Menü

5 fontos tanács, ha szabadtéri esküvőt tervezünk

A sikeres szabadtéri esküvő titka

Home » Szabadidő » 5 fontos tanács, ha szabadtéri esküvőt tervezünk - 05.2019

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az ideális helyszín kiválasztásánál? Mikorra időzítsük az esküvőnket, hogy szép időt fogjunk ki? Mire kell odafigyelni, hogy minden rendben legyen a nagy napon? Cikkünkben megadjunk a válaszokat!

Az időzítés

Ha a szabadtéri esküvő az álmunk, ne mondjunk le róla semmiképpen sem, de érdemes egy kicsit többet foglalkozni a megfelelő időpont kiválasztásával. Hazánkban általában a nyár legmelegebb napjai július első két hetére esnek, ilyenkor jóval nagyobb annak a valószínűsége, hogy szép időnk lesz. Augusztus huszadika után szokott bekövetkezni egy kis visszaesés a hőmérsékletben, ilyenkor gyakran esős, hűvös az időjárás. A tavaszi és őszi hónapok sajnos kiszámíthatatlanabbak, de szeptember elején többnyire szép idő van. Fontos azt is figyelembe venni, ha mindent szabadtéren képzelünk el, hogy a tavaszi, őszi esték jóval hűvösebbek a nyáriaknál.

Ami a szertartás kezdetét illeti, a legmelegebb hónapokban kerüljük a 11 és 16 óra közötti időpontokat. Az ideális kezdés nyáron a 17-18 óra vagy gondolkodhatunk esti, gyertyafényes szertartásban is. A naplementés vacsora minden vendég számára nagyon emlékezetes lehet.

A STRESSZMENTES MENYASSZONY TITKA

Legyen B terv!

A szabadtéri esküvők szezonja májusban indul és egészen szeptember végéig tart. Ám még júliusban is előfordulhat, hogy a nagy napon esik az eső vagy hűvösebb van a vártnál. Éppen ezért mindig kell egy B terv arra az esetre, ha a napsütés helyett hideg és csapadékos idő köszönt a násznépre. Amikor helyszínt választunk, kérdezzünk rá, milyen alternatívát tudnak biztosítani, ha a szabadtéri rendezvényt az eső miatt módosítani kell. A legtöbb vendéglátó hely rendelkezik kinti és benti kapacitással, vízálló ernyőkkel, lefedhető terasszal, sátrakkal, melyek szükség esetén fűthetővé tehetők egy-egy gázégő beállításával. Menjünk biztosra és úgy szerződjünk, hogy eső esetén is rendben legyen minden.

szabadtéri esküvő

Járjunk utána mindennek!

Megvan az ideális helyszín? Semmiképp se álljunk meg itt, hanem járjunk utána mindennek: tartható-e az adott helyszínen polgári szertartás, hogyan és mennyi időbe telik az engedélyeztetése, jól megközelíthető-e a helyszín, megfelelő-e a parkoló kapacitása, van-e elegendő mosdó, pelenkázó a kisgyermekeseknek, nincs-e az esküvő napján a közelben más rendezvény, amely zavarhatja a hangulatot és a zökkenőmentes lebonyolítást. A kinti helyszínnél kiemelten fontos, hogy biztosítható-e annak megfelelő áramellátása és mindenképpen gondoskodni kell megfelelő árnyékolásról, amely lehet napernyő, napvitorla, árnyékot adó fák, fedett terasz. Ültetésnél vegyül figyelembe, hogy honnan süt a nap, se mi, se a vendégek ne hunyorogják végig a szertartást.

Akadnak helyszínek, ahol csak mobil wc-k felállítására van lehetőség. Mivel ezek nem túl szépek és illatosak, érdemes körültekintően kiválasztani a helyüket, ha szükséges, akkor dekorációs elemekkel beleolvasztani a környezetbe.

EZEK AZ ÉV LEGNAGYOBB FRIZURA TRENDJEI!

Catering

A szabadtéri esküvők esetén ugyanazt a kényelmet kell biztosítani a vendégeknek, mint a bentieknél.  Kiemelten kell kezelni az ételek és italok megfelelő tárolását, szervírozását. A nyári esküvőknél különösen oda kell figyelni a romlandó, olvadásra hajlamos ételekre – például a tortákra, húsokra- és az italok hűtésére. Mind az ételek típusát (könnyű, kevésbé romlandó ételeket válasszunk nagy melegben), helyét (ne a tűző napra tegyük) úgy válasszuk meg, hogy mindvégig kifogástalan minőségűek maradjanak.

Összhangban a környezettel

Egy kültéri esküvőnél csodaszép lehet maga a természetes környezet is: a virágok, a zöldellő fák, bokrok. A kültéri dekorációnak ehhez a környezethez kell illeszkednie. Ennek elkészítéséhez, megtervezéséhez érdemes szakembert felkérni, akit – amint megvan a helyszín- vigyünk el magunkkal oda, hogy el tudja készíteni a látvány- és a hozzá tartozó költségtervet. Egy jó szakember az időpont és a helyszín ismeretében tudni fogja, milyen élő virágok állnak majd akkor rendelkezésre, és milyen díszek, elemek alkalmazásával érhető el a kívánt hatást.  A helyszínt érdemes az esküvő hónapjában is meglátogatni és előtte néhány nappal ellenőrizni. A természet minden évszakban más arcát mutatja, ráadásul eső nélküli időszakban kiszáradhat a fű, vagy éppen előbukkanhatnak vakondtúrások. Ezeket még időben orvosolni kell, ne a nagy napon szembesüljünk azzal, hogy az álomhelyszín egészen másképp néz ki.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk