Menü

A testbeszéd fontossága az állásinterjún

Mit mond a testünk helyettünk?

Home » Életmód » A testbeszéd fontossága az állásinterjún - 11.2017

A non-verbális kommunikáció hatalmas szerepet játszik az életünkben, hiszen szavak nélkül néha sokkal többet mondunk, mintha csak szimplán beszélnénk. A testünk beszél helyettünk is! Hogy a következő állásinterjún testünk is azt mondja, amit a HR-es hallani és látni szeretne, vegyünk fontolóra az alábbi testbeszéd tippeket!

Törekedjünk a kiegyensúlyozott arckifejezésre!
Az ajkaink állása árulja el a legtöbbet a hangulatunkról. A felfelé görbülő szájból a HR-es arra következtethet, hogy mosolygós, vidám emberek vagyunk. Ha azonban lefelé görbül a szánk, akkor azt hiszi, pesszimisták és rosszkedvűek vagyunk. Próbáljunk tehát diszkréten mosolyogni, de legalábbis egyenes vonalban tartani ajkainkat.

5 DOLOG, AMIT NE MONDJUNK AZ ÁLLÁSINTERJÚ ALATT

Figyeljünk a lépteinkre!
Abból a néhány lépésből, ahogy a recepcióról eljutunk az interjúztató szobájáig, egy profi HR-es szintén sok mindent megtudhat. A magabiztos és határozott léptek minden bizonnyal egy jól felkészült, agilis jelölthöz tartoznak. Azonban ha lassan és hezitálva tesszük meg ezt a rövid utat az állásinterjún, akkor kérdezőnk joggal gondolhatja azt, hogy túl idegesek vagyunk, oly annyira, hogy akár nem is vagyunk alkalmasak a munkára. Húzzuk hát ki magunkat, és haladjunk biztosan céljaink felé!

21 APRÓ TRÜKK A SIKERES ÁLLÁSINTERJÚHOZ

Mit árul el a jó öreg kézfogás?
A kézfogás milyenségére különösen odafigyelnek a HR-esek. És hogy pontosan mire is? A határozott, függőlegesen nyújtott kéz és megfelelő erősségű kézrázás, amely szemkontaktussal és kedves mosollyal is párosul, magabiztosságot és őszinteséget sugároz. A lagymatag kézfogás és a szemkontaktus hiánya már sok problémát felvet, hiszen aki így fog kezet, az nem eléggé elszánt, kedvetlen és nem feltétlenül emberközpontú. Persze a másik véglet, az agresszív kézfogás sem szerencsés. Aki erőteljesen megszorítja a másik kezét, az valószínűleg túlságosan rámenős és akaratos.

Hogyan üljünk az interjú alatt?
Az, hogy hogyan ülünk az állásinterjún, non-verbális módon elárulja, hogyan érezzük magunkat ebben a szituációban. Az a jelölt, aki egyenes háttal előre nézve ül, mégsem túl merev, az minden bizonnyal komfortosan érzi magát ebben a helyzetben és élvezi az interjút. Az a jelölt azonban, aki görnyedten ül, fejét sokszor lehajtja, egyértelműen zavarban van és kényelmetlenül érzi magát. Még rosszabb eset, amikor az illető elkezd lefelé csúszni a székben, ezzel azt sugallva, hogy legszívesebben ott sem lenne ­– így nehéz is lenne meggyőzni a HR-est. Fontos tehát, hogy ülve is céltudatosnak és rátermettnek tűnjünk a feladatra.

MentésMentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk