Menü

Tippek a profi telefonos állásinterjúhoz

Halló, Öné a munka!

Home » Életmód » Karrier » Tippek a profi telefonos állásinterjúhoz - 02.2018

A telefonos állásinterjúk egyre gyakoribbak. Éppen ezért, ha munkát keresünk, érdemes megismerkednünk az interjúztatásnak ezzel a formájával is, hogy sikerrel vegyük az első akadályt, és behívjanak minket a második körre, azaz a személyes elbeszélgetésre. Következzen hát kilenc hasznos tipp, hogy profin menjen a telefonos állásinterjú!

Vegyük komolyan!
Attól még, hogy telefonos egy állásinterjú, komolyan kell vennünk a szituációt! Épp úgy, mint a hagyományos, személyes elbeszélgetésnél, ebben az esetben is igaz: ha nem teszünk jó benyomást az interjúztatóra, nem jutunk be a következő körre.

MIT FELELJÜNK A LEGNEHEZEBB INTERJÚKÉRDÉSEKRE?

Végezzünk kutatómunkát!
Próbáljunk meg mindent kideríteni a cégről, ahová jelentkeztünk: a múltjáról, a jelenéről, a törekvéseiről. Ha jól informáltak vagyunk, azzal csak azt erősítjük, hogy nagyon érdekel minket ez a munka.

Készüljünk kérdésekkel!
A legtöbb telefonos állásinterjú esetében van időnk kérdéseket feltenni. Hogy érdeklődőnek és nyitottnak tűnjünk, érdemes is kérdezni. Készüljünk hát néhány jól megfontolt kérdéssel!

Találjuk meg az ideális helyet!
Fontos, hogy a telefonos állásinterjú idején nyugodt, csendes környezetben legyünk, ahol nem zavar minket senki. Ne kávézóban, forgalmas utcán vagy bármilyen más nyilvános helyen bonyolítsuk le ezt a fontos beszélgetést, hiszen nemcsak a mi figyelmünk terelődik el így könnyebben, de a másik fél is nehezebben hall minket.

A TESTBESZÉD FONTOSSÁGA AZ ÁLLÁSINTERJÚN

Töltsük fel a telefont!
Ha nem vezetékes telefonról intézzük ezt a hívást, akkor győződjünk meg róla, hogy a mobiltelefonunk teljesen fel van töltve és a térerő is megfelelő. Ha ugyanis a hívás a mi hibánkból megszakad, az rendkívül amatőr dolognak tűnhet.

Álljunk fel és mosolyogjunk!
Bár nem lát minket az interjúztató, mégis érdemes a telefonos állásinterjú ideje alatt állni és pozitívan mosolyogni. Ez a testtartás és mimika ugyanis magabiztosabbá teszi hangunkat – és minket is!

Helyettesítse a hangunk a testbeszédünket!
Köztudott, hogy a testbeszédünkkel sokkal több mindent elárulunk, mint a szavakkal, amiket kimondunk. Egy ilyen szituációban azonban, ahol a testbeszédnek nincs szerepe, a hangunkkal tudunk ráerősíteni a mondandónkra. Játsszunk a hanglejtéssel és a hangszínnel, hogy minél érdeklődőbbnek és elkötelezettebbnek tűnjünk.

MIT NE MONDJUNK AZ ÁLLÁSINTERJÚ ALATT

Ne kalandozzunk el!
Az, hogy nem látjuk a kérdező felet, megnehezíti a helyzetünket olyan szempontból is, hogy nehezebben vesszük észre azt is, ha túl sokat beszélünk. Hogy ezt elkerüljük, koncentráljunk kizárólag a kérdésre, ne akarunk másról beszélni, mert így könnyen elkalandozhatunk.

Szánjunk rá időt!
Eléggé kiszámíthatatlan, hogy egy telefonos állásinterjú mennyi ideig tart, éppen ezért tervezzük úgy a napirendünket, hogy ráérősen tudjunk beszélgetni az interjúztatóval. Ne akarjunk olyan kényelmetlen szituációba kerülni, hogy le kelljen rázni a kérdezőt…

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk