Active Beauty
Q10 – Kellesz nekünk!

Csupa egészség

Q10 – Kellesz nekünk!

Az utóbbi években annyi új csodaszer került a piacra – hialuronsav, retinol, sheavaj –, hogy már majdnem megfeledkeztünk a Q10-ről, ami az öregedésgátló szerek királynője. Ha nem tudod, hogy mivel érdemelte ki magának ezt a címet, akkor ez a cikk Neked íródott.

Mi a koenzim Q10?

Erről a kifejezésről már biztosan mindenki hallott, hiszen számos reklámban használják, illetve rengeteg krémen fel van tüntetve. Ennek ellenére sokan nem is tudják, hogy pontosan mi is az a koenzim Q10.

Ez egy olyan, vitaminokhoz hasonló anyag, ami megtalálható a szervezetünkben, de akár egy laborban is előállítható – például krémek és táplálékkiegészítők hatóanyagaként. A testünkben az energiaellátásban és a sejtek anyagcsere-folyamatainál van kiemelt szerepe. Nélküle nem működne a sejtek osztódása, illetve megújulása, a szervezetünk nem tudná energiává alakítani a bevitt táplálékot, ezáltal jelentősen csökkenne a teljesítőképességünk. Ezen kívül a bőrünk szempontjából is rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen serkenti a sejtek regenerációját, és energiával látja őket. Ezeknek köszönhetően feszes, egészséges és fiatalos marad a bőrünk.

AZ ÉRETTEBB BŐR ÁPOLÁSA

Mindössze egy probléma van a Q10-zel… A 20. életévünktől lecsökken a szervezetünkben annak termelése, aminek hatására öregedni kezd a bőrünk, illetve megjelennek rajta az első ráncok. Épp ezért ajánlott a bőrünket kívülről, ezzel a hatóanyaggal ápolni, és ilyen módon támogatni a sejtek megújulását.

Antioxidáns hatás

A Q10 ennél azonban még többet tud, ugyanis nem csupán energiával látja el a sejteket, hanem még antioxidáns hatása is van. A bőrünkben lefegyverzi a szabad gyököket, azokat az agresszív molekulákat, melyek károsítják a sejteket, illetve az olyan feszesítő anyagokat, mint a kollagén, aminek következtében a bőrünk veszít rugalmasságából, és korábban kezd el öregedni. Ezért annyira fontos, hogy egy védőburkot képezzünk a Q10-zel, ami megóvja a bőrünket a szabad gyökökkel szemben. Tudni kell, hogy utóbbiak gyorsabb elterjedéséhez nagyban hozzájárul a dohányzás, az alkohol, illetve a fényvédelem mellőzése. A szabad gyökök ellen azonban nem csak a bőrünket, hanem a teljes szervezetünket ajánlott megvédeni, hiszen azok akár a DNS-ünkben is kárt tehetnek, aminek következményeként olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint a rák, a Parkinson-kór, az Alzheimer, különféle autoimmun-betegségek, illetve a diabétesz.

ARCSZÉRUMOT MINDENKINEK!

Tippek Q10-tartalmú készítmények vásárlásához

Amennyiben mostantól Q10 tartalmú ápolótermékeket szeretnénk használni, arra kell figyelnünk, hogy a Q10 minél előrébb legyen a hatóanyagokat felsoroló listán, hiszen minél előrébb van feltüntetve, annál magasabb koncentrációban található meg a készítményben.

Ezen kívül a termék színe is sok mindent elárul a minőségről! A koenzim Q10 ugyanis természetes formájában narancssárga, épp ezért megszínezi a készítményeket. Ez azt jelenti, hogy minél több Q10-et tartalmaz egy termék, annál sárgább.

Q10-tartalmú élelmiszerek

Nagyon sokan táplálékkiegészítők formájában viszik be a szervezetükbe a Q10-et, azonban számos élelmiszerben megtalálható, így érdemes azokat rendszeresen fogyasztani, ezáltal rengeteget teszünk azért, hogy a bőrünk egészséges maradjon. A lazacban, a szardíniában, a tonhalban és a makrélában is nagyon magas a Q10 koncentrációja, de a májban, a brokkoliban, a karfiolban, a spenótban, a szójababban és a mogyoróban is van belőle bőven.

Ha ennek ellenére táplálék-kiegészítőkkel szeretnénk inkább bevinni a szervezetünkbe, akkor arra figyeljünk, hogy ezek a készítmények ne tartalmazzanak mesterséges édesítőket. Ha pedig E-vitamint is szedünk mellé, akkor még a hatását is felerősíthetjük.

További cikkek arcápolás témában: