Menü

8 tipp a tökéletesen rúzsozott ajkakért

Profi sminktrükkök a szájra

Home » Szépség » Smink » 8 tipp a tökéletesen rúzsozott ajkakért - 09.2019

Mi kell ahhoz, hogy ajkaink tökéletesen rúzsozott hatást keltsenek? Íme, 8 fontos szabály, amelyek nélkül nem létezik profi szájsmink.

1. Tartsuk be a sminkelés aranyszabályát!

A tökéletes rúzsozáshoz hozzátartozik, hogy tudjuk és alkalmazzuk az aranyszabályt, miszerint vagy az ajkak vagy a szemek legyenek hangsúlyosak. Az ízléses végeredmény érdekében a kettő egyszerre nem ajánlott. A füstös szemsminkhez tökéletes választás egy szolidabb szájfény, az erős színű rúzsokhoz pedig inkább a lágyabb, gyöngyházas szemhéjpúder és a csábítóan hosszú szempilla a telitalálat.

2. Maradjunk a realitások talaján!

Ajakhangsúlyos sminket akkor készítsünk, ha szép formájú ajkaink vannak. Lehet vékony vagy telt, a lényeg, hogy legyen nagyjából szabályos formája. Persze valamennyit alakítani tudunk rajta kontúrceruza segítségével, de az eredeti alakjától és méretétől ne rugaszkodjunk nagyon el, mert akkor nemhogy szép, hanem inkább siralmas lesz a végeredmény.

A TÖKÉLETES TUSVONAL NYOMÁBAN

3. A smink a hidratálásnál kezdődik!

Figyeljünk arra, hogy ne csak a bőrünk, de a ajkaink is megfelelően hidratált legyenek. Egy cserepes, kiszáradt szájra nem való rúzs. Ha orvosolni akarjuk a problémát, dörzsöljük át óvatosan a szánkat olívaolajból és barnacukorból házilag készített radírral, majd kenjük be vastagon mézzel, és hagyjuk rajta legalább tíz percig. Lemosást követően jöhet az ápoló szájbalzsam és egy szájprimer, majd erre a kiválasztott rúzs.

4. Gyakoroljunk!

Feltűnőbb színek használata gyakorlottabb sminkelőknek ajánlott, hiszen gyönyörű, ha profi a felvitel, de ha elmaszatolódik vagy bizonytalanok a kontúrok, akkor inkább bízzuk szakemberre, vagy készítsünk szemhangsúlyos sminket. Ha mindenképpen feltűnő színű szájsminket szeretnénk, nézzünk olyan videókat, amelyek lépésről lépésre segítenek elsajátítani a tökéletes rúzsozás fortélyait, majd gyakoroljunk.

5. Vegyük figyelembe az adottságainkat!

Ajkunk teltsége meghatározza, hogy milyen színeket érdemes előnyben részesítenünk. A teltebb ajkakon csoda szépek ez erősen pigmentált színek, így a piros, a burgundi lila vagy az élénk pink. Akinek vastag, arányos szája van, az nyugodtan használhat sötétebb tónusokat is, ám a vékony ajkúaknak ezt szigorúan kerülni kell, mert a sötét szín még jobban összenyomja az egyébként is keskeny szájat. A vékony ajkúaknak a legjobb a száj természetes színével megegyező kontúrozás és erre egy kis szájfény, ami optikailag teltebbnek mutatja az ajkakat.

6. Válasszunk rúzst színtípusunk szerint!

A rúzs színének kiválasztásában lényeges szempont, hogy milyen színtípusba tartozunk. Haj-, bőr-, szemszíntől függ, hogy meleg vagy hideg típusúak vagyunk-e. Akinek meleg tónusú színei vannak, annak meleg színek állnak jól – például a narancs, a korall. A hideg típusúak pedig minden színnek a hideg árnyalatát tudják jól viselni. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen színeket szeretünk viselni, és mit bír el az egyéniségünk. Hiába áll nagyon jól valakinek egy Ferrari piros rúzs, ha azt egyéniségétől, stílusától idegennek érzi, és nem tudja viselni.

4 DOLOG, AMIT SMINKELÉS KÖZBEN A LEGGYAKRABBAN ELRONTUNK

7. Legyünk profi rúzsvásárlók!

Amikor rúzst vásárolunk, ne az alapján döntsünk, amit a mesterséges megvilágításnál a tükörben látunk, hanem miután felkentük – ehhez vigyünk magunkkal saját kis ecsetet –, menjünk ki vele a természetes fényre, viseljük, nézegessük, és ha úgy érezzük, hogy elégedettek vagyunk vele, tetszik és illik hozzánk, csak akkor menjünk vissza megvenni.

8. Tanuljuk meg a profi rúzsozás lépéseit!

Ha megvan a rúzs, és tartós, szép végeredményt szeretnénk, arra figyeljünk, hogy rúzsozás előtt mindig alapozzuk le az ajkakat. Ezután jöhet a rúzzsal megegyező színű kontúrceruza, amivel korrigálhatjuk az esetleges hibákat, tökéletesíthetjük a formát. Ha természetes hatást szeretnénk, ne csak kontúrvonalat rajzolunk, hanem valamennyire satírozzuk is át a szánkat, majd erre kenjük a rúzst.

Miután kirúzsoztuk a szánkat, itassuk le a felesleget papír zsebkendővel, és egy lapjára szedett zsepin keresztül áttetsző púderrel fixáljuk le, majd ismételjük meg a rúzsozást. Így garantáltan tartós lesz a végeredmény, és nem folyik le a szánkról, se nem kenődik el.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk