Active Beauty
Rövid út önmagunkhoz

Magunkat felfedezni

Rövid út önmagunkhoz

Minden ember más. De pihenésre mindenkinek szüksége van. Rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kikapcsolódási formát.

A rendszeres, pihenéssel töltött szünetek belülről erősítik az embert. Ezeknek köszönhetően tudjuk az erőforrásainkat aktivizálni, és leszünk képesek könnyedén megbirkózni az élet nehézségeivel. Ha a kikapcsolódás által sikerül újra és újra feltöltődnünk, az segít nekünk abban, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottak maradjunk a nehéz időszakokban is. „A pihenéssel töltött órák, napok lehetőséget adnak arra, hogy újra fellélegezzünk, talpra álljunk, ihletet meríthessünk és egy kicsit más szemmel tekinthessünk saját magunkra is” – mondja Andreas Färber, a Bayerisch Gmainban található Klosterhof Premium Hotel & Health Resort tulajdonosa. Az orvos-pszichoterapeuta maga vezeti a hotel egészségközpontját is.

Manapság folyamatosan reklámokkal és csábító ajánlatokkal bombáznak minket. A külvilág határoz meg sok mindent, az embereket is számtalan külső hatás formálja. „Ezért néha kifejezetten javallott kizárólag a testünk jelzéseire koncentrálni” – tanácsolja Färber. Egy a kikapcsolódásnak szentelt hétvége alatt felfedező utat tehetünk a belső világunkba. Kizárjuk a külvilágot, és kiszakadunk a mindennapokból. Így érzelmileg eltávolodhatunk a hétköznapi problémáinktól, és a saját szükségleteinkre tudunk koncentrálni.

Megnyugvásra lelni

Hogy a kikapcsolódás melyik formája lesz a legmegfelelőbb számunkra, az attól is függ, hogy melyik embertípushoz tartozunk, milyen szakmát gyakorlunk, és melyik élethelyzetünkben vagyunk épp. Akármelyiket is válasszuk, a legfontosabb, hogy közben lelkünk megnyugvást találjon. „Ahhoz, hogy az információáramlás sodrásából ki tudjunk lépni, szükségünk lesz egy nyugodt, csendes helyre” – magyarázza Färber. Egy hatásos, inspiráló helyszín lehet például egy hegy csúcsa. „Ott csak olyan hatások érnek minket, melyek bensőnkből fakadnak, és nem a külvilág kreálmányai.” Ebben a békés környezetben könnyedén ki tudjuk zárni a külső ingereket, és gond nélkül tudunk a bennünk lévő dolgokra koncentrálni.

Egy ilyen jellegű pihenés azonban nem jelent egyet a passzivitással. Egy-egy wellnessmasszázst is megengedhetünk természetesen magunknak. „Összességében viszont fontos, hogy a feltöltődés ideje alatt főleg saját magunkkal foglalkozzunk” – tanácsolja Färber. Hiszen valóban remek érzés, ha egy másik ember kényeztet minket, de olyankor tőle függ a „boldogságunk”. Az igazán hatékony kikapcsolódás művészete abban rejlik, hogy önmagunkat ápoljuk. „Ez úgy sikerülhet a leghatékonyabban, hogy kapcsolatba lépünk a természettel és a környezetünkkel, embertársainkkal, ugyanakkor saját magunkkal is” – mondja Färber.

 

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

 

Hegyi jóga – Találja meg a belső békéjét

Figyelünk testünk jelzéseire, légzésünket és mozgásunkat összhangba hozzuk: a jóga segít abban, hogy meghalljuk a belső hangot, valamint egyesíti testünket és szellemünket. A hegytetőn, egy hatalmas szabadtéri „színpadon” egész másképp tudjuk kibontakoztatni önmagunkat, mint egy szűk teremben. Az elmúlt években Bad Gastein Ausztria jóga-Mekkájává vált. Minden tavasszal és ősszel speciális jóganapokat rendeznek itt. Ilyenkor több mint 40 tanár három különböző helyszínen legalább 300 jógaórát tart. Ezek elsősorban szabadtéri helyszíneken zajlanak, például a gasteini vízesésnél vagy a Stubnerkogelen.

 

 

 

 Meditáció Tudatos merülés belső világába.

Egyszerűen csak figyelje a saját légzését: meditáció közben a tudatos jelenlétnek és a koncentrációs gyakorlatoknak köszönhetően a szellem képes teljesen megnyugodni, nem utolsósorban pedig regenerálódni.

Egész vagy többnapos túrák – Találjon vissza önmagához mozgás közben.

A túrázás során kielégítheti mozgásvágyát, ráadásul felér egy kiadós meditációs gyakorlattal is: az egész napos túrázás során a test és a lélek saját ritmust alakít ki. A természeti élmények felébresztik az érzékeket. A fontos dolgok maguktól buknak a felszínre. A túrázáshoz nincs sok mindenre szükség, csupán a megfelelő felszerelésre és egy adag állóképességre. Egyszerű alpesi vagy hegyi házikók nyújthatnak éjszakai menedéket, számtalan lehetőség közül választhat itthon és más országokban is.

 

Lélekwellness – Kényeztető simogatás testnek és léleknek.

A wellnessnapokat leggyakrabban partnerünk vagy barátnőink társaságában töltjük el. Aki viszont nemcsak puszta pihenésre vágyik, hanem ez idő alatt belső világával is kapcsolatot kíván teremteni, az egyedül indul szabadságra. A lélekwellness mellett természetesen elég ideje marad arra is, hogy masszázsokkal és különféle kezelésekkel kényeztesse magát, olvasson egy jó könyvet, vagy egyszerűen csak élvezze az édes semmittevést.

 

9 LÉPÉS A KEVÉSBÉ STRESSZES ÉLETÉRT

Fotókurzusok és íróműhely – Gyűjtsön új élményeket és fejezze ki magát még kreatívabban az élete minden területén.

Az írás és a fényképezés azon kifejezési formák közé tartoznak, melyek meglehetősen időigényesek. Az alkotók célja nemcsak az elsajátított technika legprofesszionálisabb alkalmazása, hanem az is, hogy hangulatokat kapjanak el, és művészi módon az érzelmeiket is kifejezhessék. Sokszor előfordul, hogy úgy érezzük, ezen művészetek egyikében meg tudnánk valósítani önmagunkat, viszont nem tudjuk, hogy kezdjünk bele. A speciális fotókurzusok, illetve akár az íróműhelyek is megadhatják a kezdő löketet, és kellő inspirációval szolgálhatnak.

 

Élmények a vadonban – Egy lépéssel közelebb a természethez és saját magához.

Az erdő és a mező energiát adhatnak az élet értelmének kutatásához és az iránykereséshez. Ha egy hétvégét a természet lágy ölén töltenénk el, rengeteg lehetőség közül válogathatunk: ellátogathatunk helyi nemzeti és natúrparkokba, felkereshetünk különleges élőhelyeket vagy részt vehetünk vezetett növényés gyógynövénytúrákon is. Egy egy-vagy többnapos szabadtéri szeminárium során is elsősorban saját magunkhoz kerülhetünk egy kicsit közelebb.