mint a labdajátékok, a lovaglás, az úszás vagy a hegymászás)
  • evés közben koncentráljon az étel konzisztenciájára, ízére és a rágásra.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk