Menü

Sima ügy

A legjobb szőrtelenítő technikák

Home » Szépség » Szépségápolás » Sima ügy - 07.2018

Francia gyantázás, brazil gyanta vagy radikális hollywoodi stílus, amelynél egyetlen szál szőr sem marad alul: még az intim területeket is alakítják a divattrendek. Teljes intim gyanta, geometriai formák vagy természetes szőrzet: a skála széles és nem utolsósorban változatos. Ám mivel a természetes szőrzet lassan kihaló fajnak számít, a felesleges szőrnek valamilyen módon mennie kell. Az ideális módszert ajánlatos annak alapján megkeresni, hogy mennyi időre biztosít sima bőrt, és mennyire vagyunk érzékenyek a fájdalomra.

 

1. módszer: Epilálás

Így működik: Amikor elektromos epilátorral szőrtelenítünk, a szőrszálakat általában kihúzzák a forgó csipeszek a bőr alatti szőrtüszőből ahelyett, hogy egyszerűen levágnák. Érzékenységtől függően a fájdalom mértéke a gyengéd érintéstől a rendkívül kellemetlenig terjedhet. Aki már a lábai epilálásától is szenved, annak meg sem szabad próbálnia az intim területeket így szőrteleníteni. Ennek a módszernek nagy előnye a hosszan tartó simaság. Körülbelül egy hónapig tart, amíg a szőr teljesen visszanő.

 

2. módszer: Gyantázás

Így működik: Ezt a módszert szintén csak összeszorított fogakkal lehet kibírni. A szőrt meleg- vagy hideggyantával kenik be, amire papírcsíkokat szorítanak. Ezt kell hirtelen mozdulattal letépni a szőrnövekedéssel ellentétes irányban. „Ahhoz, hogy garantálni tudjuk a bikinivonal optimális gyantázását, a szőrnek legalább 5 mm hosszúnak kell lennie” – magyarázza Melanie Chalupsky, az osztrák dm kozmetikai stúdió munkatársa. A jó hír: állítólag a fájdalom minden egyes kezeléssel elviselhetőbb lesz. És ha egyszer a szőrszálak eltűntek, körülbelül négy hétig nem is fognak teljesen előkerülni.

 

3. módszer: Szőrtelenítőkrém

Így működik: A szőrtelenítők, amelyek lehetnek krém vagy hab állagúak, esetleg golyós roll-on kiszerelésűek, roncsolják a szőrszálakat, amelyek aztán egyszerűen leválnak. Ez a rövid, fájdalommentes folyamat bármikor elvégezhető otthon, a négy fal között. Ám a szőrnövekedés gyorsaságától függően az eredmény mindössze legfeljebb tíz napig tarthat. Az egyetlen kockázatot a kémiai összetevők jelentik, melyek allergiás reakciókat okozhatnak, ezért vigyázni kell, hogy soha ne kerüljenek nyálkahártyára.

 

4. módszer: Hideggyanta

Így működik: Fogja a tenyere közé az összetapasztott hideggyantacsíkokat, majd dörzsölje addig, míg kissé át nem melegszik. Ekkor válassza ketté a papírt, majd az egyiket (természetesen a gyantás részével) helyezze a szőr növekedésével megegyező irányba. Kissé dörzsölje rá, majd tépje egy mozdulattal a szőr növekedésével ellentétes irányba. Higgye el, közel sem olyan macerás, mint azt elsőre gondolná.

ÍGY SZŐRTELENÍTSÜNK CUKORGYANTÁVAL!

 

Tipp a kozmetikából: hogy elkerülje a szőrbenövést vagy a pörsenéseket, a cukorgyantázás után három nappal kezdve hetente kétszer használjon bőrradírt a szőrtelenített területen.

5. módszer: Borotválás

Így működik: A borotválás a depilálás, vagyis a felületi szőrtelenítés leggyakoribb módja. Gyors, olcsó, egyszerű, és ha betartunk néhány szabályt, nagyrészt fájdalommentes is. A szőrt a lehető legélesebb pengékkel a szőrnövekedés irányában kell eltávolítani. Ám a szőr így 1–3 nap alatt visszanő, ekkor kezdődhet az egész elölről.

 

TÖKÉLETES ÉS FÁJDALOMMENTES OTTHONI SZŐRTELENÍTÉS

 

Így lesz tökéletes a borotválás eredménye

 • Ha nagyon alapos szeretne lenni, érdemes lezuhanyozni vagy megfürödni a borotválás előtt. Ettől a szőr simább lesz, illetve könnyebb lesz eltávolítani.
 • A legjobb a borotválást este végezni, hogy a bőrnek legyen ideje regenerálódni.
 • A hosszabb szőrt borotválás előtt vágja le, hogy az ne tömítse el a borotvát.
 • A két borotválás közti bőrradírozás segít eltávolítani a gyengébb szőrszálakat, amelyek éppen csak kinőttek a szőrtüszőből. Így könnyebb elkerülni a későbbi bőrpírt.
 • A tökéletes borotválás alapja a megfelelő eszköz. Ezen a borotvagélt vagy -habot és az éles pengét értjük.
 • A tompa borotvapenge rémálom a bőrnek, és garantáltan bőrpírhoz vagy szőrbenövéshez vezet. A borotvapengét hathetente cserélni kell.
 • Mindig a szőr növekedésének irányában borotváljunk és feszítsük ki a bőrt. Ez védi a pórusokat és megakadályozza az esetleges gyulladások kialakulását.
 • Az intim területek szőrtelenítése után a bőrnek alapos ápolásra van szüksége. Az aloé verás krémek tökéletesek erre.
 • Mindig igyekezzen elkerülni az irritációt okozó összetevőket, ilyen például az alkohol.
 • Irritáció esetén kezelje az intim területeket babahintoporral, ami gyulladáscsökkentő hatású.
 • Borotválás után tilos a szauna vagy az edzés – az izzadság olyan baktériumokat hoz magával, amelyek nemkívánatosak a frissen borotvált intim területeken.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk