Grillezett kukoricasaláta korianderlevéllel és lime-mal
A kukorica csodálatos rost-, magnézium- és B vitamin forrás. Ezenkívül nem csak a gluténmentes étrend alapja, de a test számára szükséges antioxidánsokban is gazdag. A saláta elkészítése nagyon egyszerű, a köret maradékát pedig felhasználhatjuk hamburgerekben, más salátákban vagy quinoával kombinálva egy újabb körítés készítéséhez.
Hozzávalók:
Elkészítés
A kukoricákat alufóliába csomagolva készre grillezzük körülbelül 15-20 perc alatt. (Ha konzerv kukoricával dolgozunk, akkor mosás és lecsöpögtetés után egy serpenyőben rájuk pirítunk 5 percet.) Ezután a szemeket még melegen egy késsel levágjuk a csőről, majd tálba önjük őket. Hozzákeverjük a vajat, a lime levét, a sót, a borsot, a felaprított korianderlevelet és az apróra vágott vöröshagymát. Összekeverjük, és fogyaszthatjuk is!
Mikróban sült cékla mentával és joghurtos balzsamcetes öntettel
A cékla igazi ’super-food’. Telis-tele van antioxidánsokkal, A-, B- és C-vitaminnal, tartalmaz magnéziumot, vasat, foszfort, rezet és kalciumot is. Segíti a máj anyagcsere-folyamatok alatti működését, gátolja a ráksejtek szaporodását, és vérképző hatással rendelkezik. Szerepet játszik a haj növekedésében, a sebek gyógyulásában, és mivel segíti az embrió fejlődését, fogyasztása kismamáknak különösen ajánlott. Az ebből készülő köret elkészítését gyorsítja, hogy hozzávalóit elég a mikróban készre sütni.
Hozzávalók:
Elkészítés
Csomagoljuk sütőpapírba a három fokhagymagerezdet együtt, a céklákat pedig egyesével. Tegyük mikró-álló tálba őket, és süssük 3 percig. Vegyük ki a fokhagymákat, a céklákat pedig tegyük vissza, és 2-3 percenként megállítva süssük őket további 8-10 percig, míg puhák nem lesznek (onnan tudjuk, hogy jó, ha a kés könnyen keresztülfut rajtuk). Amíg a kész céklák kicsit hűlnek, keverjük össze a joghurtot, a balzsamecetet, az olívaolajat és egy kanál vizet, zúzzuk a keverékbe a 3 gerezd puha fokhagymát is, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül hámozzuk meg és vágjuk cikkekre a céklákat, csepegtessünk rájuk az elkészült öntetből, és szórjuk meg friss mentalevelekkel. Tálaljuk a köretet frissen, amíg meleg.
Karfiolos édesburgonya-püré
A krumplipüré köretek közötti kiemelkedő szerepe tagadhatatlan. Egészségtudatosabb verzióját könnyű szerrel készíthetjük el, az egyszerű krumplit édesburgonyára és kelvirágra cserélve. A recept elkészítésével ugyanazt a jól megszokott, puha, krémes állagot kapjuk, azonban sokkal kevesebb kalóriával.
Hozzávalók:
Elkészítés
Hámozzuk meg és vágjuk 2-3 centiméteres kockákra az édesburgonyát, tisztítsuk meg és bontsuk virágaira a karfiolt. A zöldségeket nagy lábasban, 1-2 ujjnyi sós vízben pároljuk vagy gőzöljük puhára, kb. 10-15 perc alatt. Az utolsó 5 percben tegyük melléjük a fokhagymát is. Majd helyezzük a zöldségeket egy nagy tálba, és törjük össze azokat krumpli törővel vagy kézi mixerrel, hozzáadva a tejet és a görög joghurtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül a pürét szórjuk meg a felaprított petrezselyemlevéllel. A kívánt állag eléréséhez használhatunk egy kis plusz tejet, vagy joghurtot.
Ön kóstola már a hummuszt? Az utóbbi években egyre inkább elterjedt, sőt pár éve hazánkban is egyre népszerűbbé vált a csicseriborsóból készült krém, amely bármilyen ételt és köretet is még ízletesebbé és különlegesebbé tud tenni. Bár házilag is könnyű elkészíteni, ha nem akar sokáig a konyhában bíbelődni, akkor válassza az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó dmBio vegán hummusz krémet! (Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó és lehetőleg 7 napon belül elfogyasztandó.)
Kövessen minket: